Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on May 19th, 2015 | by fileto

0

Η Ορθόδοξη Μαρτυρία για το μνημείο των Εβραίων

Με ανακοίνωση του Γραφείου Ορθοδόξου Μαρτυρίας της Μητρόπολης Φ.Ν.Θ. δίνεται μια άλλη διάσταση στο θέμα ανέγερσης του μνημείου για τους Εβραίους της Καβάλας το οποίο ταλανίζει την τοπική κοινωνία της Καβάλας αλλά και την διεθνή Εβραική κοινότητα.

Μεταξύ άλλων δίνουν τη δική τους ερμηνεία στην απεικόνιση του Άστρου του Δαυίδ όπως λέει η ανακοίνωση κατά λέξη:

« Δεν χρειάζεται, στην προκειμένη περίπτωση του μνημείου να γίνει επίκληση λόγων θρησκευτικών (ελευθερία της θρησκείας και των συμβόλων της),ιδεολογικών (άστρο του Δαυίδ, πεντάλφα), πολιτικών (μισαλλοδοξίας, αντισημιτισμού) και αισθητικών ή συναισθηματικών (απαράδεκτη, ανήθικη και προσβλητική απόφαση, ανεξόφλητο χρέος, δολοφονία μνήμης και άλλα ηχηρά παρόμοια) για να στηθεί το μνημείο στο κέντρο της πόλης, για τα αδικοχαμένα θύματα της εβραϊκής κοινότητας της Καβάλας».

Καταλήγει η ανακοίνωση με μια ισοβαρή αντιμετώπιση από την τοπική κοινωνία και άλλων μνημείων για τις γενοκτονίες του Ελληνισμού:

«Η μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας διατηρείται ζωντανή και χωρίς αναθηματικές στήλες σε κεντρικούς δημόσιους χώρους. Το ίδιο και η οφειλόμενη τιμή προς αυτά από την τοπική κοινωνία δεν περιορίζεται μόνον στους εβραίους, δίκαια ανήκει και σε άλλες, το ίδιο ειδεχθείς γενοκτονίες (ποντίων, μικρασιατών, θρακών, αρμενίων), που δεν απέκτησαν ακόμη «δημόσια σήματα» της πολύπαθης Καβάλας και της περιοχής της στην οποία διαχρονικά συνυπήρξαν ειρηνικά και φιλόξενα και άλλες κοινότητες».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑