Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on November 12th, 2015 | by fileto

0

Μας την λένε κι από πάνω οι Βούλγαροι με τα κειμήλια

Επεισοδιακή κατάληξη είχε η τριήμερη επίσκεψη του Ορθόδοξου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στη Σόφια, με αφορμή, κυρίως, το αίτημα που διατύπωσε προς την ηγεσία της χώρας για επιστροφή των βυζαντινών κειμηλίων που είχαν κλέψει από μοναστήρια και εκκλησίες της Βόρειας Ελλάδας κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής και φυλάσσονται σήμερα στο Μουσείο της Σόφιας.

Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και προέβη σε αιχμηρές δηλώσεις, το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα ζήτησε περίπου να του αφαιρεθεί το παράσημο που του επέδωσε ο πρόεδρος Ροσέν Πλενβενλίεφ, ενώ άτομα με αναμμένα κεριά πραγματοποίησαν σιωπηρή «αγρυπνία» στην είσοδο του ξενοδοχείου όπου διέμενε.

Ο κ. Βαρθολομαίος, κατά την τελετή παρασημοφόρησής του από τον κ. Πλενβενλίεφ, ανέφερε το αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για επιστροφή των εκκλησιαστικών αντικειμένων που αφαιρέθηκαν από τις ιερές μητροπόλεις και τις μονές της Βόρειας Ελλάδας, αίτημα που θέτει με κάθε ευκαιρία, καθώς οι μητροπόλεις των Σερρών και της Δράμας, από τις οποίες είχαν αρπαγεί τα κειμήλια, ανήκουν στη δικαιοδοσία του. Το ίδιο θέμα παραμένει ανοιχτό και στην ατζέντα των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων επί δεκαετίες και μάλιστα έχει συζητηθεί η παραχώρηση, ως αντάλλαγμα από την Ελλάδα, των οστών του τσάρου Σαμουήλ που έχουν βρεθεί σε ανασκαφή στην Πρέσπα. Ο κ. Μπορίσοφ διακήρυξε πως σε καμία περίπτωση η Βουλγαρία δεν πρέπει να παραχωρήσει τα κειμήλια και ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, οι Βούλγαροι μητροπολίτες αρνήθηκαν να φωτογραφηθούν μαζί του, ενώ ο κ. Βαρθολομαίος ματαίωσε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου.

Η ατμόσφαιρα είχε φορτιστεί, σύμφωνα με τον βουλγαρικό Τύπο, από την επιμονή του κ. Βαρθολομαίου να γίνεται η θεία λειτουργία στις εκκλησίες της νότιας Μαύρης Θάλασσας και στην ελληνική γλώσσα, όπως και την αξίωσή του για «απομάκρυνση από τον αυλόγυρο της βουλγάρικης εκκλησίας στην Αδριανούπολη του ανδριάντα του μητροπολίτη Ανθιμου Α’, ο οποίος το 1872 την ανακήρυξε Βουλγαρική Εξαρχία, χωρίς τη συγκατάθεση του Πατριαρχείου».

πηγή: Καθημερινή


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑