Ειδήσεις

Published on July 3rd, 2015 | by fileto

0

Πως θα ψηφίσουμε στο δημοψήφισμα

Διαδικαστικά ερωτήματα σχετικά με την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος έρχεται να διευκρινίσει η κατεπείγουσα εκλογική εγκύκλιος που εστάλη στις περιφερειακές ενότητες και έδρες νομών και στους δήμους της χώρας από το υπουργείο Εσωτερικών  και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Το ψηφοδέλτιο θεωρείται έγκυο μόνο όταν έχει σταυρό. Κανένα άλλο σύμβολο.

Όπως αναφέρεται σε αυτή τα αποτελέσµατα του δηµοψηφίσµατος της 5ης Ιουλίου θα συγκεντρωθούν σε κάθε νοµό (εκλογική περιφέρεια) από τις Περιφερειακές Ενότητες της έδρας του, θα µμεταδοθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και µμετά το Υπουργείο, αφού τα συγκεντρώσει, θα τα διοχετεύει στα µμέσα µμαζικής ενηµέρωσης (τηλεόραση-ραδιόφωνο-Τύπο-Διαδίκτυο), µε τη χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών µέσων.

Με την εγκύκλιο που εκδόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών καθορίζεται, σε γενικές γραµµές, η διαδικασία που θα εφαρµοσθεί και, στη συνέχεια, παρέχονται οδηγίες για τις ακολουθητέες ενέργειες στα διάφορα στάδια συγκέντρωσης και µετάδοσης των αποτελεσµάτων.

Στην εγκύκλιο σημειώνεται επίσης ότι δεν είναι επιτρεπτό να μεταδίδονται από τα τοπικά και διαδικτυακά ΜΜΕ αποτελέσματα αμέσως μετά την εξαγωγή τους από τα εκλογικά τμήματα χωρίς να έχει προηγηθεί η κατά προτεραιότητα μετάδοσή τους από το υπουργείο Εσωτερικών που έχει τη σχετική αρμοδιότητα.

Ταυτόχρονα σε ερωτήματα ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει το φινάλε των πεντάμηνων διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και θεσμών, απαντά με άρθρο του και το πρακτορείο Reuters.

Την Κυριακή οι Έλληνες θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα εγκρίνουν την πρόταση των θεσμών. Όμως, αρκετοί Ευρωπαίοι προειδοποιούν ότι το ερώτημα αφορά την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, τονίζοντας μάλιστα, ότι σε περίπτωση όπου επικρατήσει το «όχι», η Ελλάδα δύσκολα θα αποφύγει την έξοδο από την Ευρωζώνη, αναφέρει.

Τα πέντε κρίσιμα διαδικαστικά ερωτήματα στα οποία απαντά το Reuters είναι τα εξής:

Πότε
Τα εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 7:00 το πρωί έως τις 19:00 το βράδυ.

Το ερώτημα

«Η πρόταση συμφωνίας της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία υποβλήθηκε στο Eurogroup της 25ης Ιουνίου και η οποία αποτελείται από δύο μέρη, πρέπει να γίνει αποδεκτή;»
Το πρώτο μέρος τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the current program and beyond» και το δεύτερο «Preliminary debt sustainability analysis».

Συμμετοχή

Προκειμένου το δημοψήφισμα να θεωρηθεί έγκυρο, απαιτείται η συμμετοχή του 40% των 9.855.029 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.  Το δημοψήφισμα θα κοστίσει περίπου 20 εκ. ευρώ.

Δημοσκοπήσεις

Καμία δημοσκόπηση ή πολιτική ανάλυση δεν επιτρέπεται να δημοσιοποιηθεί μία μέρα πριν την ψηφοφορία.

Αποτέλεσμα

Η πρώτη επίσημη εκτίμηση του αποτελέσματος θα ανακοινωθεί περίπου στις 21:00

 


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑