Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on July 31st, 2015 | by fileto

0

Παραίτηση δημάρχου Ορεστιάδας από ΔΙΑΑΜΑΘ

Με δελτίο Τύπου η παράταξη της Ορεστιάδας “Είναι στο χέρι μου” καταγγέλει τον δήμαρχο της πόλης για λειτουργία παράνομης χωματερής στο δήμο.
Από την άλλη με ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος της ΔΙΑΑΜΑΘ που είναι ο φορέας διαχείρισης απορριμμάτων της περιφέρειας ΑΜ-Θ.
Να τι λέει το δελτίο:
“Δεν έχω τίποτα υπόψιν μου”, ήταν η απάντηση του δημάρχου Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη, στο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης 28 Ιουλίου, σε ερώτηση του επικεφαλής της παράταξης “Είναι στο Χέρι μας”, Βαλάντη Παντσίδη, για το αν γνωρίζει κάτι για τη λειτουργία σκουπιδότοπου, σε κοντινή απόσταση από την επισήμως κλειστή παλιά χωματερή.
Ο λαλίστατος κατά τα άλλα και για όλα δήμαρχος, δεν είχε τίποτα να πει για τη λειτουργία παράνομης χωματερής, η οποία επιλέχθηκε ως εύκολη λύση για να καλυφθεί το κενό σχεδιασμού της ΔΙΑΑΜΑΘ (της οποίας είναι και Διευθύνων Σύμβουλος), σχετικά με την απόθεση των απορριμάτων του δήμου Ορεστιάδας στο μεσοδιάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της επέκτασης του ΧΥΤΑ Κομοτηνής, που θα δέχεται τα απορρίμματα του δήμου.
Η επιλογή αυτής της λύσης αναδεικνύει την επιπολαιότητα και τον ερασιτεχνισμό που χαρακτηρίζει τη διαχείριση των απορριμμάτων από την πλευρά της δημοτικής αρχής, που αγκυλωμένη σε ένα σχεδιασμό ξεπερασμένο και παρωχημένο, επιλέγει να “κρύψει” τα σκουπίδια “κάτω από το χαλί”.
Ο δήμος Ορεστιάδας, όπως όφειλε, αποκατέστησε και έκλεισε την χωματερή που λειτουργούσε πίσω από την ΕΒΖ με κόστος 1.8 εκατομμύρια ευρώ, καθώς από 2 Ιουνίου 2015 κάθε χωματερή που λειτουργεί στην Ελλάδα θεωρείται παράνομη.
Μέχρι την οριστικοποίηση και την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων για την περιφέρεια ΑΜΘ, με ΚΥΑ που εκδόθηκε το φθινόπωρο του 2014, ως μεταβατική λύση προβλεπόταν η μεταφορά των απορριμμάτων του δήμου Ορεστιάδας στον ΧΥΤΑ Κομοτηνής. Ο δήμος Κομοτηνής αρνήθηκε να δεχτεί τα απορρίμματα λόγω κορεσμού της χωρητικότητάς του.
Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του δημάρχου, εξετάστηκε η λύση της μεταφοράς των απορριμμάτων σε χωματερές άλλων δήμων της περιφέρειας (πχ Αλεξανδρούπολη). Μία άλλη λύση που θα μπορούσε να εξεταστεί , ήταν η συνεργασία με άλλους δήμους για τη δεματοποίηση και τη μετέπειτα μεταφορά τους σε ΧΥΤΑ.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά:
·Γιατί προκρίθηκε η λειτουργία μίας παράνομης χωματερής, που θα μπορούσε να επιβαρύνει το δήμο με υπέρογκα πρόστιμα για κάθε μέρα λειτουργίας της.
·Αν εκπονήθηκαν περιβαλλοντικές μελέτες για τη λειτουργία της, καθώς η επιβάρυνση του περιβάλλοντος είναι εμφανής και αυξάνεται με την καύση των απορριμμάτων αλλά και την εναπόθεση συσκευασιών φυτοφαρμάκων.
·Από ποιόν και πώς έγινε η διαμόρφωση του χώρου και ποιος είχε την ευθύνη επίβλεψης των εργασιών.
·Ποιο θα είναι το κόστος της αποκατάστασης, όταν αυτή γίνει, και που θα μετακυλιστεί αυτό, καθώς μια παράνομη χωματερή δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από κανένα πρόγραμμα.
·Γιατί καθυστερεί η παρουσίαση του επικαιροποιημένου σχεδίου που θα εναρμονίζεται με τον νέο εθνικό σχεδιασμό, που προβλέπει τοπικά σχέδια διαχείρισης.
·Αυτό ήταν το “αίσιο τέλος” που επικαλέστηκε ο δήμαρχος στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 2 Ιουνίου, αναφερόμενος στο θέμα της διάθεσης των απορριμμάτων;
·Γιατί απαξίωσε τις υπόλοιπες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου και δεν συζήτησε μαζί τους, έστω και σε επίπεδο επικεφαλής, για να αναζητηθούν λύσεις στο αδιέξοδο που προέκυψε.
Η δημοτική παράταξη «Είναι Στο Χέρι Μας» είχε επισημάνει από την αρχή της θητείας της νέας δημοτικής αρχής ότι ο σχεδιασμός της ΔΙΑΑΜΑΘ είχε εντελώς λανθασμένο προσανατολισμό και είχε καταθέσει το δικό της επεξεργασμένο και προσαρμοσμένο στις τοπικές ανάγκες σχέδιο τοπικής αποκεντρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Ένα σχέδιο που συμβαδίζει απόλυτα με τη φιλοσοφία της νέας βελτιωμένης νομοθεσίας για τα αστικά απόβλητα. Δυστυχώς, οι προτάσεις μας δεν λήφθηκαν υπόψιν παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, με αποτέλεσμα να έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Ακόμα όμως και σήμερα η δημοτική αρχή παρά τα τραγικά λάθη της συνεχίζει να είναι αμετανόητη. Αντί να κινητοποιηθεί έστω και την ύστατη ώρα για τη διαμόρφωση ενός τοπικού σχεδίου διαχείρισης των σκουπιδιών, μοιρολατρικά περιμένει μήπως και επιστρέψει η παλιά νομοθεσία, κατηγορώντας για τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω της προχειρότητάς της, τους πάντες εκτός από τον εαυτό της.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑