Ελλάδα

Published on April 15th, 2015 | by fileto

0

Πρόβλημα τα σκουπίδια στις θάλασσές μας

Σε χωματερές απέραντες, με τεράστιες συνέπειες στην επιβίωση της θαλάσσιας ζωής, έχουμε μετατρέψει εμείς, οι άνθρωποι, τους βυθούς των θαλασσών.

Αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο, στην Ελλάδα και ευρύτερα στη λεκάνη της Μεσογείου, το πλαστικό σκουπίδι είναι ο πιο επιβαρυντικός παράγοντας και κυριαρχεί ολοένα και περισσότερο, όσο περνούν τα χρόνια, σε συνδυασμό βέβαια με τα βοθρολύματα, τα υπόλοιπα σκουπίδια, ακόμα και τις διαρροές πετρελαιοειδών.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα που επικαλείται ο ερευνητής του ΙΘΑΒΒΥΚ κ. Χρήστος Αρβανιτίδης, «τα ρεύματα και ο ισχυρός υδροδυναμισμός οδηγούν συνήθως όλο αυτό το φορτίο των ρύπων μακριά από τις ακτές.

Επισημαίνει δε ότι ουσιαστικό πρόβλημα έχουμε σε πολλά μέρη της Ελλάδος όπως ο Κόλπος Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Παγασητικός, Σαρωνικός κ.α.

Καταλήγει δε ότι: “σε μια χώρα με τόσο έντονο το θαλάσσιο στοιχείο, μόνο το 1% των θαλασσών προστατεύεται. Ένα ποσοστό που είναι πάρα πολύ μικρό. Είναι πάρα πολύ λίγες οι προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές και αυτές περιορίζονται κυρίως σε μικρές περιοχές παράκτια. Κι όχι τόσο σε μεγαλύτερα βάθη και σε μεγαλύτερες διαστάσεις όπου να πιάνουν περισσότερα οικοσυστήματα και περισσότερους πληθυσμούς θαλάσσιων ειδών”.

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας της να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ρύπανσης των κλειστών θαλάσσιων οικοσυστημάτων και των λιμανιών στην Ελλάδα.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑