Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on September 30th, 2015 | by fileto

0

Μαζική δηλητηρίαση άγριων ζώων στον Έβρο με φόλες

Το κλιμάκιο που πραγματοποίησε έλεγχο στην περιοχή του Έβρου, εντόπισε επτά αλεπούδες και έξι σκυλιά νεκρά από δηλητηρίαση, η οποία προήλθε από δολώματα ποτισμένα με κυάνιο. Επίσης, βρέθηκαν και 20 φόλες. Η μονάδα ανίχνευσης του WWF ειδοποιήθηκε από κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι διαπίστωσαν το πρόβλημα και έσπευσαν να ενημερώσουν.

Άμεσα στην περιοχή μετέβη κλιμάκιο του δασαρχείου, που κλήθηκε από τη WWF, προκειμένου να καταγράψει τα δολοφονημένα ζώα (όλα σε κατάσταση πολύ προχωρημένης σήψης, καθώς εκτιμάται ότι πέθαναν πριν από μία ή δύο εβδομάδες) και να παραλάβει τις φόλες που είχαν συλλέξει κάτοικοι του χωριού, προτού καταναλωθούν από ζώα. Οι φόλες, άλλες παλιές και άλλες φρέσκιες, βρέθηκαν κυρίως σε διασταυρώσεις δασικών δρόμων.

Η ομάδα ανίχνευσης της WWF μετέβη και στο Πρωτοκκλήσι, ύστερα από πληροφορία βοσκού ότι έχασε τρία τσομπανόσκυλα, τα δύο εκ των οποίων βρέθηκαν, επίσης, δηλητηριασμένα και σε προχωρημένη σήψη σε παρακείμενη ρεματιά.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη προγράμματος WWF Ελλάς Έβρου, Θεοδώρα Σκαρτσή, τα περιστατικά δηλητηρίασης έλαβαν χώρα και εντός της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000 (συγκεκριμένα στο SPA GR1110010 ορεινός Έβρος-κοιλάδα Δερείου), περιοχή σημαντική για την τροφοδοσία των γυπών, καθώς διατηρεί ακόμη αρκετή κτηνοτροφία, αλλά και χώρο αναπαραγωγής σπάνιων αρπακτικών πουλιών, όπως ο χρυσαετός.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑