Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on June 4th, 2015 | by fileto

0

Στο περίμενε οι αγρότες για αποζημιώσεις από πλημμύρες

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Νίκος Στουπής, που βρίσκεται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, βρέθηκε στους τόπους όπου έχουν πλημμυρίσει χιλιάδες στρέμματα στον Έβρο, την Ροδόπη, την Καβάλα και σήμερα στις Σέρρες.

Στις συσκέψεις που πράγματοποιήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή και την Καβάλα το μοτίβο ήταν ίδιο μια και αγρότες και κτηνοτρόφοι ζητούν άμεση καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για να μπορέσουν να κρατήσουν τις καλλιέργειες και τα ποιμνιοστάσιά τους όρθια μέσα στην γενικότερη κρίση.

Προβληματισμός και απογοήτευση υπάρχει στον γεωργοκτηνοτροφικό χώρο, αλλά από τον άλλη δίνεται ελπίδα σωτηρίας εαν μπορέσει η Πολιτεία να δώσει λύση στο διογκωμένο πρόβλημα.

Να υπενθυμίσουμε ότι περίπου 20.000 στρέμματα στον Έβρο έχουν ήδη βγει εκτός της γεωργικής παραγωγής, με ό,τι επιπτώσεις έχει αυτό.
Τα 10.000 στρέμματα είναι ακατάλληλα για καλλιέργεια λόγω των φερτών υλικών και των επιχωματώσεων στα σημεία που έσπασαν τα αναχώματα, εκτεταμένες ζημιές σε βιοτεχνίες προϊόντων πρώτης μεταποίησης (όπως οι δύο μονάδες σπαραγγιών), στην ακριτική περιοχή της χώρας που φέτος έπαθε ανεπανόρθωτες ζημιές από τις πλημμύρες.
«Το πρόβλημα της κατεστραμμένης γεωργικής γης δεν είναι θέμα του ΕΛΓΑ. Απαιτεί πολιτική λύση και σε άλλο επίπεδο και αυτό θα μεταφέρουμε στην πολιτική ηγεσία και του υπουργείου και στην κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουπής.
Οι αγρότες της Καβάλας δεν περιμένουν και πολλά από τον ΕΛΓΑ, μια και οι πλημμύρες στα Τενάγη των Φιλίππων μάλλον δεν μπορούν να αποζημιωθούν εφόσον δεν είχαν καλλιεργηθεί πριν την περίοδο των πλημμυρών και όλοι περιμένουν μια βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης των Βρυξελλών.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑