Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on October 2nd, 2015 | by fileto

0

Η κατάσταση είναι τραγική στο νοσοκομείο Δράμας

Στην τραγική κατάσταση που επικρατεί το Γενικό Νοσοκομείο της Δράμας, ως αποτέλεσμα των πολιτικών υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας που διαχρονικά ακολουθήθηκε από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις, αναφέρεται με ανακοίνωσή της η ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Για άλλη μία φορά τους τελευταίους μήνες βρισκόμαστε μπροστά σε οριακό σημείο στη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας. Η απαξίωση που τόσα χρόνια οδήγησαν οι πολιτικές υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας χτύπησε κόκκινο! Φτάσαμε στο σημείο να μην υπάρχει επαρκές ιατρικό προσωπικό για να λειτουργήσει και να εφημερεύσει με ασφάλεια η Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου, να μην υπάρχει από 1η Οκτώβρη φαρμακοποιός στο Φαρμακείο του Νοσοκομείου με αποτέλεσμα να μη χορηγούνται φάρμακα σε ασφαλισμένους στη πρόνοια καθώς και να μένουν οι κλινικές χωρίς φάρμακα.

Η πολιτική αυτή δεν έπεσε από τον ουρανό, το πρόβλημα δεν προέκυψε σε ένα βράδυ. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που διαχρονικά ακολουθήθηκε από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις. Ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου δε φτάνει ούτε για τα βασικά!

Συνολικά αυτή τη στιγμή το Γ.Ν.Δράμας λειτουργεί με 51 μόνιμους ειδικούς γιατρούς και 5 επικουρικούς, από 101 θέσεις που προβλέπεται σύμφωνα με το οργανόγραμμα του 2012 και με 34 ειδικευόμενους (από τους οποίους οι 8 σε παράταση) από τις 71 θέσεις. Κάθε μέρα η κατάσταση αυτή χειροτερεύει λόγω συνταξιοδότησης και αποχώρησης των γιατρών χωρίς να καλύπτονται τα κενά που δημιουργούνται. Εφημερεύουν ελάχιστες κλινικές σε καθημερινή βάση, υπάρχουν κλινικές με έναν (1) γιατρό!

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, τεχνικούς, ΕΚΑΒ, τραπεζοκόμους, παραϊατρικό προσωπικό, μαγειρεία ενώ η καθαριότητα έχει εδώ και χρόνια δοθεί σε ιδιωτική εταιρεία με εργαζόμενους με μισθούς πείνας -όταν θυμηθεί η εταιρεία να τους πληρώσει. Λείπουν βασικά υλικά σε φάρμακα, αναλώσιμα, υλικά για τη συντήρηση του Νοσοκομείου.

Το ΚΚΕ στις αρχές Μάρτη του 2015 είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με θέμα τα Προβλήματα στη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας.” Δεν πήραμε ποτέ απάντηση! Η σημερινή κυβέρνηση ήξερε την κατάσταση και δεν έλαβε κανένα μέτρο! Οι κομμουνιστές συνδικαλιστές ήταν οι μόνοι που είχαν καταψηφίσει τη συνένωση των κλινικών της Α’ και Β΄ παθολογικής τονίζοντας ότι η συνένωση θα οξύνει τα προβλήματα , όταν οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ υπερθεμάτιζαν για τη συνένωση. Οι ταξικές δυνάμεις στο κίνημα μπήκαν μπροστά το προηγούμενο διάστημα, ενημέρωσαν εργαζόμενους-σωματεία-φορείς. Με απόφαση 8 σωματείων της πόλης οργανώθηκε συλλαλητήριο στις 2 Απριλίου τονίζοντας την οξυμένη αυτή κατάσταση που όλος ο λαός βιώνει.

Λύση είναι η εδώ και τώρα πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού για την ασφαλή εφημερία του Νοσοκομείου 365 ημέρες το χρόνο, για την παροχή υγείας στα λαϊκά στρώματα του Νομού σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες και όχι με τις επιστημονικές δυνατότητες προηγούμενων δεκαετιών. Δεν αποτελεί λύση η αποδυνάμωση των Κέντρων Υγείας και του ΠΕΔΥ που ήδη βρίσκονται σε κατάρρευση. Δεν αποτελεί λύση η λειτουργία με “δανεικούς” γιατρούς ή με γιατρούς με “μπλοκάκι”. Δεν αποτελεί λύση η αύξηση του αριθμού των εφημεριών ανά γιατρό, ειδικευόμενο και ειδικό, για να συμπληρωθεί το πρόγραμμα! Ο γιατρός που βρίσκεται στην 8η ή 9η εφημερία μέσα στον ίδιο μήνα δεν αποδίδει το ίδιο, αντικειμενικά, με ότι αυτό συνεπάγεται στη παροχή Υγείας.

Ήδη τα λαϊκά στρώματα του Νομού μας αλλά και όλης της χώρας βάζουν βαθιά το χέρι στη τσέπη για να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε βασικές παροχές υγείας, στο φάρμακο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει προσλάβει ούτε έναν εργαζόμενο στις δομές Υγείας της χώρας. Πού πήγαν αλήθεια οι 4500 προσλήψεις που θα έκανε ο κ. Κουρουμπλής μέχρι τον περασμένο Μάιο;

Όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις γιατί έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους για την κατάσταση του Νοσοκομείου Δράμας; Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ έχουν τεράστιες ευθύνες για το σημερινό κατάντημα. Το λαλίστατο ΠΟΤΑΜΙ και οι “λεβέντες” της Ένωσης Κεντρώων θα προτείνουν απολύσεις των “αργόσχολων δημοσίων υπαλλήλων”; Οι φασίστες της Χρυσής Αυγής φαίνεται ότι ασχολούνται με το να κυνηγάνε μετανάστες και εργάτες γι’αυτό και δεν ακούσαμε τη φωνούλα τους τόσο καιρό για την υγεία του λαού. Όλοι τους δε βγάζουν άχνα γιατί συμφωνούν με την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, με τη χειροτέρευση δηλαδή της σημερινής κατάστασης.

Το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να κρατηθεί όρθιο το Νοσοκομείο της πόλης, οι υπόλοιπες δομές Υγείας με σύγχρονες συνθήκες παροχής ιατρικών υπηρεσιών, με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Για να προστατεύσουμε τη ζωή μας, για να επιβάλουμε ένα σύστημα υγείας, αποκλειστικά δημόσιο, με δωρεάν και καθολικές παροχές υγείας – πρόνοιας για το λαό χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Μόνο σε ένα τέτοιο σύστημα θα διασφαλισθεί ότι και το Νοσοκομείο Δράμας θα λειτουργεί για να καλύπτει τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών και όχι τα κέρδη των διαφόρων επιχειρηματικών ομίλων.

Καλούμε τα λαϊκά στρώματα του Νομού να μπούνε μπροστά, να παλέψουν, να πάρουν πρωτοβουλίες διεκδικώντας:

  • Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας με πλήρη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό. Άμεση και γενναία χρηματοδότηση του Νοσοκομείου.

  • Προσλήψεις μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προσωπικού όλων των κλάδων, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες για την ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου Δράμας.

  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ευθύνη του κράτους χωρίς καμιά προϋπόθεση σε όλους τους ανασφάλιστους, ανέργους και τα μέλη της οικογένειάς τους.

  • Κατάργηση κάθε πληρωμής για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες, υγειονομικό υλικό και τεχνικά βοηθήματα.

  • Άμεση πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού έτσι που οι βάρδιες να καλύπτονται επαρκώς και με αποτελεσματικότητα, τόσο στην τακτική καθημερινή υπηρεσία όσο και κατά την εφημερία.

  • Άμεση πρόσληψη παραϊατρικού, τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού, προσωπικού για το ΕΚΑΒ.

  • Άμεση κατάργηση των ιδιωτικοποιημένων δομών και υπηρεσιών (καθαριότητα, τηλέφωνο για ραντεβού) και λειτουργία τους με μόνιμο προσωπικό.

  • Άμεση καταβολή όλων των μέχρι σήμερα δεδουλευμένων, υπερωριών ή εφημεριών του προσωπικού χωρίς περικοπές».

πηγή: 902.gr


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑