Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on May 17th, 2015 | by fileto

0

Ταπεινά συγνώμη ζήτησε η Τσανάκα για την απόφασή της

Με χαμηλωμένο το κεφάλι και σε ήπιους τόνους συνεπικουρούμενη από φίλους και συνεργάτες της η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα έδωσε σήμερα το πρωί εξηγήσεις για τον ρουν των γεγονότων που οδήγησαν στην λανθασμένη απόφαση να αναβληθούν τα εγκαίνια του μνημείου των Εβραιων της Καβάλας που βρήκαν τραγικό θάνατο στα ναζιστικά στρατόπεδα.

Η δήμαρχος αφού το πρωί σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΠΕ ΜΠΕ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των Εβράιων που βρίσκεται στο Κοιμητήριο της Καβάλας εδώ και δεκαετίες πήγε στο δημαρχείο όπου γινόταν σιωπηρή διαμαρτυρία από πρωτοβουλία πολιτών κατά της απόφασης ακύρωσης της εκδήλωσης για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των Εβραίων τα οποία θα γινόταν σήμερα δίπλα στο πάρκιγκ Ροδόπη και στην συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Ερυθρού Σταυρού.

Εκεί η κ Τανάκα αν και δέχθηκε λεκτικούς προπηλακισμούς ξεκίνησε να εξιστορεί το πως έγιναν τα γεγονότα ρίχνοντας ευθύνη και στον αντιδήμαρχο κ. Λυχούνα ο οποίος σε άρθρο του στην Καθημερινή είχε ρίξει το πρώτο λάδι στην φωτιά υπογράφοντας με την ιδιότητα του αρχαιολόγου.

Η δήμαρχος παραδέχθηκε πως η ίδια προσωπικά δέχθηκε πολλές πιέσεις μέσα και έξω από τη δημοτική ομάδα της για την οριστική μορφή που θα έχει το Μνημείο του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων εβραίων της Καβάλας, ωστόσο τόνισε ότι αποτελεί δική της πρωτοβουλία και πολιτική βούληση να στηθεί το μνημείο, υλοποιώντας έτσι μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που εκκρεμούσε από το 2004. Επισήμανε μάλιστα ότι επί των ημερών τής προηγούμενης δημοτικής Αρχής η τοποθέτηση του μνημείου είχε αναβληθεί τουλάχιστον πέντε φορές προκαλώντας την έντονη και δικαιολογημένη αντίδραση του δωρητή του μνημείου Βίκτωρα Βενουζίου.

Τόνισε ακόμα ότι αύριο Δευτέρα θα στείλει επιστολή στον πρόεδρο και τα μέλη του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος με την οποία θα τους γνωστοποιεί την πρόθεση του δήμου Καβάλας να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση του υφιστάμενου μνημείου υποβάλλοντας ως προτεινόμενη ημερομηνία για την τελετή των αποκαλυπτήριων του την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015.

 


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑