Άποψη - Γνώμη

Published on September 26th, 2015 | by fileto

0

Σοβαρότητα και υπευθυνότητα για τη νέα ΝΔ

Οι εκλογές τελειώσαν, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ συγκυβερνούν, ο πρωθυπουργός τόνισε στους υπουργούς του επιτέλους να δουλέψουν και να παράγουν αποτέλεσμα και η πολιτική ζωή επαλήλθε στους κανονικούς της ρυθμούς.

Βέβαια στα στρατόπεδα της ήττας ξεκίνησε η εσωστρέφεια και πως θα μπορούσε άλλωστε να μην γίνει αυτό, καθώς αναζητούνται τα αίτια της ήττας, τα λάθη και οι αστοχίες και φυσικά ο τρόπος για να δραπετεύσουν από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Πρώτος πυλώνας πολιτικής η μείζονα αντιπολίτευση η οποία είχε έναν αρχηγό, επικεφαλής ανάγκης, ώστε να τελειώσει την δουλειά η οποία του ανατέθη και ως φαίνεται τα πήγε καλά για τον χρόνο που είχε και το επιτελείο που του επεβλήθη για την ολοκλήρωσή της.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ήταν απροετοίμαστος και αυτό φάνηκε στον τρόπο που χειρίστηκε όλη τηνπροεκλογική εκστρατεία η οποία ήταν κατώτερη των περιστάσεων για τη ΝΔ με έναν Τσίπρα ο οποίος διέθετε πολύ δυναμικό επιτελείο από συμβούλους και κατασκευαστές εικόνας, οι οποίοι έκαναν εξαιρετική δουλειά.

Η επόμενη μέρα βρίσκει για άλλη μια φορά τη ΝΔ να παρουσιάζει τις συνιστώσες της σε αδρές γραμμές και τις ομάδες να θέλουν να κατασπαραχθούν για την καρέκλα του αρχηγού.

Η Ντόρα που είναι γάτα και ξέρει, δεν έδωσε αέρα στην απόφαση του Κυριάκου να διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος πράγμα που έκανε ο πατήρ Κωνσταντίνος (ας έκανε και αλλοιώς), κόβοντας τον βήχα και σε όσους θα είχαν δεύτερες σκέψεις για χρησιμοποίησή της στην διαμάχη της αρχηγίας.

Ο Κώστας που επίσης γνωρίζει καλά το εσωκομματικό πεδίο διαμηνύει σε όλους με την στάση του ότι η ΝΔ αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται βιαστικές κινήσεις, μια και ο Τσίπρας δεν ήρθε για να φύγει, αλλά στρατηγική και ώριμη αντιμετώπιση της κατάστασης ώστε το κόμμα να μην οδεύσει προς διάλυση (παρουσιάζει τέτοια δείγματα) και να επαναπροσεγγίσει τις αρχικές της θέσεις και αξίες ώστε να είναι έτοιμο να διεκδικήσει την εξουσία απολεπισμένο από τις πρόσφατες παρέες του και τα παιχνίδια εξουσίας που την απομάκρυναν από τον μεσαίο χώρο.

Πολύ θετικές οι όποιες φιλοδοξίες του Κυριάκου, του Βορίδη, του Άδωνη, του Τζιτζικώστα, της Κεφαλογιάννη, αλλά δεν είναι σωστό το τάιμιγκ να ψάχνει η ΝΔ τον αντι-Τσίπρα και δεν της χρειάζεται κάτι τέτοιο αυτή τη δεδομένη στιγμή εφόσον οι πολιτικές εξελίξεις ενδέχεται να αλλάξουν την ατζέντα της εικόνας που θα θελήσει ο κάσμος να στηρίξει.

Η ΝΔ βγήκε τραυματισμένη από την περίοδο Σαμαρά, η οποία λειτούγησε με τις πράξεις και τις αποφάσεις της ως αυτοτραυματισμός του κόσμου που στήριξε τη ΝΔ και είχε τουλάχιστον την απαίτηση του σεβασμού της αξιοπρέπειάς του.

Άφησε σκιές στην συγκάλυψη σκανδάλων φοροδιαφυγής και διαπλοκής, πορεύτηκε με το ΠΑΣΟΚ σε μια λεηλασία των οικονομιών της μεσαίας τάξης, διευκόλυνε την συγκάλυψη των αυθαιρεσιών του συνεταίρου κόμματος, δεν χτύπησε την φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, δεν τιθάσευσε την ανεργία και έστειλε πολλά παιδιά στο εξωτερικό προς αναζήτηση τύχης, δεν έδωσε ελπίδα στη νεολαία και κυνήγησε όσους δεν ήταν της ομάδας, επιβραβεύοντας στελέχη με θέσεις σε θεσμικά όργανα που εξόργησαν με τη στάση και την αποτελεσματικότητά τους.

Ο Βαγγέλης Μειμαράκης πήρε αυτή την κατάσταση, δεν είχε χρόνο να αναστρέψει την εικόνα, τον πρόλαβες ο Τσίπρας με τις εκλογές και αυτή τη στιγμή έχει υποχρέωση να δώσει τη μάχη για την συνοχή του κόμματος το οποίο δεν πρέπει επ ουδενί να μετακινηθεί ούτε δεξιότερα ούτε αριστερότερα.

Αυτή η μάχη θέλει γερά νεύρα και ευστροφία για να κρατηθούν οι ισορροπίες, να βγουν νέα πρόσωπα στο κλαρί, να γίνει ριζική εξυγίανση στο κόμμα, να πέσει το βάρος στην κρίσιμη ηλικιακή ομάδα 18-35 η οποία πρέπει να πεισθεί ότι η ΝΔ δεν είναι κόμμα βαρώνων και επιπλέον να χαράξει και να οριοθετήσει τις αρχές που θα το διέπουν.

Έχει μια δεξαμενή αυτή της ΟΝΝΕΔ την οποία πρέπει να αξιοποιήσει. Έχει ένα υγιές κομμάτι τεχνοκρατών το οποίο πρέπει να διευρύνει και τέλος να σπάσει τα τοπικά αποστήματα των οργανωμένων παρεών που δημιουργούν όζους στο δέρμα της μολύνοντας την γενική εικόνα.

Αυτό θέλει πολύ δουλειά, υπευθυνότητα και σοβαρότητα αλλά κυρίως ρήξεις με όσους θεωρούν ότι η ΝΔ είναι ο διαθέσιμος πολιτικός φορέας για παιχνίδια ολιγαρχίας.

Μέσα Νοεμβρίου η ΝΔ καλείται να επιλέξει τον νέο αρχηγό της. Οι μνηστήρες πολλοί και θα βγουν κι άλλοι στο κουρμπέτι όπως ο Παναγιώτης, ο Πέτρος, ο Νίκος, αλλά στο τέλος στη μητέρα των μαχών θα πρέπει να πρυτανεύσει ο ορθολογισμός και η επιδίωξη να γίνει η ΝΔ κόμμα εξουσίας για να μην καταλήξει ένα νέο ΠΑΣΟΚ που θα θριαμβολογεί για ποσοστά 5-6%.

Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες και επειδή τα ΜΜΕ θα θελήσουν να προστατεύσουν τις πρώτες μέρες της νέας κυβέρνησης Τσίπρα, θα ασχολούνται με τη ΝΔ και είναι σε θέση να της δημιουργήσουν πολλά προβλήματα αν οι επίδοξοι δεν κρατήσουν την σοβαρότητά τους.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑