Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on July 28th, 2015 | by fileto

0

Πληγωμένο άλογο περιποιήθηκε ο Ιππικός Κομοτηνής

Την Κυριακή 26 Ιουλίου ενημερώθηκε ο Σύλλογος μας από την Οικολογική ομάδα Ροδόπης για ένα άλογο με τραύμα στο πόδι λίγο έξω από το χωριό Αμβροσία.

Ο σύλλογος μας άμεσα κινητοποιήθηκε και έσπευσε να βοηθήσει το ζώο. Καθώς φτάσαμε στο χώρο που βρισκόταν αντικρύσαμε ένα μικρόσωμο ζώο της φυλής της Ροδόπης, το οποίο ήταν δεμένο με μια αλυσίδα στο δεξί μπροστινό του πόδι με εκδορές και πληγές σε όλο του το σώμα αλλά κυρίως με ένα πολύ μεγάλο συντριπτικό κάταγμα στην περιοχή της κνήμης του δεξιού του ποδιού.

H πρόεδρος του Συλλόγου Ελλη Τσομπανίδου και τα έμπειρα μέλη του συλλόγου μας ο αντιπρόεδρος Αναστάσιος Χαρισίου και ο Νίκος Δεληπάλας αμέσως έλαβαν δράση απεγκλωβίζοντας πρώτα το ζώο από την αλυσίδα η οποία με το βάρος της δυσχέραινε ακόμη περισσότερο την ήδη πολύ άσχημη κατάσταση του ποδιού και μετά ασχολήθηκαν επιμελώς και όσο το ζώο επέτρεπε την φροντίδα με το τραύμα πραγματοποιώντας παράλληλα παυσίπονες ενέσεις προκειμένου να μετριάσουν όσο είναι δυνατόν τον πόνο του άμοιρου ζώου. Προσπαθήσαμε να βρούμε τον ιδιοκτήτη του αλλά σύμφωνα με πληροφορίες από τους ντόπιους μας ενημέρωσαν ότι λείπει εδώ και ένα χρόνο στο εξωτερικό και ότι πρόκειται για αθίγγανο.

Μετά από όλα αυτά το προεδρείο του συλλόγου μας και γνωρίζοντας ότι όταν ένα ιπποειδές «σπάσει» κάποιο πόδι δυστυχώς η βιωσιμότητα του και η ίαση του είναι αδύνατη αποφασίσαμε ότι η μόνη γρήγορη λύση είναι η ευθανασία του ζώου για να μην ταλαιπωρείτε αδίκως. Μια τέτοια απόφαση όμως δεν παίρνεται και δεν εκτελείτε από εμάς γιαυτό θεωρήσαμε πρέπον να δράσουμε άμεσα και να απευθυνθούμε στην κτηνιατρική υπηρεσία προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτή τα δέοντα για την λύτρωση του.

Μετά από την αυτοψία και του κτηνιάτρου της υπηρεσίας η απόφαση είναι μονόδρομος. Δυστυχώς όμως η ελλιπή γραφειοκρατία καθιστά αδύνατη την άμεση παρέμβαση τους παρατείνοντας έτσι τον πόνο και την μη ασφάλεια του ζώου που ανα πάσα στιγμή μπορεί να γίνει θήραμα και να δημιουργήσει και προβλήματα υγειονομικά μιας και βρίσκεται κοντά σε κατοικημένη περιοχή.

Η υπηρεσία η οποία μας ενημέρωσε ότι δυστυχώς ο νόμος της ευθανασίας αφορά αδέσποτα σκυλιά και γάτες και όχι ιπποειδή οπότε η ενημέρωση του εισαγγελέα για να δοθεί η άδεια ευθανασίας αυτού δεν θα ευσταθεί. Οι υπάλληλοι της υπηρεσίας με πρωτεργάτη των κ.Φωτεινιά ενέργησε άμεσα και έστειλε ερώτηση στο υπουργείου Γεωργίας προκειμένου να βρεθεί άμεσα ο νομικός τρόπος που θα οδηγήσει στην ευθανασία και λύτρωση του ζώου.

Ο Σύλλογος μας καταγγέλλει και θα συνεχίσει να καταγγέλλει όλους αυτούς που έχουν ιπποειδή και τα κακομεταχειρίζονται και τους επισημαίνουμε ότι θα κινούμε πάντα τις όποιες διαδικασίες απαιτούνται για την ποινική τους τιμωρία. Επίσης όσοι έχουν ιπποειδη (άλογα & γαϊδούρια) και δεν μπορούν να τα φροντίσουν ας τα αφήσουν καλύτερα ελευθέρα και θα βρούνε τρόπο αυτά να επιβιώσουν από το να τα έχουν δεμένα, ατάιστα, απότιστα ή να μας ενημερώνουν για την αδυναμία τους αυτή προκειμένου να δίνουμε λύσεις εμείς.

Τα ιπποειδή όπως και όλα τα ζώα τους αξίζει να έχουν μια ζωή όπως αρμόζει σε κάθε ζωντανό οργανισμό όσοι θέλετε να έχετε τετράποδους φίλους να το σκέφτεστε πάντα πολύ καλά πρώτού προβείτε στην οποιαδήποτε αγορά αυτού είναι κρίμα να βρίσκονται ζώα σε αυτή την άθλια κατάσταση.

Παρακαλούμε όλους τους Ροδοπίτες όταν γνωρίζουν για τέτοια θέματα με ιπποειδή να ενημερώνουν τον σύλλογο μας στα τηλέφωνα 25310 71400 & 6945605036 προκειμένου να πράτουμε τα δέοντα γιαυτά.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑