Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on August 13th, 2015 | by fileto

0

Έτοιμο το φεστιβάλ Παπαϊωάννου στην Καβάλα

Ο Δήμος Καβάλας και το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας διοργανώνουν και φέτος, για 16η χρονιά το Φεστιβάλ Παπαϊωάννου, αφιερωμένο στη μνήμη του διακεκριμένου μουσουργού από την Καβάλα Γιάννη Α. Παπαϊωάννου.

Με την πεποίθηση ότι η σοβαρή μουσική σε όλες τις εκφάνσεις δεν πρέπει να είναι υπόθεση των λίγων ή των μεγαλύτερων ηλικιών, στο φετινό πρόγραμμα που επιμελήθηκε η καλλιτεχνική διευθύντρια Κορίνα Βουγιούκα, καταβάλλεται προσπάθεια να ανταμωθούν οι τέχνες, ο λόγος και η μουσική, να ενταθούν οι εκπαιδευτικές δράσεις και να προβάλλει η μουσική μέσα σε νέα συμφραζόμενα και δημόσιους χώρους. Έτσι, εβδομήντα καλλιτέχνες υψηλού επιπέδου και κύρους από την Ελλάδα, τη Γερμανία και τον Καναδά, θα φιλοξενηθούν σε μια σειρά από ποικίλες δράσεις:
– Εννέα παραστάσεις.
– Τρεις κύκλοι εργαστηρίων: για παιδιά, για νέους και για το ευρύτερο κοινό.
– Forum νέων καλλιτεχνών με φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, καθώς και από την Ανώτατη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας και του Μονάχου.

Αναλυτικότερα οι παραστάσεις και τα εργαστήρια είναι τα εξής:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Δευτέρα 31/8
Παλαιά Μουσική / 20:30
(Τζαμί Χαλίλ Μπέη – Παναγία)
ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ

CLAUDE DEBUSSY la musique à moi
Μια θεατρικοποιημένη μουσική ιστορία

Γιώργος Νανούρης (αφήγηση),
Μυρσίνη Μαργαρίτη (σοπράνο),
Ναταλία Γεράκη (φλάουτο),
Διονύσης Μαλλούχος (πιάνο)
Μουσική παράσταση αφιερωμένη στον Γάλλο συνθέτη που άλλαξε την πορεία της Mουσικής.
Τι είναι αυτό, που καθιστά τον Ντεμπισί ξεχωριστό; Αναζήτησε την έμπνευσή του έξω από την ίδια τη μουσική, στα όνειρα και τις εντυπώσεις. «Θα ήταν καλό να έβλεπε κάποιος τη μουσική…» έλεγε χαρακτηριστικά, αποκαλύπτοντας το πάθος του για τα χρώματα και την οπτική του προσέγγιση σε μια τέχνη κατά βάση ακουστική. Καινοτόμησε στον ρυθμό, την αρμονία και την ενορχήστρωση, υπήρξε ο πρώτος “μοντέρνος” συνθέτης. Κι ακόμα, δεν συμβιβάστηκε ποτέ για την εξασφάλιση μιας σίγουρης θέσης στη μουσική ζωή του Παρισιού, έστρεψε όλες του τις δυνάμεις προς την αναζήτηση της δικής του αυθεντικής φωνής, της δικής του Μουσικής, της Μusique à moi.
Παρουσιάζονται μερικά από τα σημαντικότερα έργα του (Πελλέας & Μελισσάνθη, Πρελούδιο στο Aπομεσήμερο ενός Φαύνου, Childrens” corner, Clair de lune), αλλά και οι σχέσεις του με τα πρόσωπα που σημάδεψαν τη ζωή του (οι συμβολιστές ποιητές Baudelaire, Verlaine, Mallarmé, συνθέτης Maurice Ravel, οι φιλίες, οι ταραχώδεις έρωτες, η λατρεμένη του κόρη Chouchou). Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις στο Θεάτρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, ανεβαίνουν τώρα στη σκηνή του Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής «Γ. Α. Παπαϊωάννου» στην Καβάλα. Η παράσταση βασίζεται σε μια ιδέα της Ναταλίας Γεράκη με σκηνικά του Γιώργου Νανούρη.

Πέμπτη 3/9
Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων / 20:30
ΕΙΣΟΔΟΣ 5,00 €

Καμεράτα
ΜΗΔΕΙΑ

W. A. MOZART: Συμφωνία αρ. 29 σε λα μειζ. K. 201
– Allegro moderato – Andante
– Menuetto – Allegro con spirito

G. BENDA: Μήδεια (melodramme)
Μήδεια: Μαρία Πρωτόπαππα
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου

«Παρακολούθησα με τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση δυο παραστάσεις της Μήδειας του Μπέντα. Τίποτα έως τώρα δεν με έχει εντυπωσιάσει περισσότερο! Η συνεύρεση της πρόζας και της μουσικής δίνουν το ωραιότερο αποτέλεσμα. Ο Μπέντα έχει συνθέσει άλλο ένα “μελόδραμα”, την Αριάδνη στη Νάξο, και τα δύο πραγματικά αξιοθαύμαστα. Αγαπώ τα δύο αυτά έργα τόσο πολύ, ώστε τα έχω πάντα μαζί μου. Ο Μπέντα είναι ένας από τους πιο αγαπημένους μου σύνθετες».
Γεμάτος ενθουσιασμό ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ περιγράφει τα παραπάνω στον πατέρα του τι ένιωσε παρακολουθώντας τη Μήδεια στο Μάνχαϊμ. Το 18ο αι. ο όρος «μελόδραμα» αναφερόταν σε ένα είδος τόσο αβάν-γκαρντ για την εποχή εκείνη που εντυπωσίασε τη μεγαλοφυΐα του νεαρού Βόλφγκανγκ: ένα θεατρικό έργο με μουσική συνοδεία, χωρίς όμως τραγούδι αλλά με απαγγελία.
Η Καμερατα, διάσημη για τις εξαιρετικές της ερμηνείες στα μεγαλύτερα μουσικά κέντρα της Ευρώπης, παρουσιάζει υπό την διεύθυνση του καλ/κου της διευθυντή Γιώργου Πέτρου, δύο αριστουργηματικα έργα της κλασικής εποχής.
Η συναυλία επιχορηγείται από τοΥπουργείο Πολιτισμού, παιδείας & Θρησκευμάτων

Παρασκευή 4/9
Παλαιά Μουσική / 20:30
(Τζαμί Χαλίλ Μπέη – Παναγία)
ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ

Forum Φεστιβάλ Παπαϊωάννου
Χαρμολύπη, για φωνή και Πιάνο

Νίνα Κουφοχρήστου (Υψίφωνος),
Ελένη Αναστασιάδου (Πιάνο)

Οι κορυφαίες φοιτήτριες της Ανώτατης Μουσικής Ακαδημίας της Κολωνίας ερμηνεύουν έργα C. Debussy, G. Faure, H. Wolf, M. de Falla, L. Delibes, Θ. Σπάθη, Γ. Κωνσταντινίδη.

Κυριακή 6/9
Αρχ/γικό Μουσείο / 20:30
ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ

Duo Lagrimosa

Frances Pappas (Yψίφωνος),
Laura Young (κιθάρα)

Η Frances Pappas (φωνή) και η Laura Young (κιθάρα), σολίστες με ξεχωριστές καριέρες αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους σχηματίζοντας ένα μοναδικό ντουέτο.
Η διεθνής αναγνώριση και η επιτυχία τους ως σολίστες βασίζεται εν μέρει στην εξαιρετική εκφραστικότητά τους, μια εκφραστικότητα που φτάνει σε μεγαλειώδη επίπεδα όταν την εφαρμόζουν στο νέο και αισθησιακό ρεπερτόριό τους.
Σε συνεργασία με το Δήμο Νυρεμβέργης
Δευτέρα 7/9
Παλαιά Μουσική / 20:30
(Τζαμί Χαλίλ Μπέη – Παναγία)
ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ

Μια Παράσταση σε μεγάλη οθόνη:
Concert for a deaf soul

Μια πρωτοποριακή εξιστόρηση της ζωής του Maurice Ravel με κουκλοθέατρο και την Ragna Schirmer στο πιάνο

Τρίτη 8/9
Φουαγιέ Δημαρχείου / 20:30
ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ

Τραγουδώντας το μύθο του Ορφέα

Kai Wessel (contra τενόρος)
Ulrich Wedemeier (λαούτο)

Ο σπουδαίος contra τενόρος μας διηγείται τον μύθο του Ορφεά μέσα από τραγούδια που διατρέχουν το χρόνο.

«O Kai Wessel είναι ένας από τους πιο λυρικούς κόντρα τενόρους με φυσικό και ομοιόμορφο ήχο που έχω ακούσει.»

Θέατρο Βασιλείας “Όπερα”,
Andrew Porter

Τετάρτη 9/9
Δημοτικό Ωδείο / 20:30
ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ
FORUM ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

Η ζωή μέσα
Μια μουσική παράσταση χωρίς…όργανα!

Διδασκαλία:
Αναστάσης Βασιλειάδης με τη συμμετοχή φοιτητών του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Πέμπτη 12/9
Δημοτικό Ωδείο / 20:30
ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ

Α΄ μέρος

Forum Φεστιβάλ Παπαϊωάννου

κιθάρα
Κώστας Αμαξόπουλος

Ο διακεκριμένος με Α βραβείο στο διαγωνισμό της 4ης θερινής ακαδημίας κιθάρας Αρίων και φοιτητής της Ανώτατης Μουσικής Ακαδημίας του Μονάχου ερμηνεύει μερικά από τα σπουδαιότερα έργα του κιθαριστικού ρεπερτορίου

Β΄ μέρος

Παράσταση παιδικού μουσικοθεατρικού εργαστηρίου

Ο ψαράς που ταξίδεψε πολύ

Κυριακή 13/9
Θεατράκι Μοχάμετ Άλι / 20:30
ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ

Σύνολο Contra tempo

Η μικρή λευκή αχιβάδα,
το Νερολούλουδο και
άλλες ιστορίες του νερού

Το σύνολο Contra Tempo υπό το Βλαδίμηρο Συμεωνίδη ερμηνεύει το δημοφιλές έργο του Μάνου Χατζιδάκι, Για μια μικρή λευκή αχιβάδα, τη Δωδεκανησιακή Σουίτα του Γιάννη Κωνσταντινίδη και το μουσικό παραμύθι του Τάσου Ρωσόπουλου, Το Νερολούλουδο, σε αφήγηση Μ. Μαυροματάκη. Τα έργα παρουσιάζονται σε ειδικές διασκευές για το σύνολο Contra Tempo.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Ημερομηνία: 7 -12 Σεπτέμβρη / Δημοτικό Ωδείο Καβάλας

Ο ψαράς που ταξίδεψε πολύ
Παιδικό μουσικοθεατρικό εργαστήρι (για παιδιά 7-12 ετών)

Διδασκαλία: Δρ. Δήμητρα Παπασταύρου

Σκοπός του εργαστηρίου είναι να συστήσει τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στη μουσικοθεατρική πράξη και να τα φέρει σε πρακτική επαφή με δημιουργικές διαδικασίες όπως η σύνθεση τραγουδιών και η συγγραφή κειμένων.

Στις πέντε μέρες του εργαστηρίου τα παιδιά (7-12 ετών) με τη βοήθεια των έμπειρων υπεύθυνων του εργαστηρίου, με προεξάρχουσα τη Δήμητρα Παπασταύρου, θα φτιάξουν μια μικρή παράσταση πάνω σε ένα παραδοσιακό γιαπωνέζικο παραμύθι, η οποία θα παρουσιαστεί στις 12 Σεπτέμβρη. Τα εργαστήρια θα είναι τρίωρα με διάλειμμα (7-10 Σεπτέμβρη 10:30-13:30 και 11 Σεπτέμβρη 5μμ. – 8μμ.). Η παρακολούθηση του εργαστηρίου δεν προϋποθέτει εξειδικευμένες μουσικές γνώσεις.

Για τις δηλώσεις συμμετοχής θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ημερομηνία: 4 – 9 Σεπτέμβρη / Δημοτικό Ωδείο Καβάλας

Η ζωή μέσα
Καλλιτεχνικό εργαστήρι μουσικής, λόγου και κίνησης για νέους

Διδασκαλία: Αναστάσης Βασιλειάδης,
Επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Τα εργαστήρια αυτά προσβλέπουν προς μία συνδυαστική ενοποιημένη παράσταση.
Οι δράσεις μέσω των οποίων συντελείται αυτή, είναι: Κίνηση, body percussion, φωνητικές και σωματικές εκφράσεις, αυτοσχεδιασμοί, πρόζες, τραγούδι, ενσωμάτωση περισσότερο και λιγότερο οικείων ήχων και ότι προκύπτει από τις δυνατότητες αυτών που θα πάρουν μέρος. Η ζωή μέσα είναι η παράσταση που έχει σαν στόχο να ανεβεί στο τέλος των σεμιναρίων και λειτουργεί ως μοντέλο που οργανώνει τις δράσεις.

Ημερομηνία: 11 και 12 Σεπτέμβρη / Δημοτικό Ωδείο Καβάλας

Μελοποίηση: ένα διαδραστικό εργαστήρι για τη σχέση της μουσικής με την ποίηση
Εργαστήριο για όλους!

Διδασκαλία: Τάσος Ρωσόπουλος
συνθέτης, συνεργάτης του Γ΄προγράμματος της ΕΡΤ

Οι συμμετέχοντες στο εργαστήρι εξερευνούν τη μουσικότητα της ποίησης και την ποίηση της μουσικής, ανακαλύπτοντας νέους τρόπους ακρόασης, απαγγελίας, κατανόησης και εκτίμησης του μουσικού περιεχομένου. Βασική πρόθεση του εργαστηρίου είναι να προσφέρει ιδέες και τρόπους με τους οποίους η ποίηση μπορεί στην πράξη να γίνει απολαυστική μέσα από τη σύνδεσή της με τη μουσική.
Η παρακολούθηση του εργαστηρίου δεν προϋποθέτει εξειδικευμένες μουσικές γνώσεις.

Για τα εργαστήρια, δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες στο τηλέφωνο 2510 451300 / κα Σουσλόγλου.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑