Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on April 21st, 2015 | by fileto

0

Ξαναζεσταίνεται ο αγωγός Κομοτηνής-Στάρα Ζαγόρα

Τριμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας θα γίνει την Τετάρτη, στη Σόφια, με τη συμμετοχή του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η προώθηση του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, από την Ελλάδα προς Βουλγαρία και Ρουμανία.

Ενόψει της συνάντησης ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας συναντήθηκε σήμερα με την Πρέσβη της Βουλγαρίας στην Αθήνα Εμίλια Κράλεβα.

Στόχος του κάθετου διαδρόμου είναι η διασύνδεση των υφιστάμενων συστημάτων φυσικού αερίου των Βαλκανικών χωρών,προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα διακίνησης ποσοτήτων αερίου από το Βορρά στο Νότο και αντίστροφα.
Βασική συνιστώσα του Κάθετου Διαδρόμου, είναι ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB (Interconnector Greece-Bulgaria) που θα συνδέει την Κομοτηνή με τη βουλγαρική πόλη Στάρα Ζαγορά.

Ο IGB προβλέπεται να διασυνδεθεί τόσο με τον υφιστάμενο αγωγό του ΔΕΣΦΑ, όσο και με τον αγωγό ΤΑΡ (που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαιτζάν μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη), η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019. Σύμφωνα με το σχεδιασμό η μεταφορική ικανότητα του IGB θα κυμαίνεται στα 3 – 5 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως, ενώ η έναρξη των εργασιών κατασκευής του προγραμματίζεται για τις αρχές του 2016.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑