Εκδηλώσεις

Published on October 20th, 2015 | by fileto

0

Σαν σήμερα η μάχη των Φιλίππων το 42 π.Χ.

Την προσεχή Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, είναι η παραγνωρισμένη επέτειος της δεύτερης και τελευταίας Μάχης των Φιλίππων, που πραγματοποιήθηκε το 42 π.Χ. με νικητές τους Μάρκο Αντώνιο και Οκταβιανό.

Οι οπαδοί της Δημοκρατίας, Βρούτος και Κάσσιος, που στις 15 Μαρτίου του 44 π.Χ. δολοφόνησαν με 23 μαχαιριές τον Ιούλιο Καίσαρα (φοβούμενοι την ολοένα αυξανόμενη δύναμη του η οποία μπορούσε να οδηγήσει στην απολυταρχία), είχαν χάσει την μάχη που είχε προηγηθεί στις 3 Οκτωβρίου και μάλιστα ο Κάσσιος είχε αυτοκτονήσει!

Σε μια πρώιμη εκδοχή του Βατερλώ, ο Βρούτος αν και νικούσε αρχικά, τράπηκε σε φυγή νομίζοντας πως η μάχη της 3ης Οκτωβρίου εχάθη…

Μοιραία, δεν είχε δεύτερη ευκαιρία και στις 23 Οκτωβρίου κρίθηκε η μοίρα του, με την ήττα και τελικά την αυτοχειρία αφού πρώτα απήγγειλε:

«Ω, ταλαίπωρη Αρετή, λόγια μόνο είσαι, εγώ όμως πίστεψα σε σένα και με έργα σε υπηρέτησα, ενώ εσύ υπηρετούσες την τύχη»… Όλα τα παραπάνω κι ακόμα περισσότερα, «δένουν» τον τόπο μας με ακόμη μια καθοριστική σελίδα της ιστορίας της Ανθρωπότητας!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑