Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on May 16th, 2015 | by fileto

0

Αναδίπλωση δήμου Καβάλας για το Εβραικό μνημείο

Στην διαστρέβλωση της αλήθειας για την απόφαση να αναβληθούν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τους εξοντωθέντες Εβραίους της Καβάλας και στους “δήθεν προοδευτικούς” επιρρίπτει την ευθύνη για τον σαλο που προκλήθηκε ο δήμος Καβάλας με δελτίο τύπου.

Το δελτίο Τύπου δεν αποτελεί απάντηση της δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα, παραπέμπει καθ’ ολοκληρίαν στην δημοτική αρχή του δήμου και τελειώνει με κάλυψη της δημάρχου και με αναγνώριση παραλλείψεων και σφαλμάτων που έγιναν από μέρους της. Λεει χαρακτηριστικά: “Η σημερινή δήμαρχος απέδειξε περίτρανα με τη στάση της ότι τηρεί το λόγο της, δεν ψεύδεται και δεν ξεχνάει εσκεμμένα ανοιχτά θέματα μέσα σε κλειστά ντουλάπια. Ό,τι ξεκινάει το ολοκληρώνει χωρίς να υπολογίζει πολιτικό κόστος, αναγνωρίζοντας παραλείψεις και τυχόν λάθη που έγιναν, αλλά σεβόμενη απόλυτα τα θρησκευτικά σύμβολα, τις θρησκευτικές ελευθερίες και τις αποφάσεις των θεσμοθετημένων συλλογικών οργάνων”.

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

“Μετά από χρόνια απραξίας και σχεδίων επί χάρτου, αποτελεί ιερή υποχρέωση και ιστορικό καθήκον της πόλης η εκπλήρωση ενός ηθικού χρέους απέναντι στους 1.484 Εβραίους συμπολίτες μας και τις οικογένειες τους,  που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και των συμμάχων της. Κι αυτό δεν το οφείλουμε  μόνο απέναντι σ’ εκείνους που τόσο άδικα έχασαν τη ζωή τους αλλά και στους ίδιους τους εαυτούς μας και την ίδια την πόλη μας.

Δε θα πρέπει να διαφεύγει από κανέναν φορέα ότι μετά τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου η Καβάλα και οι κάτοικοι της αποτέλεσαν την πρώτη τοπική κοινωνία σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα που απότισε φόρο τιμής στους συμπολίτες της Εβραίους που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Έτσι, το 1952 η Καβάλα πρώτη ανέγειρε μνημείο στη μνήμη των 1.484 Εβραίων συμπολιτών της μέσα στο χώρο του Εβραϊκού νεκροταφείου. Κανείς λοιπόν σήμερα δεν επιδιώκει και σαφώς δεν επιθυμεί την αλλοίωση της ιστορικής μνήμης και της ζοφερής πραγματικότητας που βιώσαν οι Εβραίοι συμπολίτες μας και οι οικογένειές τους.

Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται ο Δήμος Καβάλας και είναι βέβαιο ότι η τοποθέτηση και τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ολοκαυτώματος  των 1.484 Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας θα γίνουν πολύ σύντομα, στο επιλεγμένο κεντρικό σημείο της πόλης με τις τιμές που αρμόζουν στη μνήμη των συμπολιτών μας που χάθηκαν, με την παρουσία των συγγενών των θυμάτων και βέβαια με την απαραίτητη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας στις 14 Μαΐου 2015, ουδέποτε λήφθηκε απόφαση ματαίωσης της τελετής των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου. Όσοι παρακολούθησαν τη συνεδρίαση του Σώματος και όσοι μπήκαν στον κόπο να ενημερωθούν σωστά γνωρίζουν ότι τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου εξουσιοδότησαν εν λευκώ τη δήμαρχο να διαχειριστεί το θέμα της τοποθέτησης του μνημείου, στο πλαίσιο του σεβασμού και της προστασίας που θα έπρεπε αυτό να έχει.

Γίνεται αντιληπτό απ’ όλους τους εμπλεκόμενους ότι ο Δήμος Καβάλας ως θεσμικός φορέας πρέπει να έχει θέση και άποψη για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι η ανέγερση και η προστασία του Μνημείου Ολοκαυτώματος των 1.484 Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας. Η απόφαση για την τοποθέτηση του μνημείου αποτελεί μια συλλογική ενέργεια ενός θεσμικού φορέα όπως είναι ο Δήμος Καβάλας και ξεπερνά κατά πολύ μεμονωμένες αντιλήψεις και πρόσωπα.

Τα τελευταία 24ωρα διαπιστώνει κάποιος με έκπληξη ότι ορισμένοι «δήθεν» προοδευτικοί μιλούν για «γραμμάτια». Προφανώς κρίνουν εξ ίδιων τα αλλότρια, αφού η όποια πολιτική σταδιοδρομία τους βασίστηκε αποκλειστικά στην εξόφληση μικρών και μεγάλων προεκλογικών ή μετεκλογικών «γραμματίων».

Η σημερινή δήμαρχος απέδειξε περίτρανα με τη στάση της ότι τηρεί το λόγο της, δεν ψεύδεται και δεν ξεχνάει εσκεμμένα ανοιχτά θέματα μέσα σε κλειστά ντουλάπια. Ό,τι ξεκινάει το ολοκληρώνει χωρίς να υπολογίζει πολιτικό κόστος, αναγνωρίζοντας παραλείψεις και τυχόν λάθη που έγιναν, αλλά σεβόμενη απόλυτα τα θρησκευτικά σύμβολα, τις θρησκευτικές ελευθερίες και τις αποφάσεις των θεσμοθετημένων συλλογικών οργάνων”.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΩΣΤΗ ΣΙΜΙΤΣΗ

“Η απόφαση της κ. Τσανάκα να “αναβάλει” την αποκάλυψη του μνημείου των Καβαλιωτών ιουδαϊκού θρησκεύματος, που εξολοθρεύθηκαν από τους ναζί το 1943, προσβάλλει βάναυσα τις δημοκρατικές παραδόσεις του Καβαλιώτικου λαού. Αντισταθήκαμε σε δύσκολα χρόνια στη μισαλλοδοξία, στον ρατσισμό και στη ξενοφοβία. Δώσαμε καταφύγιο στους κατατρεγμένους. Ήμασταν η πόλη της ανεκτικότητας, της ποικιλίας, των ανοιχτών οριζόντων.
Ένα χρόνο μετά τις εκλογές η σημερινή διοίκηση εξοφλεί τα γραμμάτια που έδωσε στα φασιστοειδή που τη στήριξαν.
Την ίδια στιγμή που αρνείται την τιμή στους σκοτωμένους συμπολίτες μας, καθυστερεί αδικαιολόγητα την ανακατασκευή του “μεντρεσέ” στις Καμάρες, που θα στεγάσει το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού. Το υποσχέθηκε στους καμμένους ψηφοφόρους της, που φοβούνται την ανέγερση τζαμιού! Παραβλέπει έτσι τον κίνδυνο να επιστρέψουμε ένα μεγάλο ποσό στο ΕΣΠΑ, επειδή δεν θα ολοκληρωθεί έγκαιρα το έργο.
Η ηθική μείωση που προκαλούν στην πόλη μας οι πράξεις και οι παραλείψεις της δημοτικής αρχής είναι το μείζον κακό, που θα επιφέρει όμως και τεράστιες οικονομικές ζημίες για όλους μας”.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑