Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on October 6th, 2015 | by fileto

0

Έλεγχος για HIV και ηπατίτιδα σε Ρομά στην περιφέρεια

Για 20 μέρες η Κινητή Μονάδα Πρόληψης «Checkpoint» ταξιδεύει από τη Δράμα έως την Ορεστιάδα και παρέχει δυνατότητα δωρεάν εξέτασης για HIV και ηπατίτιδες Β και C, σε οικισμούς Ρομά.

Ήδη από τις 21 Σεπτεμβρίου, η Κινητή Μονάδα Πρόληψης «Checkpoint» υλοποιεί ένα φιλόδοξο «ταξίδι πρόληψης», που θα διαρκέσει έως τις 13 Οκτωβρίου 2015, σε μία προσπάθεια ανάδειξης της σημασίας της τακτικής εξέτασης και της σεξουαλικής αγωγής, σε όλη την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, με σκοπό την παροχή δυνατότητας δωρεάν εξέτασης για HIV και ηπατίτιδες στις κοινότητες Ρομά της συγκεκριμένης περιφέρειας αλλά και στο γενικό πληθυσμό των μεγάλων πόλεών της.

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας» και του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», από το Μάιο του 2015 έχουν ήδη εξεταστεί δωρεάν πάνω από 700 Ρομά σε καταυλισμούς της Αττικής και της περιφέρειας, με την εξελιγμένη μέθοδο «rapid test» που αποτελεί μη ιατρική πράξη και δίνει αξιόπιστο αποτέλεσμα μέσα σε ένα μόλις λεπτό.

Οι Ρομά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης αποτελούν σημαντικό τμήμα του πληθυσμού της περιοχής και οι οικισμοί τους εντοπίζονται στις παρυφές των αστικών και ημιαστικών κέντρων. Ο πληθυσμός τους εκτιμάται ότι ανέρχεται στους 13.000 συμπολίτες μας, η πλειοψηφία των οποίων ζει σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού, που επιτείνεται από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών.

Στον τομέα της υγείας τα σημαντικότερα προβλήματα των κοινοτήτων Ρομά αφορούν στη δυσκολία πρόσβασης του πληθυσμού στο εθνικό σύστημα υγείας και στις αντίστοιχες δομές και στην ανεπάρκεια πρόληψης και φροντίδας σε θέματα υγείας. Τα παραπάνω θέματα αποτελούν βέβαια μόνο ένα τμήμα των αλληλένδετων προβλημάτων που σχετίζονται με τη στιγματοποίηση, την απασχόληση και την παιδεία και τροφοδοτούν από τη μία πλευρά τον κοινωνικό αποκλεισμό των Ρομά και από την άλλη την ανάπτυξη ή συντήρηση στερεοτύπων που εμποδίζουν την ενσωμάτωσή τους.

Η επίσκεψη της Κινητής Μονάδας «Checkpoint» στη Θράκη στοχεύει στη χαρτογράφηση του επιπολασμού του HIV και των ηπατιτίδων Β και C εντός του συνόλου των κοινοτήτων Ρομά, στη διασύνδεσή τους με τα τοπικά νοσοκομεία σε περίπτωση αντιδρώντος αποτελέσματος και στη ευαισθητοποίησή τους για θέματα σεξουαλικής αγωγής και υγείας.

Το έργο «Ρομά και Δικαίωμα στην Υγεία» χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το  Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑