Εκδηλώσεις

Published on November 4th, 2015 | by fileto

0

Πανελλήνιο Συνέδριο Βιοκαλλιεργητών στο Παρανέστι Δράμας

Η Ένωση αγροτών βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας, διοργανώνει το 1Ο Πανελλήνιο συνέδριο βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, στο Παρανέστι Δράμας, στις 22, 23, και 24 Νοεμβρίου 2015. Το συνέδριο πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Παρανεστίου και το ΚΠΕ Παρανεστίου και οι υποστηρικτές του συνεδρίου είναι το δίκτυο ¨Αιγίλοπας¨ και η κοινότητα ¨Πελίτι¨.

Οι πληροφορίες για το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου και τα αιτήματα συμμετοχής είναι διαθέσιμα στο διαδικτυακό τόπο της Ε.Α.Β.Β.Ε. www.biologikesagores.gr.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

1). Χρυσούλα Σκορδίτη, Πρόεδρος Ένωσης, 6932 35 2002

2). Νίκος Ιωάννου, Αντιπρόεδρος Ένωσης, 6973 802 404

3). Έφη Κεχαγιά, Συνεργάτης, 6908 62 68 45

Ιστορικό Ένωσης Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας.

Η Ένωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας (Ε.Α.Β.Β.Ε.), ιδρύθηκε το 2001 στη Θεσσαλονίκη. Αποτελείται από 100 περίπου ενεργά μέλη της Βόρειας Ελλάδας. Οι αγορές των Βιοκαλλιεργητών λειτουργούν στην Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους αρμόδιους φορείς ελέγχου (πιστοποιητικοί οργανισμοί) για τη βιολογική γεωργία. Λειτουργεί με βάση το καταστατικό και τον εσωτερικό κανονισμό των πρότυπων Βιολογικών προϊόντων, όπως επίσης αυτοχρηματοδοτείται και αυτοελέγχεται. Οι αγορές που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια είναι οι εξής: 1) Μία αγορά στην Περαία (Τρίτη), 2) Μία αγορά δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα στην Καλαμαριά (Τετάρτη). 3) Μία αγορά στην Νεάπολη (Πέμπτη) και 4) Μία αγορά δίπλα στο στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά (Σάββατο).

Στις αγορές συμμετέχουν αμιγώς Αγρότες Βιοκαλλιεργητές που πωλούν τα ιδίας παραγωγής πιστοποιημένα προϊόντα τους, πρωτογενή ή μεταποιημένα. Οι αγορές οργανώνονται και λειτουργούν με Κανονισμό Λειτουργίας με βάση τον όποιο έχει εκπονηθεί το Σχέδιο Προτύπου ΕΛΟΤ 1428 «Αγορές Βιοκαλλιεργητών: Απαιτήσεις Λειτουργίας». Μέσα από τις αγορές οι βιοκαλλιεργητές αναπτύσσουν δράσεις σε συνεργασία με κοινωνικούς και δημόσιους φορείς, όπως για παράδειγμα η εβδομαδιαία χορηγία βιολογικών προϊόντων στο παιδικό χωριό ¨SOS¨ στο Πλαγιάρι, στο κοινωνικό συσσίτιο Δήμου Καλαμαριάς, στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Συκεών- Νεαπόλεως και επισκέψεις από σχολεία των δήμων στα βιολογικά αγροκτήματα. Περαιτέρω οι αγορές λειτουργούν με οικολογικούς όρους αφού στο τέλος κάθε αγοράς τα απορρίμματα συλλέγονται είτε για κομποστοποίηση είτε για ανακύκλωση (χαρτί κ.ο.κ.). Η απευθείας σχέση βιοκαλλιεργητών και καταναλωτών χωρίς τη μεσιτική παρέμβαση προσφέρει μια σημαντική διέξοδο και για τους δύο, αφού οι καταναλωτές μπορούν να βρουν φρέσκα βιολογικά προϊόντα σε προσιτές τιμές και οι βιοκαλλιεργητές να απολάβουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα.

Γενικά, η φιλοσοφία της Βιολογικής γεωργίας είναι η προστασία και ο σεβασμός στο Περιβάλλον και συνεπώς στον άνθρωπο. Σκοπό έχει την διατήρηση της βιοποικιλότητας του Περιβάλλοντος, την διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών, τροφές απαλλαγμένες από φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα. Οι καλλιεργητικές μέθοδοι είναι ήπιας μορφής, απαλλαγμένες από χημικές ουσίες, αναζωογονούν το έδαφος, τέλος, γίνεται και ανακύκλωση των υποπροϊόντων και άλλων οργανικών υλικών. Αρκετοί από τους Βιοκαλλιεργητές της Ένωσης Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας χρησιμοποιούν παραδοσιακές ποικιλίες. Η χρήση των παραδοσιακών ποικιλιών, η ελευθερία των σπόρων και της βιολογικής γεωργίας προσφέρουν τις πιο αποτελεσματικές λύσεις στην κλιματική αλλαγή.

Από το Σεπτέμβριο του 2014 οργανώσαμε εκδηλώσεις και εκθέσεις, όπως στις 5/10/2014, η εκδήλωση ενταγμένη στα πλαίσια του «παγκόσμιου μήνα για την ελεύθερη διακίνηση των τροφών, της ελεύθερης διακίνησης των σπόρων και της Δημοκρατίας της γης.», σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης. Όπου είχε μεγάλη επιτυχία και προσέλευση μεγάλου αριθμού πολιτών. Έπειτα συνεχίσαμε τις εκθέσεις στο Δήμο Θεσσαλονίκης και στις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Θεσσαλονίκης. Οι σκοποί των εκδηλώσεων και των εκθέσεων ήταν:

1).Να γίνει ενημέρωση στους Δημότες για τα οφέλη της βιολογικής γεωργίας, των παραδοσιακών ποικιλιών στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.

2). Να γνωρίσουν οι Δημότες τα βιολογικά προϊόντα και τους βιοκαλλιεργητές της Ένωσης.

3). Να ενισχύσει και να προωθήσει τον αγώνα που κάνουν καθημερινά οι βιοκαλλιεργητές στις δύσκολες μέρες που διανύουμε.

Όλη αυτή η προσπάθεια είχε θετικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία.

Φέτος είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι παρά τις αντίξοες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της χώρας μας, οργανώνουμε το 1ο Πανελλήνιο συνέδριο Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, στις 22/11-24/11/2015, που θα πραγματοποιηθεί στο Παρανέστι της Δράμας.

Οι στόχοι του συνεδρίου είναι οι εξής:

1). η ενημέρωση, η επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση των αγροτών – κτηνοτρόφων στην Βιολογική καλλιέργεια.

2). η προώθηση των αγροτικών δράσεων φιλικές προς το περιβάλλον και κατά επέκταση στην υγεία των καταναλωτών.

3). η ενημέρωση και η συζήτηση κοινών προβλημάτων και θεμάτων που αφορούν την βιωσιμότητα των Βιοκαλλιεργητών και η λήψη αποφάσεων. Οι αποφάσεις να προωθηθούν στο υπουργείο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

4). η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για την ποιοτική αξία των βιολογικών ελληνικών προϊόντων.

5). να βρεθούν μέσα και τρόποι για την ανάπτυξη της τοπικής αγροτικής οικονομίας.

6). η γνωριμία και η ανταλλαγή απόψεων των βιοκαλλιεργητών όλης της Ελλάδας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ.

22-24/11/2015 Παρανέστι Δράμας.

Θεματικές ενότητες και εισηγητές.

22/11/2015 (Κυριακή): Βιολογική Κτηνοτροφία / Βιωσιμότητα και

προοπτικές.

  • K. Γιώργος Αρσένος, Καθηγητής Κτηνιατρικής ΑΠΘ.

“Η εξέλιξη της βιολογικής κτηνοτροφίας στην Ελλάδα:

Ερευνητικά δεδομένα και μελλοντικές προοπτικές.

  • K. Αθανάσιος Μαυρομάτης, επίκουρος καθηγητής Γενετικής  Βελτίωσης φυτών και Κυτταρογενετικής

Τμήμα Γεωπονίας, Φυτά μεγάλης καλλιέργειας και οικολογίας του Α.Π.Θ.

¨ Η καλλιέργεια των κτηνοτροφικών ψυχανθών: προβλήματα, οφέλη και προοπτικές για την Ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία.¨

  • K. Κων/νο Παπαϊωάννου, Δρ. Κτηνίατρος Πρόεδρος του ΔΣ της «Αμάλθειας» .

«Αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων στην Ελλάδα. Υφιστάμενη κατάσταση και προοπτικές»

  • Κ. Ελευθέριος Γίτσας, πρόεδρος της  Εθνικής ΔιεπαγγελματικήςΟργάνωσης  Κρέατος  και  αντ/δρος  του  ΣΕΚ (Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας).

¨Οι Οργανώσεις παραγωγών και οι διεπαγγελματικοί παράγοντες βιωσιμότητας της Κτηνοτροφίας.¨

  • Κ. Παναγιωτίδης, κτηνοτρόφος και βιοκαλλιεργητής της Ένωσης Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας. ¨Προβλήματα της βιολογικής κτηνοτροφίας.¨

23/11/2015 (Δευτέρα): Νομοθεσία και αειφορική διαχείριση σπόρων

και ντόπιων ποικιλιών.

  • Kα Ελένη Τζαβάρα, Προϊσταμένη του Τμήματος Βιολογικών προϊόντων φυτικής προέλευσης, της Δ/νσης συστημάτων ποιότητας Βιολογικής παραγωγής και γεωγραφικών ενδείξεων, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
  • Blanche Magarinos–Rey, νομικός του Κοκκοπελί της Γαλλίας. Νομοθεσία σπόρων – εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία. /Βάσω Κανελλοπούλου, δημοσιογράφος, μεταφράστρια, συνεργάτης του Πελίτι.
  • Κώστας Κουτής, Γεωπόνος, MSc, PhD Οργανική

Βελτίωση, συντονιστής του ΑΙΓΙΛΟΠΑ.

«Ο παραδοσιακός και βιολογικός σπόρος στην Ελλάδα.
Προτάσεις στα προβλήματα διαχείρισης και νομοθεσίας. Ο  ρόλος των πολιτών –  γεωργών.»

  • Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί
  • Κ. Γιώργος Κολέμπας, οικογεωργός, συγγραφέας.

¨Στοπ ΤΤΙP, TISA, CETA, στοπ στα Μεταλλαγμένα.¨

  • Κ. Τρύφων Αδαμίδης, Διευθυντής του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων. Κολέγιο Περρωτής. Αμερικανική Γεωργική Σχολή. ¨Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί : Σωτηρία ή Καταστροφή?¨.

24/11/2015 (Τρίτη): Βιολογικές τοπικές αγορές/Διάθεση

Αγροτικών προϊόντων.

  • Κα Χρυσούλα Σκορδίτη, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας.

¨Βιολογικές τοπικές αγορές¨.

  • Κα Έλενα Ράπτου, Λέκτορας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
  • Κα Τζέννυ Γκιουγκή, Σύμβουλος Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, ακτιβίστρια της Διατροφικής Κυριαρχίας, μέλος του Nyeleni Forum Stirring Committee και μέλος του Urgenci (Διεθνές κίνημα ΚΥΓΕΩ: Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία).

¨Τι είναι η ΚΥΓΕΩ – Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία. Πως μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Τα πλεονεκτήματα για τον παραγωγό. Παραδείγματα και επιτυχημένες πρακτικές.¨

  • Κ. Κώστας Νικολάου, Δρ. Χημικός Περιβαλλοντολόγος, Καθηγητής-Σύμβουλος Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

«Η επίδραση της υψηλής ποιότητας προϊόντων στην αποτελεσματικότητα εναλλακτικών κοινωνικο-οικονομικών δομών. Το παράδειγμα του Βίος Coop»

  • Κα Λαζούδη Ευγενία, Γεωπόνος, ελεγκτής της Tuv – Austria. ¨ Ποιότητα στον πρωτογενή τομέα. Κίνητρα και οφέλη της πιστοποίησης των βιολογικών προϊόντων.¨
  • Κ. Χρήστος Παρασχούδης, πρόεδρος του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού ¨θρακών αμνός¨.¨ Συνεταιρισμός-Συνεργατισμός.¨


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑