Άποψη - Γνώμη

Published on October 3rd, 2015 | by fileto

0

Η χώρα στο αμόνι και ο Άδωνις στο κάδρο

Περνάμε την γραμμή της ζώνης του λυκόφωτος (twilightzone) και από τις χαρές και τα γελάκια με τις ορκομωσίες, τα ταξίδια και τις μεγαλοστομίες, στην σκληρή πραγματικότητα.

Η κυβέρνηση οφείλει να αφήσει κατά μέρος τις αοριστίες και να ασχοληθεί ουσιαστικά όχι με τα οικονομικά μια και αυτά τα διευθετούν ως φαίνεται άλλοι και με σκονάκι, αλλά με τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει ανάγκη ο τόπος και η δημόσια διοίκηση.

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το δημόσιο από τα βαρίδια, να σκουπίσει ότι παλιό έχει μείνει (όπως έλεγε) και να βάλει τον τροχό που λέγεται Κράτος να κάνει και μια στροφή, γιατί έχει σκουριάσει.

Βέβαια δέχεται πιέσεις για τοποθετήσεις στις καρέκλες όπου παραμένουν οι του παλαιού καθεστώτος, αλλά μια ψυχή που είναι να βγει ας βγει και επιτέλους δεν υπάρχουν περιθώρια για δικαιολογίες.

Από την άλλη η μείζονα αντιπολίτευση έχει τον δικό της χαβά που ακούει στο όνομα «προεδρολογία» και παίζει το παιχνίδι «σήμερα βγάζουμε πρόεδρο».

Ανάμεσα στις υποψηφιότητες ο Μειμαράκης, ο Μητσοτάκης, ο Τζιτζικώστας και ο Άδωνις. Φοβερή μπάλα και ο έχων ολίγον νου βλέπει την τελική δυάδα και το τελικό αποτέλεσμα.

Φυσικά τα ΜΜΕ της τηλοψίας του κεντρικού συστήματος ασχολούνται με τα εσωκομματικά της ΝΔ γιατί πρέπει να στρέψουν εκεί τους προβολείς της δημοσιότητας για να κάνει η κυβέρνηση την δουλειά της και να μην ασχολείται κανείς με το έργο της το οποίο είναι σκληρό και επώδυνο για τους ανυποψίαστους πολίτες.

Έτσι παίζεται το έργο πάντα της επικοινωνίας και του σωστού αποπροσανατολισμού.

Κι ας πάμε σε μας τους δυστυχείς αποδέκτες του λογαριασμού των σπασμένων των πολιτικών μας ανδρών και γυναικών.

Η οδυνηρή πραγματικότητα είναι ότι πλέον έχει οριστικοποιηθεί στο Euroworking Group η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ.

Για να πάρουμε την δεύτερη δόση (υπόλοιπο 3 δις και 15 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπεθ να υλοποιήσουμε τα προαπαιτούμενα που έμειναν ρέστα από την προσεκλογική περίοδο το φορολογικό, το ασφαλιστικό, την πώληση του ΑΔΜΗΕ ή η εύρεση ισοδύναμου, την επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων κ.ά.

Πέρα από αυτά θα πρέπει η κυβέρνηση να μαζέψει τις δόσεις από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, τον ΕΝΦΙΑ (έρχεται από 20 Οκτωβρίου), τα τέλη κυκλοφορίας, τα παλιότερα χρέη από τα προγράμματα δόσεων, τις ασφαλιστικές εισφορές και λοιπά.

Και επειδή κι αυτός ο λογαριασμός δεν βγαίνει έχει αποφασίσει η κυβέρνηση να προχωρήσει κι ένα βήμα παραπέρα και να κάνει αυστηρότερο το καθεστώς τεκμηρίων διαβίωσης με το οποίο θα φορολογούνται εξοντωτικά πάνω από 1.000.000 φυσικά πρόσωπα με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Δηλαδή, όσοι φορολογούμενοι εμφανίζουν στις φορολογικές τους δηλώσεις πενιχρά εισοδήματα μερικών λεπτών του ευρώ από τόκους καταθέσεων ή πολύ χαμηλά εισοδήματα από ενοίκια ή από περιστασιακή απασχόληση θα πιάνονται στις παγίδες των τεκμηρίων διαβίωσης και θα υπερφορολογούνται.

Και σε όλα αυτά έρχονται πάλι οι Γερμανοί οι οποίοι δεν ξέχασαν και ενδιαφέρονται για το… Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ναι αυτό που θα είχε έδρα το Λουξεμβούργο και θα έκανε κουμπαρά από τις πωλήσεις ακινήτων του ελληνικού δημοσίου). Μάλιστα οι φίλοι μας Γερμανοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός, ότι ο Αλέξης Τσίπρας, ήδη από την προεκλογική περίοδο στήριξε την συμφωνία με τους Θεσμούς, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γενς Σπαν, σε ομιλία του στο Συνέδριο του Γερμανοελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW) στο Βερολίνο.

Ο κ. Σπάν τόνισε πως το νέο πρόγραμμα στήριξης αποτελεί μια ευκαιρία που πρέπει από κοινού να αξιοποιηθεί, ανέδειξε την σημασία της τήρησης των συμφωνιών από όλες τις πλευρές και επισήμανε ότι ένα από τα κομβικά σημεία στην αξιολόγηση των Θεσμών, θα είναι το ταμείο των αποκρατικοποιήσεων.

Αναφερόμενος στην ανάγκη ρευστότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ο Γενς Σπαν δήλωσε ότι από την γερμανική πλευρά, αν και υπήρχαν αρχικά διαφορετικές σκέψεις, έχει αποφασιστεί συνειδητά η συμμετοχή στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, «για να δώσουμε σε αυτή τη δύσκολη φάση το μήνυμα ότι θέλουμε να τηρήσουμε αυτό που υποσχεθήκαμε.

Τώρα το πώς θα φτάσουν τα χρήματα της βοήθειας αυτής στον καμένο μικροεπαγγελματία που χρωστάει της Μιχαλούς και θέλει να σώσει πάσει θυσία την επιχειρησούλα του, αυτό ο Γερμανός δεν το γνωρίζει και …γιατί να το έχει καημό άλλωστε.

 


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑