Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on May 27th, 2015 | by fileto

0

Με ένα sms χορταίνει ένα Ελληνόπουλο της Θράκης

Στην ύπαιθρο της Θράκης και ειδικά σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές επεκτάθηκε τη φετινή σχολική χρονιά το πρόγραμμα Διατροφή που απευθύνεται σε μαθητές δημοσίων σχολείων κοινωνικοικονομικά ευπαθών περιοχών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Είμαστε Όλοι Πολίτες», που διαχειρίζεται το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Με χρηματοδότηση από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία (EEA Grants), έχουν ως σήμερα διατεθεί περίπου 76.660 γεύματα σε 13 δημοτικά σχολεία ευπαθών περιοχών σε Ξάνθη, Ημαθία, Πιερία, Θεσσαλονίκη και Ροδόπη.

Οι 1.115 μαθητές τους λαμβάνουν καθημερινά ένα δωρεάν υγιεινό γεύμα που έχει σχεδιασθεί για να καλύπτει το 25-30% των ημερήσιων αναγκών τους σε ενέργεια και το 50-60% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνες.

Περίπου οι μισοί μαθητές που φοιτούν σε σχολεία ιδιαίτερα ευπαθών περιοχών βρίσκονται σε επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ σχεδόν 21% αντιμετωπίζουν πείνα. Τα στοιχεία του Προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – Διατροφή, που υλοποιεί το Ινστιτούτο Prolepsis από το 2012, δείχνουν τη σφοδρότητα του προβλήματος, όπως αναφέρει το Βήμα.

Σήμερα, το πρόγραμμα υλοποιείται συνολικά σε 150 σχολεία με 15.000 μαθητές σε περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και στους νομούς Έβρου, Ημαθίας, Ξάνθης, Πιερίας και Ροδόπης. Με βάση τα 9.390 ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν φέτος αμέσως πριν από την έναρξη του προγράμματος, ποσοστό 54,7% των οικογενειών αντιμετώπιζε επισιτιστική ανασφάλεια και 21,3% των οικογενειών αντιμετώπιζε πείνα.

Στο 65,9% των οικογενειών τουλάχιστον ένας γονέας δεν είχε καμία πηγή εισοδήματος, ενώ στο 16,2% κανένας γονέας δεν είχε πηγή εισοδήματος. Επίσης, ποσοστό 9,4% των μαθητών ήταν ανασφάλιστοι και 6,9% δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα. Από τα συγκεντρωθέντα στοιχεία, καταδείχθηκε ότι 31,7% των μαθητών ήταν υπέρβαροι / παχύσαρκοι και το 11% λιποβαρείς.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του έργου Υλοποίηση Προγράμματος Διατροφή σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές, σύμφωνα με τα ερωτηματολόγια που απαντήθηκαν, το 43,8% των οικογενειών είχαν τρία ή περισσότερα παιδιά.  Στον τομέα των διατροφικών συνηθειών, ποσοστό 52,4% των μαθητών δεν κατανάλωνε ψωμί ολικής άλεσης, 11,1% ωμά λαχανικά και 33,5% βραστά λαχανικά.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίστηκαν στον δήμο Τοπείρου Ξάνθης, όπου η επισιτιστική ανασφάλεια άγγιξε το 78,9%, η πείνα το 36,8% και το ποσοστό των νοικοκυριών δίχως κανέναν εισόδημα το 13,6%.
*Για την ενίσχυση του Προγράμματος Διατροφή, από τις 25 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου ο καθένας μας μπορεί να εξασφαλίσει δωρεάν το γεύμα ενός παιδιού για μια ημέρα στέλνοντας SMS με τη λέξη ΔΙΑΤΡΟΦΗ ή DIATROFI στο 19454 (1,23 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Η υπηρεσία υλοποιείται με την υποστήριξη των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας Cosmote, Vodafone, Wind.

πηγη: in.gr


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑