Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on April 14th, 2015 | by fileto

0

Ξεκινά το γεωτρύπανο της Energean Oil & Gas

Ξεκινά με γοργούς ρυθμούς τις αμέσως προσεχείς ημέρες ο κύκλος των εργασιών νέας γεώτρησης στον κόλπο της Καβάλας, στα κοιτάσματα της περιοχής του Πρίνου. Όπως έχουν επιβεβαιώσει έρευνες, τα κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν έχουν τη δυνατότητα παραγωγής έως και τριάντα εκατ. βαρέλια.

Το γεωτρύπανο βρισκόταν στο Πέραμα για εργασίες μετασκευής, ώστε να ξεκινήσει γεωτρήσεις με στόχο την αύξηση της παραγωγής από τα 2.000 βαρέλια στα επίπεδα των 5.000-10.000 βαρελιών ημερησίως.

Τα εγκαίνια του πλωτού γεωτρύπανου έγιναν στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος όπου βρίσκεται από τα τέλη του προηγούμενου έτους για εργασίες ανακαίνισης στις οποίες απασχολήθηκαν περισσότεροι από 300 εργαζόμενοι. Αγοράστηκε από τη γερμανική εταιρεία KCA Deutag και πριν μεταφερθεί στο Πέραμα λειτουργούσε στη Δυτική Αφρική.

Το «Energean Force» μπορεί να λειτουργήσει σε θαλάσσια βάθη από 13 έως 220 μ., το μέγιστο βάθος γεώτρησης είναι 6.700 μ. και έχει ανυψωτική δύναμη 450 τόνων. Μπορεί να φιλοξενήσει 116 άτομα προσωπικό και έχει δυνατότητα λειτουργίας με κύματα 2,5 μέτρων ανά 11” και με ταχύτητα ανέμου 40 κόμβους. Αποτελεί τον βασικό πυλώνα του νέου επενδυτικού προγράμματος ύψους 165 εκατ. ευρώ, της Energean Oil & Gas που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα της Καβάλας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 15 γεωτρήσεις την επόμενη διετία με στόχο να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων στην Καβάλα για άλλα 15 χρόνια παρά την πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, που μειώνει τα έσοδα της εκμετάλλευσης. Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τις εκτιμήσεις του ανεξάρτητου συμβούλου ERC Equipose, τα πιστοποιημένα απολήψιμα αποθέματα στον Κόλπο της Καβάλας υπερβαίνουν τα 30 εκατομμύρια βαρέλια ενώ ήδη η περιοχή έχει παραγάγει 115 εκατ. βαρέλια.

Επιπλέον, στο επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται δύο νέες εξέδρες στα κοιτάσματα Β. Πρίνος και Έψιλον (για πρώτη φορά μετά το 1977), δύο νέοι αγωγοί μεταφοράς πετρελαίου, από το Έψιλον στον Βόρειο Πρίνο και από τον Βόρειο Πρίνο στον Πρίνο, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν δεκάδες νέες θέσεις εργασίας.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑