Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on December 4th, 2015 | by fileto

0

Κόκκινη κάρτα στις επιχειρήσεις της Θράκης από Σταθάκη

Η επιδότηση του εργοδοτικού κόστους του 12% από τον ΟΑΕΔ δεν καταβάλλεται στις επιχειρήσεις της Θράκης από το δεύτερο εξάμηνο του 2010.

Στη συνάντηση, που έγινε στο υπουργείο Οικονομίας, συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι του Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνιών – Βιομηχανιών Ακριτικών Περιοχών καθώς και οι βουλευτές Έβρου Αναστασία Γκαρά, Αναστάσιος Δημοσχάκης και Θεόδωρος Ρίζος και Ξάνθης Ευστάθιος Γιαννακίδης και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Ο κ. Σταθάκης επεσήμανε στους εκπροσώπους των φορέων της Θράκης και τους τοπικούς βουλευτές ότι έχει αποφασισθεί η διακοπή του κινήτρου αυτού και επίκειται η κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου, ότι δεν αναμένεται καταβολή των οφειλών από την επιδότηση αυτή για το χρονικό διάστημα 2010-2015 από τον ΟΑΕΔ λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων και ότι το υπουργείο Οικονομίας βλέπει θετικά την λύση του συμψηφισμού των απαιτήσεων που πηγάζουν από τη συγκεκριμένη επιδότηση με οφειλές των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία εντός του έτους 2016.

Αναφορικά με το θέμα της παραγραφής των αξιώσεων των επιχειρήσεων για το έτος 2010, τονίστηκε από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας ότι οι δυνατότητες του υπουργείου για επίλυση του θέματος αυτού είναι περιορισμένες, ενώ συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία για την διερεύνηση της χρηματοδότησης ανάλογου μέτρου μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 ή της επανεκκίνησης.

Οι επιχειρήσεις της Θράκης υποστηρίζουν ότι η επιδότηση αυτή αναφέρεται στο κόστος μισθοδοσίας, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι καταβληθείσες ακαθάριστες αποδοχές, οι εργοδοτικές εισφορές, το επίδομα αδείας, τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, οι αποδοχές που τυχόν καταβλήθηκαν για υπερεργασία, νόμιμη υπερωρία ή εργασία τις Κυριακές, εξαιρετέες ημέρες και κατά τις νυχτερινές ώρες, το χαρτόσημο και ΟΓΑ χαρτοσήμου κατά ποσοστό 0,60% που να βαρύνει τις επιχειρήσεις, το επίδομα ισολογισμού και το επίδομα ασθενείας, εκτός του πριμ παραγωγικότητας και της αποζημίωσης που η τελευταία καταβλήθηκε μετά από καταγγελία σύμβασης εργασίας.

Παράλληλα, ο αρμόδιος για την καταβολή Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού έχει σταματήσει τις καταβολές, παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις έχουν προσκομίσει αιτήσεις και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, από το 2010 μέχρι και σήμερα, επικαλούμενος ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) μέσω του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας δεν μεταφέρει τις αντίστοιχες πιστώσεις στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ.

Περαιτέρω, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία “οποιαδήποτε απαίτηση κατά του Δημοσίου παραγράφεται μετά την παρέλευση πενταετίας”.

Μάλιστα, η παραγραφή αυτή αρχίζει από το τέλος του οικονομικού έτους μέσα στο οποίο γεννήθηκε και είναι δυνατή η δικαστική επιδίωξή της. Επομένως, οι απαιτήσεις των επιχειρήσεων για το έτος 2010 είναι πιθανόν να παραγράφονται στο τέλος του τρέχοντος έτους (2015) ανάλογα με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά το έτος αυτό (2010) από κάθε επιχείρηση.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑