Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on October 20th, 2015 | by fileto

0

Επενδύσεις παρά τα capital controls για την Energean Oil & Gas

Παρόλη την κρίση, τα capital controls, τις αβεβαιότητες που προκάλεσε η εκκρεμότητα με την υπογραφή της συμφωνίας με τους δανειστές και κυρίως τη δραματική πτώση των τιμών πετρελαίου, η Energean Oil & Gas συνέχισε την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος, ύψους άνω των 200 εκατομμυρίων, που στοχεύει στην αύξηση της παραγωγής αργού πετρελαίου στον κόλπο της Καβάλας.

Με βάση στοιχεία από πρόσφατη προυσίαση του επενδυτικού προγράμματος της Energean, προκύπτει ότι με τιμές αργού μπρεντ μεταξύ 50 και 60 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2015 και μετά, η εταιρεία πραγματοποίησε επενδύσεις αντίστοιχες με αυτές που είχε πραγματοποιήσει όταν η τιμή του αργού κυμαινόταν μεταξύ 90 και 120 δολάρια το βαρέλι.

Έτσι μέσα στο 2014, στις υψηλές τιμές του αργού, η Energean επένδυσε:

-Στην αγορά του σκάφους υποστήριξης των γεωτρήσεων Valiant Energy (Μάιος 2014)

-Στην αγορα του πλωτού γεωτρύπανου Energean Force (Αύγουστος 2014)

-Στην επένδυση μετασκευής στο Πέραμα του Energean Force (Οκτώβριος 2014)

-Το 2015, με τις τιμές αργού σε σταθερή καθοδική πορεία και σε επίπεδα των 50-60 δολάρια, η Energean:

-Προσέλαβε 50 εργαζόμενους για την κάλυψη των νέων αναγκών (Απρίλιος 2015)

-Πραγματοποίησε σεισμικά τριών διαστάσεων στον κόλπο της Καβάλας για την επιβεβαίωση στόχων και εντοπισμό νέων (Ιούνιος 2015)

-Πραγματοποίησε γεωφυσικές έρευνες από αέρος με ναύλωση ειδικού αεροσκάφους στα Ιωάννινα, όπου έχει αναλάβει να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις (Αύγουστος 2015).

Παράλληλα ξεκίνησε την υλοποίηση του προγράμματος γεωτρήσεων στον Πρίνο, με το ιδιόκτητο γεωτρύπανο. Το πρόγραμμα θα επεκταθεί στην εκμετάλλευση και του νέου κοιτάσματος «Ε», με στόχο την αύξηση της ημερήσιας παραγωγής σε πάνω από 5.000 βαρέλια, έναντι των 2.000 σήμερα (Σεπτέμβριος 2015).

Αυτό που καταλαβαίνουμε αναφορικά με τη φιλοσοφία του επιτελείου της Energean είναι ότι επενδύει χωρίς καθυστερήσεις στη φάση των χαμηλών τιμών πετρελαίου και όταν όλες οι υπηρεσίες που συνδέονται με το πετρέλαιο είναι υποκοστολογημένες, για να εισπράξει υπεραξίες στον κύκλο των υψηλών τιμών, όποτε και αν έρθει αυτός.

Το ενδιαφέρον είναι ότι τη φιλοσοφία αυτή ενστερνίζονται και οι μέτοχοι της εταιρείας, μεταξύ των οποίων και fund όπως το Third Point, που τον Αύγουστο του 2013 επένδυσε 100 εκατομμύρια δολάρια στην Energean Oil & Gas.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑