Άποψη - Γνώμη

Published on July 25th, 2015 | by fileto

0

Μεγάλη απόφαση η πάταξη της διαφθοράς

Διαβάζω ότι με απόφαση του πρωθυπουργού  που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ συνιστάται Επιτροπή με αντικείμενο την εκπόνηση και παρακολούθηση της εφαρμογής του Σχεδίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Ως εδώ το έργο το έχουμε ξαναδεί, το ακούσαμε από πολλούς πρωθυπουργούς και δεν μας πείθει ως πράξη

Διαβάζουμε παρακάτω: Στην Επιτροπή μετέχουν ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης αρμόδιος για θέματα Καταπολέμησης της Διαφθοράς και δίωξης του οικονομικού εγκλήματος, ως πρόεδρος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Τέρενς Κουίκ, ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παύλος Πολάκης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο γενικός γραμματέας στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γεώργιος Βασιλειάδης και ο Μιχάλης Καλογήρου δικηγόρος και ειδικός συνεργάτης του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά.

Εδώ τα πράγματα είναι πιο σοβαρά και δείχνουν ότι κάτι πάει να γίνει για πρώτη φορά αν και πριν από λίγα χρόνια είχαμε διαβάσει καταγγελίες ότι ενώ υπήρχαν πορίσματα για την διαφθορά που έπρεπε να πάνε στην δικαιοσύνη κάπου χανόταν στον δρόμο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει …αποτέλεσμα.

Έργο της Επιτροπής είναι η εκπόνηση και παρακολούθηση της εφαρμογής του Σχεδίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Που σημαίνει ότι αναλαμβάνει κάθε πρωτοβουλία, συντονίζει συναρμόδια υπουργεία ώστε να μην χάνονται σε συρτάρια οι φάκελοι που καίνε, εισηγείται νομοθετήματα και γενικότερα παρακολουθεί ώστε να μην επικαλύπτει η μία αρμοδιότητα την άλλη στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Το καλό είναι ότι στα μέλη της Επιτροπής δεν καταβάλλεται οποιαδήποτε αμοιβή ή αποζημίωση.

Όλα καλά και άγια και η λειτουργία μιας τέτοιας επιτροπής μπορεί να φέρει αποτελέσματα και να ξεκαθαρίσει την κόπρο του Αυγεία η οποία έχει πετρώσει στο σύστημα εξουσίας και δεν το αφήνει να καθαρίσει από την διαπλοκή.

Η πάταξη της διαφθοράς ξεκινά από τα μικρά κλιμάκια με τα γνωστά φακελάκια ή λαδώματα και προχωρά προς τα πάνω με τα νούμερα να γίνονται ιλιγγιώδη όσο οι δουλειές είναι μεγαλύτερες.

Βέβαια έχει κατ’ επανάληψη λεχθεί ότι θερμοκήπια σήψης και διαφθοράς αλλά και διαπλοκής είναι τα σώματα ασφαλείας, οι ΟΤΑ, τα υπουργεία, κάθε δημόσια επιχείρηση και φυσικά ο τομέας προμηθειών και δημοσίων έργων του δημοσίου σε όλες τις βαθμίδες.

Τα στησίματα των διαγωνισμών που γινόταν στο παρελθόν και ο τρόπος διαμοίρασης ιματίων γνωστός, σήμερα έχει περιορισθεί κατά πολύ μια και η πίττα έχει μικρύνει σε μέγεθος και ουσία.

Ο τρόπος με τον οποίο χρηματοδοτούνται οι ΜΚΟ είναι μια άλλη μια πονεμένη στο παρελθόν ιστορία η οποία πρέπει να ξεκαθαρίσει με μια γενναία εκκαθάριση και ένα σαρωτικό έλεγχο από ΣΔΟΕ και άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

H διαφθορά και η διαπλοκή υπάρχει σε όλα τα κράτη και σε όλες τις κυβερνήσεις αυτό είναι γνωστό και δεδομένο.

Ουδείς ισχυρίζεται το αντίθετο, μόνο που στη χώρα μας αυτό είχε γίνει καθεστώς και οι εξουσίες γλυκά διαπλεκόμενες έδιναν πεδίο ανάπτυξης της όλης διαφθοράς η οποία πραγματικά αν γινόταν βιβλίο θα ήταν σειρά για να μην πούμε εγκυκλοπαίδεια.

Το ερώτημα είναι ποιος μπορεί να διαφυλάξει την ιερότητα του δημοσίου χρήματος και φυσικά η ιερότητά του αφορά και σε επίορκους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και σε όσους απομυζούν το δημόσιο με τη μορφή μισθού και δεν προσφέρουν ούτε το ένα δέκατο της αμοιβής τους.

Μεγάλη κουβέντα στήνεται και για το γαϊτανάκι της διαπλοκής που έχει σαν βάση την συγκάλυψη και η οποία θα πρέπει να θεωρείται κακούργημα ακόμη και για τους πολιτικούς και όσους ασκούν εξουσία.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ένα μεγάλο βήμα και συνεπικουρείται από τον επίσης δυναμικό υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

Αν δεν υποκύψει και δεν χαριστεί θα του στήσει ο λαός ανδριάντα, αν όμως υπαναχωρήσει θα γίνει κιμάς στην γνωστή μηχανή του συστήματος.

Το στοίχημα είναι μεγάλο, το πλήρωσε ο Καραμανλής με τη λέξη «νταβατζήδες», αν αυτός φανεί πιο χαλκέντερος η αμοιβή του θα είναι κολοσσιαία.

Είδωμεν!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑