Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on November 13th, 2015 | by fileto

0

Σε ένα χρόνο οι γεωτρήσεις από την Energean Oil & Gas

Σε Κατάκολο και Κόλπο Καβάλας στη διάρκεια του χειμώνα 2016-17, η Energean Oil & Gas θα πραγματοποιήσει τις πρώτες γεωτρήσεις για την εκμετάλλευση των δύο θαλάσσιων κοιτασμάτων.

Παρουσιάζοντας τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας στο συνέδριο του ΙΕΝΕ, ο τεχνικός διευθυντής της δρ. Steve Moore και ο τεχνικός σύμβουλος δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου, τόνισαν ότι οι γεωτρήσεις για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων «Έψιλον» στον Κόλπο της Καβάλας και Κατακόλου στο νομό Ηλείας αποτελούν τα δύο βασικά projects της Energean Oil & Gas για την επόμενη χρονιά.

Όπως είπαν, πρόκειται για δύο σχέδια με ξεχωριστή σημασία, αφού δρομολογούν την παραγωγή υδρογονανθράκων εκτός των μοναδικών, έως τώρα, στην Ελλάδα ενεργών κοιτασμάτων που παράγουν πετρέλαιο (Πρίνος, Βόρειος Πρίνος) καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και προστιθέμενης αξίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις και την οικονομία της χώρας μας.

Ο δρ. Moore ανέφερε πως στο κοίτασμα «Έψιλον» έχουν βεβαιωθεί 15 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Πρόκειται για κοίτασμα το οποίο ανακαλύφθηκε το 2002 δυτικά του Πρίνου και στο οποίο το 2010 η Energean πραγματοποίησε με επιτυχία μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της Μεσογείου οριζόντιες γεωτρήσεις, η οποία έφθασε σε μήκος τα 5,3 χιλιόμετρα. Από το συγκεκριμένο κοίτασμα παρήχθησαν περί τα 340.000 βαρέλια πετρελαίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Moore, για την ανάπτυξη του κοιτάσματος θα κατασκευαστεί νέα εξέδρα – η πρώτη μετά το 1977 στον Κόλπο της Καβάλας – η οποία θα ονομαστεί “Λάμδα”. Η “Λάμδα” είναι αυτοεγκαθιστώμενη εξέδρα, καθώς θα ακολουθηθεί μία σύγχρονη τεχνολογία που καθιστά περιττή τη χρήση εξοπλισμού στην θάλασσα ο οποίος δεν είναι διαθέσιμος στην χώρα μας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα των απαιτούμενων εργασιών, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε 50 εκατομμύρια δολάρια, θα εκτελεστεί από εγχώριες βιομηχανίες. Μέσω της Λάμδα έχει καταρχήν προγραμματιστεί η εκτέλεση επτά γεωτρήσεων, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν, εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις κατά την αδειοδοτική διαδικασία, προς το τέλος του νέου έτους.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑