Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on August 28th, 2015 | by fileto

0

Τελειώνει η κτηνοτροφία στον Έβρο με το εμπάργκο

Η απόφαση του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης να απαγορεύεται η διάθεση γάλακτος από βοοειδή από τον Έβρο σε άλλα μέρη της Ελλάδας και το εξωτερικό εξ αιτίας της εμφάνισηςκρουσμάτων οζώδους δερματίτιδας σε ζώα του Έβρου αποτελεί άλλο ένα ηχηρόχτύπημα στο ήδη δοκιμασμένο ζωικό κεφάλαιο της περιοχής.

Εκπρόσωποι φορέων μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου κ. Τοψίδης, έστειλαν επιστολή στο αρμόδιο υπουργείο ζητώντας άμεση λύση στο πρόβλημα.

Αναλυτικά η επιστολή Τοψίδη:

«Κύριοι Υπουργοί,
Δυστυχώς το Επιμελητήριο Έβρου καλείται για άλλη μια φορά να εκφράσει κραυγή αγωνίας και να ζητήσει την άμεση παρέμβαση των υπουργείων σας, ενόψει της τραγικής διαχείρισης των αρμοδίων αρχών στο θέμα της Οζώδους Δερματίτιδας και την απαγόρευση διάθεσης στην αγορά συγκεκριμένων προϊόντων και υποπροϊόντων,
Με μια πρωτοφανώς άδικη, ύπουλη και καταστροφική για την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα απόφαση του υπουργείου γεωργίας, που αλλοιώνει τον ανταγωνισμό και στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης (3159/92423/26-8-2015) απαγορεύεται η διάθεση από την περιφερειακή ενότητα Έβρου προς άλλα μέρη της Ελλάδας, προς άλλα κράτη μέλη και τρίτες χώρες, μεταξύ άλλων προϊόντων, και του γάλακτος – γαλακτοκομικών προϊόντων που προέρχονται από βοοειδή.
Κατά συνέπεια η οδηγία δεν εξαιρεί τα προϊόντα που έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία (παστερίωση), παρά το γεγονός ότι οι διαδικασίες αυτές διασφαλίζουν απολύτως την ποιότητά τους. Αντίθετα, η απόφαση επιτρέπει την διακίνηση των επεξεργασμένων μερών του βοδινού σώματος, όπως τα υποπροϊόντα (πόδια, λίπος, κοιλιά) τα οποία είναι σαφώς πιο επικίνδυνα για την διάδοση του ιού και ευτελούς αξίας, μετά από σχετική έγκριση της αρμόδιας αρχής!!!
Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την αδράνεια των αρμοδίων υπουργείων να προστατεύσουν τις πολύτιμες εναπομείνασες επιχειρήσεις του Έβρου επιφέρουν την απόλυτη αγανάκτηση και οργή της επιχειρηματικής κοινότητας αλλά και της τοπικής κοινωνίας, οι οποίοι έρχονται για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της οικονομικής καταστροφής, της δυσφήμησης των προϊόντων τους, τον εκτοπισμό από την αγορά και ως εκ τούτου με την απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας. Φυσικά, κανείς δεν είναι σε θέση να υπολογίσει σήμερα με ακρίβεια το τεράστιο κόστος και τις έμμεσες απώλειες στους συναφείς κλάδους της γεωργίας, των καυσίμων, των μεταφορών κλπ.
Κύριοι υπουργοί,
Υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες επιβάλλεται και νέο καταστροφικό χτύπημα στον αγροδιατροφικό κλάδο και ειδικότερα στον κλάδο της γαλακτοκομίας του Έβρου, ήτοι μια απώλεια 50 εκ Ευρώ ετησίως και εκατοντάδες θέσεις εργασίας που αυτές προσφέρουν, εξαιτίας της λανθασμένης αντιμετώπισης του ζητήματος που έχει ανακύψει.
Είναι επιτακτική ανάγκη αλλά και απαίτησή μας να διορθωθεί άμεσα η εν λόγω απόφαση, να εκδοθεί διευκρινιστική απόφαση με γνώμονα τον νομικό πολιτισμό και την επιστημονική τεκμηρίωση. Συγκεκριμένα να γίνει με σαφή τρόπο διαχωρισμός των προϊόντων που προέρχονται από νωπό γάλα βοοειδών από τα προϊόντα που έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία (παστερίωση). Ο διαχωρισμός αυτός επιβάλλεται από την ισχύουσα νομοθεσία, αποτελεί δε θεμελιώδη αρχή της σχετικής τεχνολογικής επιστήμης αλλά και άποψη των κτηνιάτρων του δημοσίου, που καλούνται να εφαρμόσουν μη κατανοητές και υποχόνδριες υπουργικές αποφάσεις.
Σας καλώ, έστω και τώρα, να αγωνιστείτε για τις επιχειρήσεις και τους κατοίκους του Έβρου, ώστε άμεσα να τροποποιηθεί η εκδοθείσα απόφαση και να μην εφαρμοστεί κατά τον τραγικό αυτό τρόπο μια παράφορα άδικη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έγινε αναντίρρητα δεκτή από την ελληνική κυβέρνηση.
Σε κάθε άλλη περίπτωση είστε αποκλειστικά υπαίτιοι για την επερχόμενη οικονομική καταστροφή ενός ολόκληρου νομού.»


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑