Εκδηλώσεις

Published on January 5th, 2016 | by fileto

0

Ο Διόνυσος είναι ακόμη εδώ στην ΑΜ-Θ

Η λατρεία του Διονύσου υπήρξε η δημοφιλέστερη στην αρχαία Ελλάδα. Ο Διόνυσος ήταν θεός των αντιθέσεων. Θεός της υπέρτατης έξαρσης και της φρίκης, του σπαραγμού, της ωμοφαγίας και της βλάστησης. Ακόλουθοι του Διονύσου στα ταξίδια του ήταν οι Μαινάδες, οι Σάτυροι και οι Σειληνοί. Οι Μαινάδες ήταν νύμφες με κύριο χαρακτηριστικό τους την εκστατική μανία, δηλαδή την υπερκινητική και βίαιη συμπεριφορά πέρα από τη λογική.  Λάτρευαν το Διόνυσο με τραγούδια, χορούς και κραυγές. Στη Μακεδονία και Θράκη λέγονταν Μιμαλλόνες, Κλώδωνες καιΒασσαρίδες. Θεός του κρασιού ο Διόνυσος και οι  κάτοικοι της περιφέρειας τον τιμούν δεόντως με διάφορες εκδηλώσεις, που έχουν κοινό παρονομαστή και ρίζα στην αρχαία λατρεία του Θεού.

Μπάμπω. Είναι γιορτή για την γονιμότητα και αμιγώς γυναικεία, όπου τιμάται η Μπάμπω, η μαμή του χωριού. Τελείται στην αρχή του νέου χρόνου στις 8 Γενάρη και συμπίπτει με την περίοδο του μετα-δωδεκαήμερου, που είναι και περίοδος καρναβαλική στη Β. Ελλάδα καθώς οδηγεί σε μεταμφιέσεις και ελευθεριότητες που γίνονται αποδεκτές απ΄όλη την τοπική κοινωνία με την προσδοκία μιας ευτυχισμένης και τυχερής χρονιάς. Τελείται με μικρές παραλλαγές στη Ροδόπη στα χωριά: Ξυλαγανή, Προσκυνητές, Στρύμη, Διώνη, Κρωβύλη, Σάππες, Ίμερος, Φανάρι, Ροδίτης. Ν. Ξάνθης: Νέα Κεσσάνη, Μάγγανα,  στον Ν. Δράμας στην Πετρούσα (Μπάμπιντεν)

Μπαμπούγερα

Στην Καλή Βρύση  του Δήμου Προσοτσάνης στην Δράμα τα Μπαμπούγερα, οι ομάδες ζωόμορφων μεταμφιεσμένων με τεράστια κουδούνια κρεμασμένα στη μέση κάνουν αισθητή την παρουσία τους καθώς δημιουργούν εκκωφαντικό θόρυβο κυνηγώντας τους παρευρισκομένους στα σοκάκια του χωριού και φοβερίζοντας τους με σκωπτικά πειράγματα. Στη σατυρική αναπαράσταση γάμου που ακολουθεί αφού προηγουμένως ακολουθηθούν όλες οι φάσεις του γάμου, όπως ξύρισμα γαμπρού ,ντύσιμο νύφης ,αποχαιρετισμός συγγενών και μεταφορά προίκας η γαμήλια πομπή με τη συνοδεία γκάιντας και νταιρέδων καταλήγει στην πλατεία όπου δίνεται η ευκαιρία στον υποδυόμενο τον παπά που παντρεύει το ζευγάρι να σατιρίσει τον γάμο με ευτράπελες παραινέσεις στους νεόνυμφους Ακολουθεί η ξαφνική αρπαγή της νύφης από τα Μπαμπούγερα που όμως γρήγορα απελευθερώνεται. Ακολουθεί γλέντι και χορός μέχρι αργά το βράδυ.

Αράπηδες

Εθιμο που τελείται ανήμερα των Θεοφανείων ( 6 Γενάρη )στο Μοναστηράκι  κ Δράμας και στη Νηκίσιανη Καβάλας .Οι Αράπηδες με την υπόλοιπη ομάδα των μεταμφιεσμένων ξεκινώντας από το προαύλιο της εκκλησίας του χωριού και αφού περάσουν από τα σπίτια των χωριανών τους καταλήγουν στην πλατεία για την κορύφωση του εθίμου με την συμμετοχή των παρευρισκόμενων. Στην ομάδα των μεταμφιεσμένων ( τσέτα ) υπάρχουν ακόμη οι Γκιλίγκες ,άνδρες ντυμένοι με γυναικείες παραδοσιακές ενδυμασίες ,οι παππουδες,με παλιά γιορτινή φορεσιά και οι ευζωνοι ή τσολιάδες ντυμένοι με εθνική στολή που στα χρόνια της τουρκοκρατίας τόνιζαν την ελληνικότητα των τελεστών.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑