Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on June 7th, 2015 | by fileto

0

Σε μουντό σκηνικό τα αποκαλυπτήρια μνημείου των Εβραίων

Σε ένα μουντό σκηνικό λόγω καιρού πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Καβάλα τα αποκαλυπτήρια του μνημείου τιμής για τους χιλιάδες Εβραίους της Καβάλας που βρήκαν τραγικό τέλος στα ναζιστικά στρατόπεδα της Πολωνίας στην διάρκεια του Ολοκαυτώματος, με την παρουσία της αφρόκρεμας μελών των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Ελλάδας, την πρέσβη του Ισραήλ και απογόνους των θανατωθέντων Εβραίων της Καβάλας..

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και μέλος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παναγιώτης Σγουρίδης.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με επιμνημόσυνη δέηση στο νεκροταφείο της Καβάλας όπου υπάρχει ειδικός χώρος για τους Εβραίους την οποία έψαλε ο ραβίνος της Θεσσαλονίκης Ααρών Ισραέλ.

Δεκάδες Εβραίοι μέλη Ισραηλιτικών Κοινοτήτων της Ελλάδας από την Αθήνα, τη Λάρισα, την Θεσσαλονίκη και αλλού, αλλά και απόγονοι των εκτελεσθέντων Εβραίων της Καβάλας που κατοικούν στο Ισραήλ, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Ευρώπη, παραβρέθηκαν στο σημείο στο οποίο έχει στηθεί το μνημείο.

Στο σημείο αυτό στην συμβολή των οδών Ερυθρού Σταυρού και Μητροπόλεως βρισκόταν μια μεγάλη καπναποθήκη όπου οι Βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής συγκέντρωσαν τους Εβραίους της Καβάλας για να τους μεταφέρουν στα κρεματόρια της  Πολωνίας όπου βρήκαν φριχτό θάνατο.

Η εκδήλωση αυτή ήταν να πραγματοποιηθεί πριν ένα περίπου μήνα αλλά τότε η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα αποφάσισε την αναβολή της για την οποία ξεσηκώθηκε σύσσωμη η Εβραϊκή Κοινότητα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Οι αντιδράσεις οδήγησαν την δήμαρχο να αναδιπλωθεί και να ορίσει μετά τις πιέσεις που της ασκήθηκαν νέα ημερομηνία εκδηλώσεων σήμερα 7 Ιουνίου.

Το πρόγραμμα για την τελετή ξεκίνησε με προσευχή του ραβίνου και ψαλμούς ύμνων από την Χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα αναφέρθηκε στα γεγονότα των ημερών εκείνων και έδωσε το δικό της μήνυμα.

μνημείο Εβραίων

Στην ομιλία της η πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα κυρία Ιρίτ Μπεν Άμπα, είπε χαρακτηριστικά ότι: “ήταν πολύ ατυχές το γεγονός για την πόλη της Καβάλας ότι μετά από 70 χρόνια να πάρει απόφαση και να απορρίψει αυτή τη σελίδα της ιστορίας της.

Πως απαιτούμε από τις νέες γενιές να μην επαναλάβουν τα τρομερά λάθη των γηραιότερων εάν δεν γνωρίζουν το παρελθόν; Στις μέρες μας το φίδι του φονταμενταλισμού και του εξτρεμισμού δείχνει και πάλι στο άσχημο πρόσωπό του. Είναι δική μας ευθύνη να επιλέγουμε το σωστό από το λάθος, το καλό από το κακό”.

Παρόντες ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας Μωυσής Κωνσταντίνης, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, ο διαχειριστής της Ισραηλιτικής Κοινότητας Καβάλας (που μίλησε με συγκίνηση) Έζρας Μπακόλας, ο δωρητής του μνημείου Βίκτωρ Βενουζίου και ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας Γιώργος Καλαντζής.

Η τελετή έκλεισε με τα αποκαλυπτήρια του μνημείου όπου υπάρχει το Άστρο του Δαυίδ και η φράση από το Δευτερονόμιο της Βίβλου: Θυμήσου και μην ξεχνάς.

Ανάμεσα στο πλήθος υπήρχαν και νεαροί με μπλουζάκια που έγραφαν μηνύματα υπέρ των Παλαιστίνιων εκφράζοντας έτσι την θέση τους ότι κάθε νόμισμα έχει δύο πλευρές…..

Μια ακόμη ιστορία η οποία προκάλεσε συζητήσεις, αντιπαραθέσεις και επικριτικά σχόλια για την δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα έφτασε σε αίσιο τέλος.

Μένει να δούμε αν το μνημείο θα παραμείνει καθαρό και προστατευμένο από δω και μπρός.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρχε μεγάλη κινητοποίηση της αστυνομίας και ο χώρος φυλασσόταν με ισχυρή αστυνομική δύναμη, ενώ είχαν αποκλειστεί και οι γύρω δρόμοι από το σημείο της εκδήλωσης.

 

 

 


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑