Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on August 25th, 2015 | by fileto

0

Άμεσα εμβολιασμοί για την οζώδη στα βοοειδή του Έβρου

Τον άμεσο εμβολιασμό των περίπου 20.000 βοοειδών του Έβρου προκειμένου να περιοριστεί εντός του νομού η ζωονόσος της οζώδους δερματίτιδας και την κάλυψη από κρατικούς πόρους της όποιας διαφοράς προκύψει τιμολογιακά, στην αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, από τις τιμές που προβλέπει η σχετική ΚΥΑ, ανακοίνωσε από την Αλεξανδρούπολη ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Σγουρίδης.

Ο κ. Σγουρίδης συνοδεία κλιμακίου κτηνιάτρων του υπουργείου, συμμετείχε την Δευτέρα σε σύσκεψη εργασίας με θέμα την αντιμετώπιση της ζωονόσου, μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, στις 20 Αυγούστου, σε δύο κοπάδια στο δημοτικό διαμέρισμα Φερών.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΟ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή τη μεγάλη ανησυχία που έχει προκαλέσει στους κτηνοτρόφους της περιοχής του Έβρου και του Βορείου Αιγαίου, η εμφάνιση κρουσμάτων του ιού της Λοιμώδους Οζώδους Δερματίτιδας, που προσβάλλει τα βοοειδή προκαλώντας μεγάλες απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο, κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στους κτηνοτρόφους της περιοχής του Έβρου (σύνορα Ελλάδας με Βουλγαρία και Τουρκία) και της Λέσβου (βόρειο Αιγαίο), η εμφάνιση κρουσμάτων του ιού της Λοιμώδους Οζώδους Δερματίτιδας.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η συγκεκριμένη νόσος είναι θανατηφόρα για τα βοοειδή προκαλώντας μεγάλες απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο. Η συγκεκριμένη ασθένεια εξαπλώνεται ραγδαία στη Μέση Ανατολή και στην Τουρκία, και έχει φτάσει πλέον στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης απειλώντας άμεσα τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις εκτροφής βοοειδών στην περιοχή. Αυτή τη στιγμή στη περιοχή του Έβρου εκτρέφονται περισσότερες από 20000 αγελάδες και 15000 νεογέννητα μοσχάρια αποφέροντας έσοδα 45,5 εκατομμυρίων ευρώ στους κτηνοτρόφους για το 2014.

Τυχόν απώλεια του ζωικού κεφαλαίου λόγω του ιού αυτού, δύναται να προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, αφού πολλές οικογένειες της περιοχής εξαρτώνται από αυτή την απασχόληση. Πρόσφατες περιπτώσεις καταπολέμησης και περιορισμού της νόσου στο Ισραήλ, ανέδειξαν ως κύρια μέτρα αντιμετώπισης τη σφαγή των άρρωστων ζώων στις μολυσμένες μονάδες και τους προληπτικούς εμβολιασμούς των ζώων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν :

-προτίθεται να ενισχύσει τις Ελληνικές αρχές με κονδύλια για την προμήθεια συγκεκριμένων εμβολίων που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν τη νόσο LSD (όπως στην περίπτωση του Ισραήλ) και να ενισχύσει με πόρους προγράμματα εντομοκτονίας, (καθώς ορισμένα έντομα είναι οι κύριοι φορείς της ασθένειας);

-σε περιπτώσεις αναγκαστικής θανάτωσης των ζώων, θα αποζημιώνονται οι κτηνοτρόφοι στο 100% της αξίας τους;

-τι πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει για την ενημέρωση των κτηνοτρόφων και του επιστημονικού προσωπικού (κτηνίατροι, γεωπόνοι) των χωρών της ΕΕ, που κινδυνεύουν άμεσα από την εξάπλωση της νόσου;

-θα ενισχυθεί η επιστημονική έρευνα καταπολέμησης του LSD μέσω του προγράμματος HORIZON 2020;


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑