Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on April 15th, 2015 | by fileto

0

Ψάχνουν άδεια στρατόπεδα στη Θράκη για μετανάστες

Το μεγάλο κύμα των προσφύγων που έχει λάβει διαστάσεις εκρηκτικές αποτελεί πονοκέφαλο για την κυβέρνηση η οποία θέλει και εν όψει καλοκαιριού να λειτουργήσει άδεια στρατόπεδα στη Θράκη κυρίως για να φιλοξενήσουν κάμπινγκ τα οποία με σκηνάκια και πρόχειρες υποδομές να μπορούν να φιλοξενούν για μικρό χρονικό διάστημα τους ταλαιπωρημένους παράνομους μετανάστες οι οποίοι αποβιβάζονται με σκάφη σε Σαμοθράκη και Αλεξανδρούπολη, ενώ περιμένουν ένα μεγάλο κύμα.

Άλλωστε το ζητάει και το Ποτάμι διά του Σταύρου Θεοδωράκη, με δηλώσεις του από την Μυτιλήνη.

Οι συνοριακοί φρουροί φύλακες στον Έβρο κατηγορούν την κυβέρνηση ως υπεύθυνη για την πρωτοφανή αύξηση της ροής παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Οπως λένε, τους τελευταίους μήνες δεν υπήρξε κλιμάκωση της συριακής κρίσης που να δικαιολογεί τριπλασιασμό του αριθμού των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων που συλλαμβάνονται για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Αντίθετα, θεωρούν υπεύθυνη για την όξυνση του φαινομένου την ασκούμενη πολιτική και τις δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων περί κατάργησης των κέντρων κράτησης, ελαστικοποίηση του καθεστώτος κράτησης παράτυπων μεταναστών κ.ά.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Εν τω μεταξύ σήμερα σε τρίωρη έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το επείγον μεταναστευτικό πρόβλημα της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι και, στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ανακοίνωσε τα μέτρα που λαμβάνει άμεσα η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της εκτόνωσης του φαινομένου.

Στη σύσκεψη, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σακελλαρίδης, αποφασίστηκε:

1. Η μεταφορά των νεοεισελθέντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο διαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και σε μετανάστες.

2. Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα, τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους.

3. Εγκρίθηκε σχέδιο για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς, αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές, όπου θα γίνονται και όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

4. Εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, αλλά και στη Σύνοδο των αρμόδιων υπουργών, η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και να υπάρξει αναλογικός καταμερισμός των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Το προσφυγικό ζήτημα είναι διεθνές και όχι ελληνικό. Απαιτεί σοβαρότητα, ψυχραιμία και πάνω από όλα ανθρωπιά. Αυτή την ώρα δεν νοούνται πολιτικά παιχνίδια και ανέξοδοι λαϊκισμοί με τις ανθρώπινες ζωές» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως τόνισε ο κ. Σακελλαρίδης, «το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη ροή προσφύγων για λόγους που έχουν να κάνουν με τη διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στη Συρία, αλλά και σε άλλες περιοχές. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι την ίδια ακριβώς περίοδο σημειώνεται έντονα αυξητική τάση εισροής προσφύγων και στην Ιταλία».

«Από τις πρώτες καταγραφές προκύπτει ότι το κίνητρο της συντριπτικής πλειοψηφίας αυτών των ανθρώπων δεν είναι τόσο η οικονομική ανέχεια, αλλά ο άμεσος κίνδυνος για τη ζωή τους» συμπλήρωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διυπουργική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, συμμετείχαν οι:

– Βούτσης Νίκος, υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ,
– Πανούσης Γιάννης, αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη,
– Δρίτσας Θόδωρος, αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και
– Χριστοδουλοπούλου Τασία, αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Επίσης, συμμετείχαν οι κύριοι:

– Αθανασόπουλος Αθανάσιος, ναύαρχος Λιμενικού
– Πατρινός Νικόλαος, υπαρχηγός Β’ Λιμενικού και
– Καλογερόπουλος Αριστείδης, ειδικός σύμβουλος του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ

Πάντως με μια δήλωση πριν λίγες μέρες του Προέδρου της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ., Γιώργου Δριβάκου για το θέμα της παράνομης εισόδου μεταναστών, οι εργαζόμενοι στο Λιμενικό Σώματος εξέπεμψαν προφητικό SOS για την κατάσταση που επικρατεί στα ανατολικά σύνορα.

Με μπαλώματα και επιδερμικές λύσεις δεν κλείνει η πληγή.

Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως κατά την διαδικασία υποδοχής, προσωρινής κράτησης και ταυτοποίησης όπου δεκάδες πολλές φορές και εκατοντάδες μετανάστες στριμώχνονται εντός λιμενικών καταστημάτων λίγων τετραγωνικών που βεβαίως δεν είναι διαμορφωμένοι γι΄ αυτόν το σκοπό θέτοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο και τις ζωές των συναδέλφων που βρίσκονται εκτεθειμένοι απέναντι σε τυχόν μολυσματικές ασθένειες.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑