Άποψη - Γνώμη

Published on October 10th, 2015 | by fileto

0

Ανασχηματισμός κομμάτων εξουσίας μετά την κάλπη

Δεν ξέρω αν το έχετε αντιληφθεί αλλά μετά το αποτέλεσμα της κάλπης ξεκίνησαν οι διεργασίες για ανασχηματισμό των δύο κομμάτων εξουσίας ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ώστε να αποτελέσουν τον κορμό των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα της μετα-κρίσης εποχής.

Ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε ο μετασχηματισμός του από κόμμα συνιστωσών σε κανονικό κόμμα με σύστημα εξουσίας μετακινούμενο προς το κέντρο καταλαμβάνοντας τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και λίγο πιο αριστερά (όσο πατάει η γάτα).

Άλλωστε το είπε και ο πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας ότι ο μετασχηματισμός αυτός ξεκινά για να μετατεθούμε ως κόμμα προς τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, κόβοντας κάθε σχέση με την Λαϊκή Ενότητα και στέλνοντας ένα μήνυμα προς το μπλοκ των 53 ότι από δω και πέρα δεν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις αλλά ούτε και πιέσεις στου Μαξίμου.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας έκανε και κάτι πιο παράτολμο ανακαλώντας το αξίωμα «πρώτη φορά αριστερά» και απηύθυνε πρόσκληση σε ψηφοφόρους ακόμη και της ΝΔ να συμπαραταχθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ για να δημιουργηθεί ένα κόμμα εξουσίας ή καλύτερα ένα σύστημα εξουσίας όπου τα μέλη θα συμμετέχουν χωρίς αποκλεισμούς λόγω κομματικής προέλευσης.

Πρόσθεσε ότι η  πολιτική της καχυποψίας και των κλειστών θυρών, είτε για να διατηρηθούν με τεχνητό τρόπο κάποιοι εσωκομματικοί συσχετισμοί, ξεριζώνοντας το κόμμα από την κοινωνία, είτε, ενδεχομένως, με το σκεπτικό του «λίγοι και καλοί», έληξε οριστικά στις 20 Σεπτέμβρη.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι για  να λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως φορέας ηγεμονίας δεν μπορεί παρά να λειτουργεί ως η άγρυπνη αριστερή συνείδηση της κυβέρνησης.

Τέλος δανειζόμενοι τα λόγια του κ. Τσίπρα τα οποία έδωσαν το έναυσμα για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ κι της νέας μορφής του τα παραθέτουμε αυτολεξεί: «Ανασυγκροτούμε τις οργανώσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ.  Ανοίγουμε τις οργανώσεις. Ξεκινάμε καμπάνια εγγραφής νέων μελών και πορευόμαστε προς ένα Συνέδριο ανοιχτό στην κοινωνία. Με προσυνεδριακές διαδικασίες ανοιχτές στους πολίτες που πιστεύουν σ’ εμάς και θέλουν να συμμετάσχουν, ανεξάρτητα αν για δεκαετίες ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ ή ακόμα και Νέα Δημοκρατία. Να μην ξεχνάμε ποτέ, ότι αν αυτοί οι άνθρωποι δεν άλλαζαν την ψήφο τους, αν δεν έρχονταν σε μας, εμείς σήμερα δεν θα βρισκόμασταν στην κυβέρνηση».

Άρα δημιουργείται ένα νέο κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ του 1981 το οποίο ήρθε για να μείνει και θα ξεκινήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα στην στελέχωση του μηχανισμού με δικά του στελέχη …ανατρέποντας το παλιό.

Πάμε στον άλλο πόλο εξουσίας που είναι η ΝΔ η οποία αυτό το διάστημα είναι σε φάση προσαρμογής στα νέα δεδομένα.

Η ΝΔ εκλέγει νέο αρχηγό που θα λειτουργήσει ως αντιΤσίπρας ή όχι αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία αλλά κυρίως θα μπορέσει να μαζέψει τα κομμάτια της παράταξης η οποία όχι απλά φυλλοροεί δεξιά και αριστερά αλλά κινδυνεύει αν δεν προσέξει να γίνει ένα νέο συρρικνωμένο ΠΑΣΟΚ.

Το καλό με τη ΝΔ είναι ότι παραμένει ένα κόμμα αρχών με βαθιές ρίζες από την ίδρυσή του επί Κωνσταντίνου Καραμανλή και ως φαίνεται η Καραμανλική πλευρά δεν θα αφήσει να αλλοιωθεί η φυσιογνωμία του από «αλεξιπτωτιστές» ή από δανεικούς ηγήτορες οι οποίοι προφανώς και έχουν την φιλοδοξία να το αλλάξουν.

Οι τέσσερεις μονομάχοι Μειμαράκης – Μητσοτάκης – Τζιτζικώστας και Άδωνις ως σωματοφύλακες θα πρέπει να προστατεύσουν την διαδικασία εκλογής αρχηγού από τη βάση και να μην έχουμε τις εικόνες και τις πρακτικές Γιώργου Παπανδρέου στην μετά Σημίτη εποχή.

Σωστή είναι η παρατήρηση ότι ο γελοίο από το σοβαρό τα χωρίζει μια πολύ λεπτή γραμμή η οποία θα πρέπει να είναι ανθεκτική.

Καλές οι καμπάνιες των μονομάχων αλλά μέσα σε λογικά και σοβαρά πλαίσια θα πρέπει να κινηθούν.

Τα κανάλια και το οργανωμένο μηντιακό σύστημα κάνει την δουλειά του και θέλει να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στα εσωτερικά της ΝΔ για να δώσει χρόνο στην κυβέρνηση να οργανωθεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σπεκουλάρει με την διαδικασία και θα τα κάνει μπάχαλο.

Γι΄ αυτό και οι διεκδικητές αλλά και οι προστρέχοντες σε κάθε υποψήφιο θα πρέπει να είναι υποψιασμένοι ότι κάθε πράξη τους είναι πατημασιά για τον αντίπαλο ώστε να περπατήσει σε στέρεο έδαφος.

Ο κόσμος της ΝΔ θα πρέπει να συμμετέχει στην διαδικασία και να αναδείξει μέσα από την αδιάβλητη λειτουργία της τον νέο αρχηγό της ο οποίος θα πρέπει και να αλλάξει όλο το σύστημα, να εξυγιάνει οικονομικά την παράταξη και να βάλει ένα νέο πλαίσιο πολιτικής με βάση τα νέα δεδομένα, αν θέλει στην στραβοτιμονιά του ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί στην κυβέρνηση με συνεταίρους διαλλακτικούς και λογικούς.

Ανασχηματισμός κομμάτων εξουσίας λοιπόν και οι επόμενοι μήνες πέρα από την λαίλαπα της φοροείσπραξης και τα απανωτά χτυπήματα του 3ου μνημονίου, θα είναι περίοδος αναδιάταξης και νέων προσώπων στο κάδρο.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑