Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on July 10th, 2015 | by fileto

0

Νοθευμένα λάδια στην πιάτσα της κρίσης

Νοθευμένο και τεχνητά κεχρωσμένο ελαιόλαδο εντόπισε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε δύο επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εμπορία και τυποποίηση αγροτικών προϊόντων στην Ιωνία της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις εταιρείες ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ ΙΩΝΙΑΣ Α.Ε.Ε.Β.Ε., με έδρα στο 9ο χλμ της Περιφερειακής Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Κιλκίς και ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ Π.Α.Π.Ε. Μ.Ε.Π.Ε. με έδρα στο 9ο χλμ. της Περιφερειακής Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Κιλκίς, στις οποίες ο ΕΦΕΤ διενήργησε ελέγχους σε συνεργασία με τη Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Στις εγκαταστάσεις των εταιρειών αυτών, διαπιστώθηκε η ύπαρξη δεξαμενών για αποθήκευση ελαίων, ενώ βρέθηκε και εξοπλισμός για χειροκίνητη συσκευασία ελαίων, δελτία αποστολής και τιμολογίων αγοράς σογιέλαιου, συσκευασίες με χρωστικές ουσίες, και λιθογραφημένα δοχεία ελαιολάδου (γεμάτα και άδεια) 5 λίτρων.

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, τα δοχεία αυτά έφεραν ενδείξεις «ελαιόλαδο» ή «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο», με σήματα που κατά το παρελθόν, είχαν διαπιστωθεί αρκετά από αυτά, ότι αφορούν νοθευμένα έως και επιβλαβή για την υγεία προϊόντα. Πρόκειται για τις εμπορικές επωνυμίες «ΑΓΝΑΝΤΙ», «ΠΑΡΝΩΝΑΣ», «ΛΗΤΩ», «ΔΑΦΝΗ», «ΘΑΣΟΣ», «ΓΕΥΣΗ», «OIL», «ΑΜΒΡΟΣΙΑ», «ΑΣΤΡΟΝ», «ΔΗΜΗΤΡΑ», «ΔΙΩΝΗ», «ΕΛΑΙΟΜΥΛΟΣ», «ΛΑΔΟΧΩΡΙ», «ΛΙΟΚΛΑΔΟ», «CRETA» και «MAZOCHTO».

Όλα τα λιθογραφημένα δοχεία ανέγραφαν ως παρασκευαστές ανύπαρκτες εταιρείες, ή έφεραν ανύπαρκτους κωδικούς τυποποιητικών μονάδων ελαιολάδου (κωδικό EL), ή κωδικούς άλλων εταιρειών.

Ο ΕΦΕΤ πραγματοποίησε δειγματοληψία σε τέσσερα συσκευασμένα προϊόντα με την επισήμανση «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο», του ελαίου που υπήρχε σε δεξαμενή καθώς και των χρωστικών ουσιών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων που διενεργήθηκαν από το Γενικό Χημείο του Κράτους, πρόκειται για μη κανονικά-νοθευμένα δείγματα, τεχνητά κεχρωσμένα και με σπορέλαιο σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Η επισήμανσή τους ως «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» οδηγεί σε πλάνη τον καταναλωτή. Σε συνέχεια της εργαστηριακής ανάλυσης, τα προϊόντα κατασχέθηκαν.

Σημειώνεται ότι στον εν λόγω έλεγχο συνέδραμαν η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης και το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα Ιωνίας.

Ο ΕΦΕΤ, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, στην καθημερινή προσπάθειά του για την εξάλειψη και καταπολέμηση των φαινομένων απάτης τα οποία δυσφημούν το ελληνικό ελαιόλαδο, επισημαίνει για άλλη μια φορά, ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν την ετικέτα του ελαιολάδου που πρόκειται να αγοράσουν όπου, εκτός της ονομασίας πώλησης του προϊόντος και των πληροφοριών για την κατηγορία του ελαιολάδου, πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται και ο αλφαριθμητικός αριθμός έγκρισης της μορφής EL-40-_ _ _ o οποίος είναι χαρακτηριστικός της μονάδας τυποποίησης

Οι καταναλωτές καλούνται να αποφεύγουν την αγορά ελαιολάδου από πλανόδιους και ανώνυμους πωλητές – και στην περίπτωση υποψίας λόγω ανεπαρκούς επισήμανσης, δελεαστικής τιμής ή οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου, να επικοινωνούν με τον ΕΦΕΤ στον τηλεφωνικό αριθμό 11717.

 


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑