Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on October 23rd, 2015 | by fileto

0

Οικογένεια Ποντίων προσφύγων βρέθηκε στην Κεσσάνη μέσω fb

Την περασμένη βδομάδα στη πόλη Κεσσάνη λίγα χιλιόμετρα από τους Κήπους του Έβρου, Έλληνες και Τούρκοι, συγγενείς μεταξύ τους, που τους χώρισε ο πόλεμος και η ανταλλαγή πληθυσμών, ξαναβρέθηκαν. Τότε λοιπόν, το 1922, η ελληνική οικογένεια Παλτάογλου (πατέρας, μάνα, δυο αγόρια και δύο κορίτσια) πήραν το δρόμο της προσφυγιάς.

Στην Σαμψούντα πριν επιβιβαστούν στο πλοίο για την Ελλάδα, μια φιλική τους τουρκική οικογένεια, βλέποντας το πρόβλημά τους και θέλοντας κάπως να βοηθήσουν, τους πρότειναν να κρατήσουν αυτοί το μικρότερο κορίτσι, την 8χρονη Πελαγία. Έτσι η μικρή Πελαγία ανατράφηκε με αγάπη σαν Τουρκάλα και της έδωσαν το όνομα Λουτφιγιέ. Μεγάλωσε, παντρεύτηκε και εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Ορντού, όπου και πέθανε το 1981.

Τα τελευταία χρόνια, ο γαμπρός της Πελαγίας, Zeki Yanar, και τα παιδιά του, γνωρίζοντας την ελληνική καταγωγή της γιαγιάς τους, ξεκίνησαν μέσω Facebook, την αναζήτηση των συγγενών τους στην Ελλάδα.

Χρόνια κράτησαν οι προσπάθειές τους ώσπου πια οι 3ης και 4ης γενιάς σήμερα συγγενείς κατόρθωσαν να βρουν τις ρίζες τους σε Ελλάδα και Τουρκία.

πηγή: http://http://www.emprosnet.gr/article/77588-93-hronia-meta-mia-oikogeneia-xanasmigei-meso-facebook


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑