Άποψη - Γνώμη

Published on November 1st, 2015 | by fileto

0

Ο άδικος φόρος ΕΝΦΙΑ

Όταν ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προεκλογικά στις συνεντεύξεις που του έπαιρναν οι δημοσιογράφοι έλεγε ότι «Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας άδικος φόρος».

Το ίδιο και ο σημερινός αναπληρωτής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας ο οποίος δήλωνε τον Αύγουστο του 2015, ««Ο ΕΝΦΙΑ είναι παντελώς άδικος, αντικοινωνικός. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα τον καταργήσει. Δεν είναι ζήτημα λάθους, είναι ζήτημα λάθους φιλοσοφίας.»

Παράλληλα, ο ίδιος εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ με τη σύνολη φορολογική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση η οποία «καθορίζεται πρώτα με αριθμούς και μετά γίνονται οι νόμοι» γιατί «λόγω του μεσοπρόθεσμου χρειαζόμαστε 3 δισ. και αφού το έχουμε ψηφίσει, μετά κοιτάζουμε πως θα το πετύχουμε. «Ο ΕΝΦΙΑ δεν έχει να κάνει με τις ανάγκες των κατοίκων της χώρας, αλλά με τις ανάγκες των δανειστών.»

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας ως επικοινωνιακή την στάση  της κυβέρνησης  ως προς το ότι αντί να ελέγξει τη μεγάλη φοροδιαφυγή, συζητά αν θα μπαίνει ή όχι ο ΣΔΟΕ στα σπίτια. «Το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τον πολίτη σαν εχθρό, αντίθετα πρέπει να λειτουργεί με μια λογική εμπιστοσύνης».

Στο ίδιο μήκος κύματος και πολλοί αξιωματούχοι της σημερινής κυβέρνησης οι οποίοι τον χαρακτηρίζουν «αναγκαίο κακό», αλλά κακό.

Ο ΕΝΦΙΑ ήρθε και τσουρούφλισε όλους τους Έλληνες, φτωχούς και πλούσιους.

Γιατί είναι άδικος φόρος ο ΕΝΦΙΑ; Για επτά απλούς λόγους:

1. Επειδή μονιμοποιεί το έκτακτο χαράτσι της ΔΕΗ

2. Επειδή δεν έχει αφορολόγητο όριο

3. Επειδή δεν προβλέπει εκπτώσεις σε ανέργους

4. Επειδή δεν προβλέπει εκπτώσεις σε πολύτεκνους

5. Επειδή φορολογεί τα κενά κτίσματα

6. Επειδή φορολογεί τα ημιτελή κτίσματα

7. Επειδή οι αξίες των ακινήτων υπολογίζονται με αντικειμενικές τιμές του 2007.

Σε μια εποχή που το ακίνητο έχει απαξιωθεί και ο έχων ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του, καλείται να πληρώσει τα μαλλιά της κεφαλής του είναι ένας άδικος φόρος,

Αυτοί που έχουν ακίνητα πολλά και τα χρησιμοποιούν για να κάνουν μπίζνες να πληρώσουν, εφόσον αποδεδειγμένα μπορούν και δεν έχουν φεσωθεί από τους ενοικιαστές.

Όπως τονίζει και ο εκπρόσωπος της συγκυβέρνησης των εφευρετών του άδικου αυτού φόρου (ή του προηγούμενου το γνωστό «χαράτσι») κ. Θεοχαρόπουλος, σημερινός πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ «Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας κοινωνικά άδικος φόρος και πρέπει να αντικατασταθεί από ένα φορολογικό σύστημα με κλίμακες, σταθερό και κοινωνικά δίκαιο. Η χώρα έχει ανάγκη μία συνολική προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση. Δυστυχώς σήμερα καμία αλλαγή ή ένδειξη αλλαγής προς αυτή την κατεύθυνση δεν υπάρχει, το αντίθετο μάλιστα. Οι νέες επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ που προστέθηκαν στο τελευταίο νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε μαρτυρούν -πέρα από τον όποιο δημοσιονομικό στόχο- μια τιμωρητική διάθεση προς τους αδύναμους. Οι αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ περί πλήρους κατάργησης του ΕΝΦΙΑ και όχι ο στόχος της αντικατάστασης από ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα οδήγησαν στην υιοθέτηση και επέκταση του ίδιου κοινωνικά άδικου φόρου».

Όλοι το λένε και οι εφευρέτες και οι συνεχιστές που έχουν βαλθεί να εξαναγκάσουν όσους έχουν ένα ακίνητο να το πουλήσουν (αλήθεια σε ποιους) για να ησυχάσουν από τα χαράτσια που πληρώνουν για κάτι που σήμερα δεν αξίζει μια.

Από την άλλη ο φόρος αυτός δεν είναι ο μοναδικός, έχουν εφευρεθεί πόσοι άλλοι φόροι όπως αυτός της αλληλεγγύης που ανάθεμα αν αλληλεγγύη δίνει, που πλέον οι φορολογούμενοι στην στρούγκα βογγούν και σκούζουν αλλά παραμένουν σιωπηλοί και καλοπληρωτές στις ουρές των τραπεζών.

Έλεγε ένας πολίτης στα γκάλοπ των τηλεοπτικών καναλιών που προβοκάρουν κανονικά τα μνημόνια «δεν φτάνει που μας βάζουν με το ζόρι να πληρώσουμε, μας βάζουν και στην ουρά στις τράπεζες για να μας εξευτελίσουν».

Και αναρωτιέμαι αν οι αγανακτισμένοι που έβγαιναν στις πλατείες πριν από λίγα χρόνια είχαν την ίδια άποψη με τον πολίτη αυτόν.

Κι αν την είχαν και την έχουν αλήθεια που βρίσκονται; Μήπως έχουν βολευτεί και δεν το ξέρουμε; Ή μήπως την έχουν κάνει για άλλη πατρίδα και το κίνημα ατόνισε;

Πιστεύω ότι βολεύτηκαν σε καρέκλες οι καπάτσοι και οι υπόλοιποι είδαν την αλήθεια και βούλιαξαν πιο βαθειά στους καναπέδες τους και στην απογοήτευσή τους.

Πάντως ξαναγυρνώντας στον άδικο ΕΝΦΙΑ του οποίου η πρώτη δόση πληρώθηκε, είναι ένα χαράτσι το οποίο ούτε οι πιο σκληροί φορομπήχτες μπορούσαν να σκεφθούν.

Είπαμε το κεραμίδι είναι ιερό για τον Έλληνα, αλλά να το χρυσοπληρώνει για να απαξιώνεται καθημερινά σαν περιουσιακό στοιχείο, αυτό πια είναι από τα παράλογα της εποχής.

Παράλογο! Που έλεγε και η κυρία Μήτση στους μικρούς Μήτσους του Λαζόπουλου.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑