Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on May 9th, 2015 | by fileto

0

Η αφρόκρεμα των ΑΧΕΠΑ στην Κομοτηνή

Στη Κομοτηνή πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 9 Μαΐου, το 16ο   ετήσιο συνέδριο της Ελληνικής Περιφέρειας της Παγκόσμιας Ομογενειακής Οργάνωσης ΑΗΕΡΑ (Περιφέρεια ΑΗΕΡΑ  25 ΕΛΛΑΣ -AHEPA DISTRICT 25 HELLAS).

Στο φετινό συνέδριο παραβρέθηκε και συμμετείχε αντιπροσωπεία του  Ύπατου Συμβουλίου από τη Αμερική, με επικεφαλής τον Supreme President Phillip Frangos (Φίλιππος Φράγκος).

Frangos

Η επίσημη έναρξη του συνεδρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, έγινε με την παρουσία του υφυπουργού Επικρατείας κ. Τέρνες Κουίκ, του πρ. υπουργού κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα, του κυβερνήτη Ελλάδος κ. Γεωργίου Πλοκαμάκη, του προέδρου του τμήματος ΑΧΕΠΑ Κομοτηνής κ. Στάθη Κεφαλίδη και εκλεκτών εκπροσώπων της ομογένειας, της Ελλάδος και της Αν. Μακεδονίας και Θράκης μελών των ΑΧΕΠΑ.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Σάββατο, 9 Μαΐου 2015

09.15-10.30 πμ Παρουσίαση, χαιρετισμοί προσκεκλημένων

10.30-11.00 πμ Διάλλειμα – Αποχώρηση προσκεκλημένων

11.00-11.15 πμ Ορκωμοσία νέων μελών

11.15-11.30 πμ Έναρξη Συνεδρίου Εκλογή Προεδρείου Συνεδρίου

11.30-11.45 πμ Χαιρετισμoί: SG’s, SP Ph. Frangos, etc

11.45-12.00 πμ Επικύρωση Πρακτικών του 15ου Τακτικού Συνεδρίου (Αθήνα Ιούνιος 2014)

12.00-12.30 πμ Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός

12.30-12.45 μμ Έκθεση εξελεγκτικής επιτροπής και απαλλαγή ΔΣ

12.45-13.30 μμ Αναφορές Μελών Δ.Σ. της Περιφερειας AHEPA DISTRICT 25 HELLAS

13.30-14.00 μμ Διάλειμμα – Ελαφρύ γεύμα

14.00-15.00 μμ Αναφορές Συνέδρων (PDGs, Πρόεδροι Τμημάτων)

15.00-16.00 μμ Αναφορές Επιτροπών, Επιλογή AHEPAN OF THE YEAR της Περιφέρειας 25, Απόφαση τόπου και χρόνου σύγκλισης 17ου Συνεδρίου

16.00-16.15 μμ Προϋπολογισμός Έτους 2015-2016 και Έγκριση του

16.15-17.15 μμ Αναφορά στη νέα μορφή της Περιφέρειας 25, διαδικασίες ολοκλήρωσης μετάβασης.

17.15-18.15 μμ Εκλογές Ανάδειξης Δ.Σ. για το έτος 2015-2016

18.15-18.30 μμ Εκλογή Εξελεγκτικής Επιτροπής για το έτος 2015-2016

18.30-19.00 μμ Ορκωμοσία του νέου Δ.Σ. της Περιφέρειας 25

19.00- GOOD OF THE ORDER

19.30 μμ ΤΕΛΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

21.00 μμ Γεύμα (Τουριστικό Περίπτερο Νυμφαίας) – Βράβευση κ. Δημήτρη Πολιτόπουλου (επιχειρηματία Κομοτηνής ιδιοκτήτη της Ζυθοποιίας Μακεδονίας – Θράκης – μπύρα ΒΕΡΓΙΝΑ)

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

10.00 πμ Αναχώρηση Υπάτου Συμβουλίου για Θεσσαλονίκη.

 

ΟΜΙΛΙΑ ΥΦ. ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

«Διπλός ο αγώνας που πρέπει να γίνεται, όπως θα τον περιγράψω εδώ στη Κομοτηνή, με την σημειολογική σημασία του.

Αγώνας για την προβολή και την ενίσχυση δεσμών με την ελληνική ομογένεια που την θέλουμε ακόμα περισσότερο κοντά, εδώ στη Θράκη, αλλά και αγώνας με συνεχή προσπάθεια ενδυνάμωσης της εθνικής ταυτότητας των ελληνικών θρησκευτικών μειονοτήτων.

Τουλάχιστον για μένα αποτελούσε και αποτελεί για μένα στάση ζωής. Είτε ασκώντας το λειτούργημα του δημοσιογράφου, είτε υπηρετώντας τον ελληνικό λαό από την πολιτική μου θέση, οι στοχευμένες δράσεις για στήριξη του ελληνικού στοιχείου, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, αποτελεί βασική προτεραιότητα.

Πρόκειται για ζήτημα εθνικό ζήτημα προσωπικής ευαισθησίας, αλλά και έμπρακτου ενδιαφέροντος τόσο από τη κυβέρνηση, όσο και από τους εταίρους της, εμάς τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ», επεσήμανε ο κ. Κουίκ κατά την ομιλία του στην έναρξη των εργασιών της ετήσιας συνέλευσης της μεγαλύερης ομογενειακής οργάνωσης, των AHEPA, που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή.

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν διανοείται ότι θα τεθεί σε αμφισβήτηση η ελληνικότητα της Θράκης και δεν πρόκειται να μείνει αδρανής μπροστά στα όσα επιχειρούνται, από ξένα κέντρα με Δούρειους Ίππους, για το αντίθετο. Κανένας δεν θα μετατρέψει τη Θράκη σε Κόσσοβο!

Από την παρούσα θέση του Υφυπουργού Επικρατείας στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και ως μέλος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων του Πάνου Καμμένου, σας βεβαιώνω, ότι θα βρίσκομαι πάντα στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης των κρίσιμων θεμάτων που αφορούν τον Έλληνα και τον ελληνισμό, ανεξαρτήτου γεωγραφικής τοποθέτησης και θρησκεύματος.

Όπου υπάρχει Έλληνας πολίτης, χτυπάει η καρδιά και το μέλλον της Ελλάδας. Κανένας Έλληνας δεν θα πρέπει να νιώθει απομονωμένος, παραγκωνισμένος αλλά αντιθέτως θα πρέπει ενωμένοι να φροντίσουμε για την ενσωμάτωση και ενίσχυση της εθνικής ταυτότητας κάθε Έλληνα πολίτη που κουβαλάει την ελληνική σημαία βαθιά ριζωμένη μέσα του.

Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ τους ΑΧΕΠΑΝΣ, που με τη γενναιοδωρία τους, το μεγάλο φιλανθρωπικό τους έργο και τη σθεναρή τους στάση στα εθνικά μας θέματα, βρίσκονται πάντα στο πλευρό της Ελλάδας. Η κυβέρνησή μας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στηρίζει και χαιρετίζει το έργο σας. Ας πορευτούμε ενωμένοι για μια Ελλάδα περήφανη και ζωντανή πάντα στις καρδιές μας», κατέληξε ο Υφυπουργός Επικρατείας.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΧΕΠΑ

Στις 26 Ιουλίου 1922 οκτώ Έλληνες μετανάστες στην Ατλάντα της Αμερικής συνέλαβαν την ιδέα να ιδρύσουν την οργάνωση: American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA). (στα Ελληνικά ΑΧΕΠΑ). Με την λήξη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, καραβιές μεταναστών αποβιβάζονται στην Αμερική ως μετανάστες για την εξεύρεση εργασίας και καλύτερων συνθηκών επιβίωσης από όλα τα μέρη της γης μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Το τεράστιο μεταναστευτικό κύμα εξ αντιδράσεως δημιούργησε στους ντόπιους ξενοφοβικά ρατσιστικά σύνδρομα, τα οποία σε συνδυασμό με τις έντονες φυλετικές διακρίσεις κατά των νέγρων, ενδυνάμωσαν την κακοποιό δραστηριότητα των κουκουλοφόρων της διαβόητης οργάνωσης κου-κλουξ-κλαν, η οποία έφθασε να αριθμεί πάνω από 500.000 οργανωμένα μέλη και τα οποία επέδραμαν οργανωμένα κατά των νέγρων και των δύστυχων μεταναστών. Άμεσος και κυρίαρχος σκοπός ίδρυσης της ΑΧΕΠΑ το 1922 ήταν να συσπειρώσει τους Έλληνες μετανάστες στην Αμερική για να αντιμετωπίσουν την μισαλλοδοξία και την δολοφονική μανία της κου- κλουξ- κλαν και κατά δεύτερο λόγο να αλληλοβοηθηθούν μεταξύ των και να προσαρμοστούν στην νέα πραγματικότητα της ζωής των. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι την ίδια χρονιά το 1922 ιδρύθηκε και η Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Η ΑΧΕΠΑ και η Αρχιεπισκοπή Αμερικής απεδείχθησαν πυλώνες και κιβωτοί διατήρησης της Εθνικής συνείδησης των Ελλήνων μεταναστών στην Αμερικανική Ήπειρο.

Σκοποί και συγκρότηση των ΑΧΕΠΑΝΣ

Στο αρχικό καταστατικό της ΑΧΕΠΑ αναφέρονται οι σκοποί της οργάνωσης. Τους ίδιους σκοπούς αντιγράφουν και είναι υποχρεωμένες να υπηρετούν όλες οι υποκείμενες οργανώσεις στις διάφορες χώρες και τα επί μέρους τμήματα σε κάθε χώρα. Αναζήτησα και βρήκα στο βιβλίο εταιρειών του πρωτοδικείου Αθηνών με αύξοντα αριθμό καταχώρησης 8553/20002 το ισχύον σήμερα καταστατικό σύστασης της μη κερδοσκοπικής αστικής εταιρείας με την επωνυμία: «Αμερικανο-Ελληνική εκπαιδευτική προοδευτική Οργάνωση – ΑΧΕΠΑ» Περιφέρεια 25 Ελλάδος.  Αυτός είναι ο επίσημος νομικός τίτλος της ΑΧΕΠΑ Ελλάδας υπό τον οποίο υπάγονται ως μέλη όλες οι τοπικές οργανώσεις – τμήματα των ΑΧΕΠΑ στην Ελλάδα. Τοπικά τμήματα ΑΧΕΠΑ υπάρχουν περί τα 20 σε όλη την Ελλάδα και συνεχώς δημιουργούνται και νέα. Ενδεικτικά και κατά σειρά δημιουργίας τέτοια τμήματα υπάρχουν στον Δήμο Αθηνών Γλυφάδας, Θες/νίκης, Χαλανδρίου, Ζακύνθου, Χανίων, Καλαμάτας Σερρών, Πειραιώς, Χολαργού, Ηρακλείου Κρήτης, Βόλου, Καβάλας, Κοζάνης, Δράμας κλπ. Όλα αυτά τα τοπικά τμήματα έχουν ως δευτεροβάθμιο όργανο την παραπάνω οργάνωση που έχει καταχωρηθεί στο πρωτοδικείο Αθηνών και αποτελεί την 25 Περιφέρεια της Παγκόσμιας Οργάνωσης των ΑΧΕΠΑ, η οποία απαρτίζεται από 28 παρόμοιες Περιφέρειες σε όλο τον κόσμο.

Τα τοπικά τμήματα και των 22 περιφερειών είναι περίπου 500 και είναι διάσπαρτα στις ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Ευρώπη, Κύπρο, Ελλάδα και Κωνσταντινούπολη. Τα φυσικά πρόσωπα που είναι οργανωμένα σε αυτά τα 500 τμήματα ανά τον κόσμο υπερβαίνουν τα τρία εκατομμύρια. Εκ των οποίων ο κύριος όγκος ευρίσκεται στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Ασφαλώς η ΑΧΕΠΑ είναι η μεγαλύτερη ομογενειακή και η μεγαλύτερη Ελληνική Οργάνωση σήμερα στον κόσμο. Οι αναγραφόμενοι σκοποί στα πανομοιότυπα καταστατικά όλων των περιφερειών και της κεντρικής Οργάνωσης ΑΧΕΠΑ που εδρεύει στην Αμερική είναι οι εξής κατ’ αντιγραφή από το άρθρο 3 του προαναφερθέντος καταστατικού της ΑΧΕΠΑ Ελλάδος. «Η προβολή του Ελληνισμού σε όλο τον κόσμο η ενίσχυση της παιδείας, η Φιλανθρωπία, η ενθάρρυνση της ενεργούς συμμετοχής στα κοινά, (η προβολή της οικογενειακής και ατομικής άμιλλας), η προαγωγή του πατριωτισμού, η προώθηση και η υποστήριξη των Εθνικών θεμάτων, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας». Όσοι εντάσσονται στις οργανώσεις , είναι κατά το πλείστον Ελληνοαμερικάνοι, Έλληνες της διασποράς και φυσικά οι γηγενείς Έλληνες. Όμως δεν απαγορεύεται να ενταχθεί και ο οποιοσδήποτε χριστιανός όχι απαραίτητα ορθόδοξος και, να είναι αντίθετος στην ένωση Εκκλησίας και Κράτους. Οι οργανώσεις ΑΧΕΠΑ ιδίως στην Αμερική οφείλουν να μην αντιστρατεύονται τα αμερικάνικα συμφέροντα και την αμερικανική νομοθεσία. Αυτό προφανώς κατά την διάρκεια της δικτατορίας σε συνδυασμό με την αδιάφορη έως ευνοϊκή στάση κάποιων μελών της ύπατης διοίκησης των ΑΧΕΠΑ στις ΗΠΑ, δημιούργησε μια έντονη καχυποψία στην Ελλάδα εναντίον αυτής της Οργάνωσης, η οποία σε μεγάλο βαθμό παραμένει με ευθύνη και των ίδιων των ΑΧΕΠΑ και των Οργανώσεων τους, εξαιτίας μιας ακατανόητης εσωστρεφούς και απόμακρης συμπεριφοράς από την δημοσιότητα και την Ελληνική κοινή γνώμη. Η κατάσταση αυτή φαίνεται να αλλάζει τουλάχιστον στην Ελλάδα, όπως διαπίστωσα από τις τοποθετήσεις του προέδρου και άλλων μελών της Διοίκησης των ΑΧΕΠΑ Ελλάδος στην προ εβδομάδος Γενική τους συνέλευση στην Γλυφάδα.

Η φιλανθρωπική και πολιτιστική δράση των ΑΧΕΠΑ

Οι προαναφερθέντες σκοποί των ΑΧΕΠΑ ασφαλώς έχουν την αποδοχή ολόκληρου του Ελληνισμού, διότι είναι ταυτόχρονα και διαρκείς Εθνικοί στόχοι, για την επιβίωση και διαιώνιση του Ελληνικού Έθνους και του Ελληνικού πολιτισμού. Δεν είμαι σε θέση να κρίνω αν αυτοί οι στόχοι υπηρετούνται σωστά και με μεθοδικότητα από αυτή την τεράστια Οργάνωση, ούτε αν αυτή η οργάνωση αξιοποιεί πλήρως τις τεράστιες δυνατότητες που έχει κυρίως στην Αμερική, να προωθήσει τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Όμως το φιλανθρωπικό, μορφωτικό και πολιτιστικό της έργο είναι απτό, συνεχές και πολύ αξιόλογο αφ’ ότου ιδρύθηκε πριν 90 χρόνια περίπου, ιδιαίτερα σε κρίσιμες για την Ελλάδα περιόδους.

Η πρώτη αποστολή από την Αμερική των ΑΧΕΠΑ για φιλανθρωπική δράση και βοήθεια στην Ελλάδα έγινε τον Απρίλιο του 1928. Έκτοτε η βοήθεια των ΑΧΕΠΑ υπήρξε συνεχής σε πολλούς τομείς, ιδίως μετά τον εμφύλιο μέχρι σήμερα. Μεταξύ πολλών φιλανθρωπικών δράσεων καταγράφεται η χρηματοδότηση ανέγερσης το 1950 και λειτουργίας μέχρι σήμερα του ομώνυμου Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, η κατασκευή της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός στην Αθήνα, η τεράστια χρηματική και υλική βοήθεια προς τους σεισμόπληκτους του μεγάλου σεισμού στην Κόρινθο, οι αποστολές βοήθειας προς την Ελλάδα την περίοδο της Γερμανοϊταλικής κατοχής, η μεγάλη συνεισφορά στα κέντρα αποκαταστάσεως αναπήρων πολέμου (ΚΑΠΑΤΙΣ) μετά τον πόλεμο, οι υιοθεσίες χιλιάδων ορφανών ελληνόπουλων από ομογενείς ΑΧΕΠΑΝΣ, η ίδρυση πολλών βρεφονηπιακών σταθμών στην Ελλάδα, βιβλιοθηκών, αγροτικών σχολών κλπ. Ιδιαίτερα σημαντική και απολύτως αθόρυβη είναι η συμβολή των ΑΧΕΠΑ στην σημερινή Ελλάδα της ένδειας και χρεωκοπίας.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑