Άποψη - Γνώμη

Published on September 22nd, 2015 | by fileto

0

Ο Τσίπρας ήρθε για να μείνει

Οι εκλογές είχαν ένα μεγάλο νικητή και αυτός είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

Με ένα ορθολογιστικό επιτελείο επικοινωνιολόγων έστησε μια πολύ καλή προεκλογική καμπάνια, άλλαξε ψηφοδέλτια, πέταξε ότι βαρίδιο υπήρχε, κάλυψε τηλεοπτικά σωστά τις προεκλογικές του συγκεντρώσεις, τα συνθήματα ήταν εύστοχα και γενικά η εικόνα κέρδισε το ποσοστό που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξη Τσίπρα.

Από την άλλη το σύστημα απέτυχε στο να δημιουργήσει πλήγματα στην συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και τελικά πολλούς από τους αναποφάσιστους τους έστειλε στην αγκαλιά του.

Η ΝΔ είναι ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών. Κακή επικοινωνιακή πολιτική με ένα επιτελείο που δεν κάνει ούτε για υποψήφιο δήμαρχο της περιφέρειας, με τα ψηφοδέλτια να παραμένουν ίδια ακόμη και το Επικρατείας (μέγιστο λάθος του Μεϊμαράκη), με μια μαγκιά η οποία παρέπεμπε όχι απλά στο παλιό αλλά στην πιο άστοχη επιλογή και φυσικά στην απαξίωση μιας παράταξης η οποία δικαιούνταν κάτι καλύτερο σε αποτέλεσμα.

Από τα μικρά κόμματα αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι τόσο το ποσοστό των ΑΝΕΛ όσο και η είσοδος του Βασίλη Λεβέντη στη Βουλή, απορροφώντας την απαξίωση στο πολιτικό σύστημα από μέρους των ψηφοφόρων που την έκαναν ψήφο διαμαρτυρίας στο πρόσωπό του.

Το Ποτάμι πλήρωσε την δίψα του για εξουσία η οποία απομάκρυνε πολλούς ψηφοφόρους του, οι οποίοι προφανώς την συνιστώσα αυτή την εξέλαβαν ως μερίδιο διαπλοκής.

Η Χρυσή Αυγή με το ποσοστό που πήρε εξελίσσεται σε πόλο της ακροδεξιάς κερδίζοντας το πεδίο του ΛΑΟΣ και μεταμορφώνεται σε αστικό ακροδεξιό κόμμα με πιο καθαρές εθνικιστικές γραμμές στην πολιτική του. Ήδη τα στελέχη του κάλμαραν απότομα και άλλαξαν πουκάμισο.

Η νέα κυβέρνηση η οποία προέκυψε παρά τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει και τις προσδοκίες του πληγωμένου λαού που έχει να δικαιώσει, καλείται να διαμορφώσει ένα κλίμα τέτοιο που θα κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ ισχυρό πόλο πολιτικής καλύπτοντας την κεντροαριστερά πλήρως και πλαγιοκοπώντας την κεντροδεξιά η οποία προφανώς έχει προβλήματα αν δεν αλλάξει μυαλά και πρόσωπα.

Επι πλέον θα πρέπει η νέα κυβέρνηση να κυβερνήσει και να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ισιώνοντας τις στρεβλώσεις της ελληνικής κοινωνίας και δίνοντας χέρι βοήθειας στους ανέργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέας και φυσικά να δώσει ανάσα στην αγορά και την οικονομία των μικρομεσαίων και των μικρών επαγγελματιών οι οποίοι πνέουν τα λοίσθια και περιμένουν ένα θαύμα για να επιβιώσουν.

Δεν έχει νόημα αν τελικά η κυβέρνηση αναλωθεί στην εικόνα της επικοινωνίας και στην διατήρηση ισορροπιών μεταξύ του μεγάλου κεφαλαίου και του ανήμπορου Έλληνα που δίνει μάχη για να κρατηθεί στην αξιοπρεπή διαβίωσή του.

Όσοι έχουν να πληρώσουν, όσοι μπορούν να συνεισφέρουν και όσοι πρέπει να δώσουν κάτι για να κρατηθεί ο πληγωμένος λαός.

Κανείς δεν θα πει όχι σε μια τέτοια απόφαση. Αν όμως συνεχιστεί η πολιτική της ανάνηψης της οικονομίας από τα συνήθη υποζύγια, τότε και πολύ σύντομα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει παρελθόν και η πτώση του θα είναι χειρότερη από αυτή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Θα είναι αυτοκτονία.

Τέρμα πια στο διαρκές σούρτα – φέρτα στην Ευρώπη και οι φιλίες με τους ευρωπαίους παράγοντες και τα κολητιλίκια δεν φέρνουν καλό αποτέλεσμα.

Ναι υπάρχει ένα μνημόνιο σκληρό, αλλά από την άλλη υπάρχει μια χώρα και ένας λαός που διψάει για δράση και επιβίωση. Αν τον αντιμετωπίσουν με την πολιτική της φιλανθρωπίας, στα σύνορα δεν θα στοιβάζονται πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή αλλά ΄’Ελληνες οι οποίοι θα επιζητούν ένα ξεροκόματο ακόμη και στην γειτονική Βουλγαρία αλλά και στα Σκόπια.

Ο Τσίπρας ως φαίνεται μέχρι στιγμής ήρθε για να μείνει. Και για να το πετύχει αυτό θέλει σκληρή δουλειά και γρήγορα αποτελέσματα όχι για τα κεντρικά δελτία ειδήσεων αλλά για την ουσία.

Όσο για την μείζονα αντιπολίτευση όπου οι μνηστήρες έβγαλαν το κεφαλάκι τους από την λασπωμένη αρένα, καλά θα κάνει όχι να δημιουργήσει έναν αντισύριζα, αλλά να ανακαινήσει ένα κόμμα ιστορικό με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, με αρχηγό και διαδικασίες όχι της παρέας αλλά της ευθύνης.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, το πολιτικό σκηνικό θυμίζει Ιταλία μιας άλλης εποχής και η ετοιμότητα είναι επιβεβλημένη.

Μια νέα εποχή αρχίζει και μέσα από το κάρβουνο να παραχθεί ενέργεια για το μέλλον της χώρας.

Άλλα λάθη δεν σηκώνει η κατάσταση. Ή θα πάμε ένα βήμα μπροστά ή θα μας καταπιεί ο …Καιάδας.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑