Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on September 18th, 2015 | by fileto

0

3508 ζώα θανάτωσε η οζώδης δερματίτιδα

Έχοντας υπόψη τα κρούσματα  της Οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών  στην Περιφερειακή Ενότητα του Έβρου, η Δνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ανακοινώνει τα εξής:

Πληροφορίες για το καταναλωτικό Κοινό

Η Οζώδης Δερματίτιδα  προσβάλει μόνο τα βοοειδή και  δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα.. Η κατανάλωση γάλακτος, γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος και προϊόντων αυτού  δεν παρουσιάζει κανένα κίνδυνο μετάδοσης του νοσήματος στο καταναλωτικό κοινό.

Πληροφορίες για την εξέλιξη του νοσήματος  και τον  εμβολιασμό

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έως τις 17/09/2015  έχει ως εξής :

Οι προσβεβλημένες από το νόσημα εκτροφές ανέρχονται στις 53(πενήντα τρείς), εντοπίζονται μόνο σε εκμεταλλεύσεις της Π.Ε Έβρου και τη συντριπτική  πλειοψηφία αυτών να βρίσκονται στο Δέλτα του ποταμού.

Τα θανατωθέντα ζώα ανέρχονται στα 3508(τρείς χιλιάδες πεντακόσια οκτώ) βοοειδή.  Υπάρχουν επίσης και άλλες ύποπτες εκτροφές που διερευνούνται.

Έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος εμβολιασμού  και έχουν εμβολιαστεί 7.500 περίπου ζώα . Στόχος είναι να εμβολιαστεί όλος ο Έβρος (περίπου 19.000 ζώα). Από την επόμενη εβδομάδα, οπότε και παραδίδονται στην υπηρεσία μας οι υπόλοιπες δόσεις του εμβολίου,  θα αρχίσει ο εμβολιασμός όλων των ανεμβολίαστων μέχρι τώρα ζώων.

Υπενθυμίζουμε Ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός για όλους και στοχεύει στην προστασία του ζωικού κεφαλαίου και στην αναχαίτιση του νοσήματος. Για την διενέργεια του εμβολιασμού θα μετακινηθεί κτηνιατρικό προσωπικό και από τις λοιπές Περιφερειακές Ενότητες της ΠΑΜΘ και πιθανά και από άλλες Περιφέρειες

Τέλος, επειδή η έγκαιρη διάγνωσή της Ο.Δ είναι κρίσιμο σημείο για την εκρίζωσή της, παρακαλούμε για την  επαγρύπνηση όλων των εμπλεκομένων (κτηνοτρόφων, ιδιωτών κτηνιάτρων, επαγγελματιών του χώρου) για την συνεργασία τους με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και εφιστούμε την προσοχή τους, για την υποχρέωσή τους να ειδοποιούν άμεσα τις  Κτηνιατρικές Αρχές σε περίπτωση υποψίας εμφάνισης του νοσήματος.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑