Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on May 16th, 2015 | by fileto

0

Πρώτη είδηση στο Ισραήλ το μνημείο των Εβραίων της Καβάλας

Αναπαραγωγή από το ρεπορτάζ της αγγλικής έκδοσης της Καθημερινής κάνουν τα ΜΜΕ του Ισραήλ σχετικά με την αναβολή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου για τους Εβραίους της Καβάλας που έγιναν θυσία στο Ολοκαύτωμα του ναζισμού.

Στο ρεπορτάζ του Jerusalem Post Israel News γίνεται λόγος για απόφαση της δημάρχου Καβάλας για την αναβολή με τίτλο: “Mayor of Kavala’s decision supported by majority of city council”, δηλαδή “Η απόφαση της δημάρχου Καβάλας στηρίχθηκε από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου”.

μνημείο Εβραίων

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα υπόλοιπα μέσα όπως το Algemainer,Israel Telegraphic Agency, Times of Isarael κ.α τα οποία φιλοξενούν δηλώσεις και του εκτελεστικού διευθυντή της Αμερικανικής Εβραικής Κοινότητας (AJC)  David Harris.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΣΑΝΑΚΑ

Παπανδρέου

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Α. Παπανδρέου, ευρισκόμενος στην Καβάλα, επικοινώνησε με τη Δήμαρχο Καβάλας, κ. Τσανάκα, σχετικά με την ματαίωση της εκδήλωσης αποκαλυπτηρίων μνημείου για τους Έλληνες Εβραίους της πόλης, που υπήρξαν θύματα των ναζί και των συμμάχων τους. Της εξέφρασε τη θέση του ότι οφείλουμε να θυμόμαστε και να τιμάμε τους συμπολίτες μας Εβραίους, όπως και όλους όσους υπέστησαν τη ναζιστική θηριωδία, χωρίς φοβίες και ταλαντεύσεις.

Το μνημείο, όπως έχει φιλοτεχνηθεί πρέπει να εγκαινιαστεί το συντομότερο. Η διατήρηση της μνήμης είναι ιστορικό καθήκον όλων μας.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΡΑΙΦΟΡΟΥ

Το Ολοκαύτωμα υπήρξε η πιο ακραία μορφή γενοκτονίας που γνώρισε η ανθρωπότητα ,που δυστυχώς άφησε το μαύρο αποτύπωμά της και στην πόλη της Καβάλας,στην οποία κατοικούσαν από τον 16 αιώνα Εβραίοι συμπολίτες μας,που έδιναν το παρών σε όλες τις κοινωνικές , πολιτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες της πόλης μας. Μετά την Θεσσαλονίκη η Καβάλα υπήρξε η πολυπληθέστερη Εβραϊκή κοινότητα στην Β.Ελλάδα.
Στις 3 Μαρτίου του 1943 οι Βούλγαροι συγκεντρώνουν σε καπναποθήκες τους Ελληνες Εβραίους,και τους μεταφέρουν στη Δράμα, και από κει σιδηροδρομικώς στον Δούναβη. Πολλοί πνίγηκαν στο ποτάμι ,και οι υπόλοιποι οδηγήθηκαν στο στρατόπεδο της Τρεμπλίνκα.Η Εβραϊκή κοινότητα “μέτρησε “ τον χαμό 1.500 ανθρώπων.

Τραιφόρος

Επί δημαρχίας του κυρίου Εριφυλλίδη πάρθηκε μία απόφαση για την ανέγερση μνημείου των θυμάτων της φασιστικής θηριωδίας , ως ελάχιστος φόρος τιμής για τους αδικοχαμένους συμπολίτες μας, χωρίς όμως να ….επιλεγεί ο τόπος.
Νομίζω ότι καιρός ήταν με αφορμή και τα 70 χρόνια από τέλος του Ολοκαυτώματος ο Δήμος Καβάλας να πραγματοποιήσει το ανεξόφλητο αυτό χρέος.

Ομως υπήρξε αναβολή της πραγματοποίησης αυτού του χρέους της πόλης και των πολιτών,ακατανόητη από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου.Το θλιβερό αυτό γεγονός,είναι από τις μαύρες ,κατάμαυρες στιγμές του Δήμου Καβάλας,και οι αιτιάσεις της δημάρχου κυρίας Τσανάκα μόνο θυμηδία προκαλούν.Φυσικά και πρέπει να υπάρχει το άστρο του Δαυίδ στο υπό εγκαίνια μνημείο,διότι ήταν Εβραίοι Ελληνες,όπως και θα έπρεπε να υπάρχει ο σταυρός αν ήταν Ελληνες Χριστιανοί. Δυστυχώς για σας κυρία Τσανάκα αυτή σας η ενέργεια θα σας συνοδεύει σε όλη την πολιτική σας ζωή ,ως πράξη σκοταδισμού και ξενοφοβίας.Το μόνο που μένει στον σύντομο βίο μας είναι η ατομική και συλλογική μνήμη,την οποία και θα πρέπει να την διατηρήσουμε και να την τιμούμε.
Διότι “αν αφήσουμε τη μνήμη να ξεθωριάσει,θα γίνουμε ένοχοι ενός άλλου εγκλήματος. Γιατί η δολοφονία της μνήμης είναι ο βεβαιότερος δρόμος για την επανάληψη των ίδιων λαθών”
Βασίλης ΤραΪφόρος γιατρός
περιφερειακός σύμβουλος

 

 

 

 


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑