Εκδηλώσεις

Published on April 17th, 2015 | by fileto

0

Καμπάνια ενάντια στην αρχαιοκαπηλεία από Ξάνθη

Τα Διεθνή βραβεία Giuseppe Sciacca διοργανώνουν στην Ξάνθη, την Τετάρτη 22 Απριλίου 2015 & ώρα 20:00 στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης, Καπνεργατών 9 (Καπναποθήκη¨Π¨) την εκδήλωση «Λαθρέμποροι Ιστορίας… η άλλη όψη» και την «Έναρξη καμπάνιας ενάντια στην αρχαιοκαπηλία» λόγω της μεγάλης ιστορίας του τόπου και κυρίως των Αβδήρων – υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του Συλλόγου Πτυχιούχων Παντείου Πανεπιστημίου «Αριστοτέλης» και του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης.

Σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κοινού για την διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την πάταξη της αρχαιοκαπηλίας, την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και των αρχαιοτήτων που «έφυγαν» από την χώρα μας. Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Γιώργου Τσούκαλη «Λαθρέμποροι ιστορίας» από τις εκδόσεις Σιδέρης και η παγκόσμια βράβευσή του από τα G. Sciacca στο Βατικανό για την τεράστια προσφορά του στον πολιτισμό και τους εθελοντικούς αγώνες του ενάντια στην αρχαιοκαπηλία.

Σημαίνουσες προσωπικότητες θα βρίσκονται στην πόλη της Ξάνθης για να συμμετέχουν και να στηρίξουν την εκδήλωση, όπως ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιάννης Σμαραγδής, ο Αλέξης Κωστάλας, η παραγωγός Ελένη Σμαραγδή, η δημοσιογράφος Λουκίλα Καρρέρ, ο δημοφιλής Τούρκος ηθοποιός Burak Hakki, φίλοι και μέλη των G. Sciacca.
“Ιδιαίτερη” αναμένεται η έναρξη της εκδήλωσης… με τις Καρυάτιδες, σε μουσική Μίμη Πλέσσα, χορογραφίες της Μαρίας Λάμπρου, και κοστούμια της Δήμητρας Φάκα. Την επόμενη μέρα το δρώμενο θα παρουσιαστεί στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης και τον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων… στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στην αρχαιοκαπηλία.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν: ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ Παντελεήμων, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργος Παυλίδης, ο Δήμαρχος Ξάνθης, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ταξίαρχος Νικόλαος Μενεξίδης και η Αρχαιολόγος – Επικοινωνιολόγος και Γενική Γραμματέας των βραβείων G. Sciacca Βίκυ Μπαφατάκη.

Για το βιβλίο «Λαθρέμποροι Ιστορίας» θα μιλήσουν: ο φιλόλογος – συγγραφέας – Θανάσης Μουσόπουλος, ο σκηνοθέτης και μέλος της επιτροπής προεδρίας των Διεθνών βραβείων Giuseppe Sciacca – Γιάννης Σμαραγδής, η Αρχαιολόγος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ξάνθης – Κική Χατζηπροκοπίου, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Καβάλας – Αθηνά Κωνσταντινίδου και θα κλείσει ο μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας με την ομιλία του αλλά και με ένα ιδιαίτερο μουσικό ταξίδι’.

Στην εκδήλωση θα παραστεί ο ηθοποιός Burak Hakki, εκπρόσωπος των Βραβείων στην Τουρκία.

Ο μοναδικός Αλέξης Κωστάλας με την Ξανθιώτισσα Χρύσα Μωραίτη θα είναι οι παρουσιαστές της βραδιάς.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν οι μουσικοί: Μαρίνα Παύλου – βιολοντσέλο,
Αντώνης Μουσαδές κιθάρα – φωνή, Ασμίκ Μπεκλαριάν, φωνή – πιάνο.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εθελοντικών πολιτιστικών και επιστημονικών δράσεων των G. Sciacca και υλοποιείται από εθελοντές πανελλαδικώς.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία των: Elisso, Ροΐδος, Τούλι & Κουφέτο, InterbizHellas, Alvek, Baiser, ΕΞΑΝΤΑΣ, Φάκα Δήμητρα δημιουργίες φορεμάτων Καρυάτιδες, ANTON + ELEN χτενίσματα καρυάτιδες, Lisa Vellidou μακιγιάζ Καρυάτιδες, Σχολή Χορού Λάμπρου, Παπαδόπουλος Απόστολος, Τζούκας Ζαχαροπλαστείο, Κτήμα Βουρβουκέλη, M.A Production, Σπυριδάκης Θωμάς, Σπανού Στέλλα σεφ ετοιμάζει τον μπουφέ, Καραογλανιάν Αγκόπ, Super Market Planitis, Cocomat, 4 Εποχές, Musutu, Φαναράκια, Βιών, Weldi, Παλαιά Πόλις.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑