Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on January 12th, 2016 | by fileto

0

Τα μαζεύει η Eldorado Gold από Πέραμα και Σάπες

Aναστολή των επενδύσεων της Eldorado Gold στις Σκουριές της Χαλκιδικής ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας, συνδέοντας την στάση που θα κρατήσουν στην επένδυση από την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης στην χορήγηση των σχετικών αδειών για την υλοποίηση του έργου.

«Έχουμε καθήκον προς όλους τους μετόχους και τους κοινωνικούς εταίρους μας και οι κίνδυνοι που το Υπουργείο δημιουργεί δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να αναστείλουμε κάθε περαιτέρω επένδυση στο έργο των Σκουριών και να απολυθούν πάνω από 500 εργαζόμενοι, ενώ εξετάζεται και η αναστολή στην Ολυμπιάδα που θα επιφέρει άλλες 500 απολύσεις εργαζομένων», ανακοίνωσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Πολ Ράιτ.

«Θα είμαστε υπομονετικοί και θα αναμένουμε μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016 την εκκρεμούσα άδεια εγκατάστασης που απαιτείται για την Ολυμπιάδα. Εφόσον μέχρι τότε δεν έχουν χορηγηθεί η άδεια τότε και το έργο αυτό θα ανασταλεί με αποτέλεσμα την απώλεια επιπλέον 500 θέσεων εργασίας. Θα συνεχίσουμε την αξιολόγηση των επενδύσεών μας στο Στρατώνι ενώ τα έργα μας στη Θράκη θα τεθούν σε καθεστώς φροντίδας και συντήρησης» πρόσθεσε.

«Η επένδυσή μας έχει μετατραπεί σε πολιτικό παιχνίδι, ποτέ δεν το περιμέναμε αυτό», είπε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, ωστόσο σημείωσε ότι η εταιρία έχει έλθει για να μείνει στην Ελλάδα και ότι θα έχει σειρά συναντήσεων σήμερα και την Τετάρτη με του αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων καθώς και τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.

Νωρίτερα σε ανακοίνωσή της η εταιρεία Eldorado Gold Corporation επιβεβαίωσε ότι θα προβεί σε σημαντικές αλλαγές εφεξής στα επενδυτικά της σχέδια στην Ελλάδα.

«Η Ελληνικός Χρυσός αδυνατεί στην παρούσα φάση να ολοκληρώσει τα επενδυτικά της σχέδια στη Χαλκιδική λόγω των πράξεων και των παραλείψεων του Υπουργείου και άλλων Δημόσιων υπηρεσιών αναφορικά με την έγκαιρη έκδοση αδειών και εγκρίσεων «ρουτίνας» που δεν είναι μόνο νόμιμη αλλά και συμβατική υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου», ανέφερε σε νέα ανακοίνωσή της την Τρίτη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Eldorado

 

«Η Eldorado υπήρξε και παραμένει ένας αφοσιωμένος, υπεύθυνος και υπομονετικός εταίρος προς την Ελληνική κυβέρνηση και προς τους ανθρώπους των τοπικών κοινοτήτων όπου δραστηριοποιούμαστε. Τα έργα έχουν αξιόλογη προοπτική με αποδεδειγμένα σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Σε αυτήν τη φάση, θα προτιμούσαμε να δημιουργούμε περισσότερες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και να προωθούμε την κατασκευή και ανάπτυξη των έργων μας στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα, στη Χαλκιδική καθώς και των μεταλλείων μας στη Θράκη. Έχουμε, όμως ταυτόχρονα, καθήκον απέναντι σε όλους τους μετόχους και κοινωνικούς εταίρους μας και οι σημαντικοί κίνδυνοι στο χρονοδιάγραμμα και στη διαδικασία που δημιουργήθηκαν από το Ελληνικό Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να μειώσουμε τις δραστηριότητές μας και το προσωπικό» αναφέρει σε δήλωσή του ο Paul N. Wright, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado.

« Ελπίζουμε να επαναρχίσουμε τις ανασταλείσες δραστηριότητες και τα επενδυτικά σχέδιά μας στην Ελλάδα μόλις έγκαιρα χορηγηθούν οι απαραίτητες άδειες και υπάρξει μία πραγματική σχέση συνεργασίας στα πλαίσια των συμβατικών υποχρεώσεων μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και του Ελληνικού Δημοσίου».

Η καναδική εταιρεία ορυχείων Eldorado Gold ανακοίνωσε εχθές Δευτέρα ότι αναστέλει μεγάλο μέρος της κατασκευής και ανάπτυξης ορυχείων στην Ελλάδα μετά από ένα έτος αντιπαραθέσεων με την ελληνική κυβέρνηση που συμπεριλαμβάνει ανακληθείσες και καθυστερημένες άδειες από την πολιτεία.

Συγκεκριμένα, η Eldorado ανακοίνωσε ότι αναστέλει την κατασκευή στο ορυχείο των Σκουριών και προειδοποίησε ότι θα κάνει το ίδιο για το ορυχείο στην Ολυμπιάδα αν δεν λάβει την άδεια μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Η εταιρία έχει σταματήσει κατασκευαστικές εργασίες στον Λόφο Περάματος και τις Σάπες αλλά θα μπορούσε να τις ξαναρχίσει στο μέλλον, πρόσθεσε. Η εταιρεία επίσης μελετά αν θα αναστείλει στο μέλλον την επέκταση του ορυχείου στο Στρατώνι, στο οποίο απομένουν περίπου τρία χρόνια ζωής.

Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία επισήμανε ότι προτιμά να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίες και να συνεχίσει την κατασκευή και ανάπτυξη στην Ελλάδα. «Όμως έχουμε ένα καθήκον απέναντι σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μας, και τα σημαντικά ρίσκα χρόνου και διαδικασίας που έχουν δημιουργηθεί από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ελλάδας μας έχει αφήσει χωρίς άλλη επιλογή από το να μειώσουμε τη δράση και το προσωπικό μας» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Πολ Ράιτ.

Η Eldorado έχει δημιουργήσει περίπου 2.000 άμεσες θέσεις στην Ελλάδα, είπε, χωρίς να αναφέρει πόσες θα επηρεαστούν από τη μείωση δραστηριοτήτων της εταιρείας.

Το μερίδιο της Eldorado στην Ελλάδα αποτελεί περίπου 30% – 40% της καθαρής αξίας του ενεργητικού της εταιρείας, που εδρεύει στο Βανκούβερ του Καναδά, σύμφωνα με υπολογισμούς αναλυτών.

Η αξία των μετοχών της εταιρείας έχει πέσει κατά 40% τους τελευταίους μήνες, κυρίως εξαιτίας των προβλημάτων στην Ελλάδα. Στις Σκουριές, η εταιρεία έχει επενδύσει πάνω από 276 εκατομμύρια ευρώ (300 εκατ. δολάρια ΗΠΑ).

Απάντηση Σκουρλέτη: Η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς

Η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της πολυεθνικής εταιρείας “Eldorado Gold”, για αναστολή μέρους των επενδύσεων στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στο “Πρακτορείο 104,9 FM” εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής πολυεθνικής, Πολ Ράιτ, αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή τους και –όπως είπε ο υπουργός- να προηγηθεί η σημερινή συνέντευξη τύπου.

“Ίσως να πρόκειται για μια απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων, ή μια απόπειρα εκβιασμών. Νομίζω δεν υπολογίζουν σωστά αν θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση υπόκειται σε κάθε είδους εκβιασμό. Εκείνο το οποίο εμείς πορευόμαστε είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον και η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος” είπε και πρόσθεσε: “με υπαιτιότητα δική του (σ.σ. του κ. Ράιτ) ακυρώθηκε η συνάντηση και έχει μεταφερθεί  για αύριο. Να προηγηθεί η συνέντευξη Τύπου, να ανακοινωθούν οι προθέσεις της εταιρείας και μετά να έρθει να κουβεντιάσει μαζί μας”.

Ο κ. Σκουρλέτης επέκρινε ακόμη όσους καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι με την αποχώρηση της πολυεθνικής από τη Βόρεια Χαλκιδική θα χαθούν 2.000 θέσεις εργασίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για 830 – 850 εργαζόμενους και πρόσθεσε: “όταν αξιολογείται μια επένδυση πρέπει να αξιολογηθεί αν αντιστρατεύεται και αν υπονομεύει και άλλες θέσεις εργασίας στην περιοχή”.

“Δεν είμαστε εμείς αυτοί που ‘κόβουμε’ τις γέφυρες επικοινωνίας” επισήμανε ο κ. Σκουρλέτης, αναφερόμενος στους εκπροσώπους της πολυεθνικής και, καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι η πρόθεσή τους για αναστολή των εργασιών στα μεταλλεία πιθανόν να σχετίζεται και με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών χρυσού.

Τσιρώνης: Οι εταιρείες που σέβονται το νόμο δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν

«Δεν έχει τίποτα να φοβηθεί καμία εταιρία η οποία σέβεται το νόμο, τους περιβαλλοντικούς όρους και το δημόσιο συμφέρον», ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης σχετικά με την απόφαση της εταιρείας Eldorado Gold.

Ο κ. Τσιρώνης από τα γραφεία των Οικολόγων Πράσινων έκανε λόγο για δικαίωση του κόμματός του, καθώς, όπως είπε, «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέδειξε ότι κακώς η Eldorado Gold πήρε τον χώρο χωρίς να πληρώσει τα 14,5 εκατομμύρια, που όφειλε να δώσει».

«Νομίζω ότι αυτή είναι η βασική αιτία που η εταιρεία αυτή τη στιγμή φεύγει και η μετοχή της κατέρρευσε. Όλες οι άλλες αιτιάσεις ότι υπήρχαν καθυστερήσεις, δεν δίνονταν άδειες κ.λπ. είναι προφάσεις εν αμαρτίαις» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.

Συνέχισε λέγοντας: «Η εταιρεία θα μπορούσε να προσφύγει στη δικαιοσύνη εάν διαπίστωνε ότι εμείς αθέμιτα την αδικήσαμε. Αντίστροφα, ήμασταν ιδιαίτερα ανεκτικοί καθώς η εταιρία δεν εφάρμοσε, ως όφειλε, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015, τη μέθοδο ακαριαίας τήξης, που ήταν συμβατική της υποχρέωση και την οποία ακόμα δεν έχει υλοποιήσει.»

Μάλιστα, ο κ. Τσιρώνης εξέφρασε τον φόβο εκ μέρους της κυβέρνησης ότι η εταιρεία δεν επρόκειτο να χρησιμοποιήσει ποτέ τη συγκεκριμένη μέθοδο, καθώς «αποτελεί την οικονομική βάση της μεταλλουργίας στην Ελλάδα, καθώς το κυάνιο είναι απαγορευμένο σε όλη την ελληνική επικράτεια» όπως είπε.

«Εμείς φοβόμαστε ότι η εταιρεία δεν είχε ποτέ πρόθεση να την χρησιμοποιήσει αυτή τη μέθοδο και επειδή έφτασε στο επέκεινα αναγκάζεται προφανώς και ανακρούει πρύμναν. Η εταιρία τελικά είναι αυτή που κρατά ομήρους τους εργαζόμενους. Και αυτό δυστυχώς αποδείχθηκε», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Τέλος, έκανε λόγο για ηθελημένη παρέκκλιση εκ μέρους της εταιρίας των όρων και της ελληνικής νομοθεσίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «εάν δούλευε με τους όρους που είχε η ίδια θέσει, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα».

ΣΒΕΕ: Αρνητικό μήνυμα για επενδύσεις η εξέλιξη με την Eldorado

«Η ανακοίνωση της άμεσης αναστολής των επενδύσεων της Ελληνικός Χρυσός, της μεγαλύτερης ξένης άμεσης επένδυσης στη χώρα, δίνει το πλέον ισχυρό αρνητικό μήνυμα στους σοβαρούς ξένους επενδυτές» αναφέρει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

«Η προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής οικονομίας προϋποθέτει τη δημιουργία θετικού κλίματος για την προσέλκυση άμεσων ιδιωτικών επενδύσεων, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα την απρόσκοπτη λειτουργία επενδυτικών πρωτοβουλιών, που τόσο ανάγκη έχει η χώρα και ειδικά η ελληνική περιφέρεια» συνεχίζει, απευθύνοντας έκκληση στην Πολιτεία να αντιληφθεί την κρισιμότητα του θέματος και να αναλογισθεί αν με καθυστερήσεις και εμπόδια μπορεί να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια.

Καλεί επίσης και την κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα και να υποστηρίξει την υλοποίηση της επενδυτικής πρωτοβουλίας, ώστε να δημιουργηθεί στο μέλλον θετικό κλίμα για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.

ΕΒΕΑ: Αρνητική εξέλιξη η αναστολή μέρους των επενδύσεων της «Eldorado Gold» στις Σκουριές

Αρνητική εξέλιξη χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, το ζήτημα της αναστολής μέρους των επενδύσεων της εταιρείας «Eldorado Gold» στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Ο κ. Μίχαλος ερωτηθείς από δημοσιογράφο για το ζήτημα της αναστολής μέρους των επενδύσεων της εταιρείας «Eldorado Gold» στις Σκουριές Χαλκιδικής, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη αυτή είναι άκρως αρνητική, τόσο για την εθνική  μας οικονομία όσο και για την απασχόληση, ιδιαίτερα στην περιοχή της Χαλκιδικής. Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι η κυβέρνηση οφείλει, αντί να θέτει, να άρει εμπόδια για τη δημιουργία επενδύσεων στη χώρα και βέβαια για τη διατήρηση στη ζωή των επιχειρήσεων που ήδη βρίσκονται σε λειτουργία.

Η κυβέρνηση ταυτόχρονα οφείλει να αφήσει πίσω τις ιδεοληψίες της και να μην βλέπει τις επιχειρήσεις ως εχθρούς αλλά ακριβώς το αντίθετο, ως συμμάχους που με την ανάπτυξή τους μπορούν να ενισχύσουν την καταρρακωμένη οικονομία της χώρας αλλά και την παραπαίουσα απασχόληση. Το αρμόδιο υπουργείο και οι εκπρόσωποι της εταιρείας θα πρέπει άμεσα να βρουν τη χρυσή τομή, προκειμένου να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα που έχει ενσκήψει, για να μη χαθούν θέσεις εργασίας αλλά και για να μη δεχθεί η χώρα μας, για άλλη μια φορά, ένα νέο χτύπημα σε ότι αφορά την ικανότητά της να προσελκύσει και να διατηρήσει μεγάλες επενδύσεις».

Συντονιστικό Ιερισσού: Αποικιοκρατική και εκβιαστική η νοοτροπία της Eldorado Gold

Αποικιοκρατική και εκβιαστική νοοτροπία καταλογίζει στην καναδική εξορυκτική εταιρεία Eldorado Gold, μητρική της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», το Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού, με σημερινή ανακοίνωσή του.

‘Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η καναδική εταιρεία «κλιμακώνει τις τελευταίες μέρες την πίεση προς την κυβέρνηση, τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία και παρά το γεγονός ότι για χρόνια ισχυρίζεται ότι το έργο είναι πλήρως αδειοδοτημένο, παραδέχεται ότι δεν έχει λάβει όλες τις σχετικές άδειες».

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ακόμη ότι το ερώτημα είναι τώρα «αν οι θεσμοί που θα έπρεπε να υπηρετούν τον πολίτη και το δημόσιο συμφέρον -όπως η κυβέρνηση και η δικαιοσύνη- θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και δεν θα υποκύψουν σε εκβιασμούς».

Το σχόλιο της Κομισιόν

«Ουδέν σχόλιο» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφαση της καναδικής εταιρείας Eldorado Gold να αναστείλει μεγάλο μέρος της κατασκευής και ανάπτυξης ορυχείων στην Ελλάδα.

«Πρόκειται για ίδια εταιρική απόφαση και δεν σχολιάζουμε σε αυτές τις περιπτώσεις», ήταν η απάντηση της εκπροσώπου της Επιτροπής, Βανέσα Μοκ. Ωστόσο, η ίδια εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευθεί η Ελλάδα, μέσω του προγράμματος προσαρμογής, στοχεύουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στην προσέλκυση και διατήρηση εγχώριων και διεθνών επενδύσεων.

Ποτάμι: Ζητά άμεσες πρωτοβουλίες για συνέχιση της επένδυσης της Eldorado

Πλήγμα στην διαμόρφωση επενδυτικού κλίματος στη χώρα μας, χαρακτηρίζει την αναστολή των επενδύσεων της εταιρείας Eldorado Gold στη Χαλκιδική, η βουλευτής του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου, σε ερώτηση της προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού.

Η κυρία Μάρκου καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν «αν προτίθενται να αναλάβουν άμεσες πρωτοβουλίες ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της συγκεκριμένης επένδυσης, καθώς και οι πάνω από χίλιες θέσεις εργασίας».

Η ανακοίνωση του ΠαΣοΚ-ΔΗΜΑΡ

«Η αναστολή εργασιών στα μεταλλεία Χαλκιδικής, οδηγεί σε μια Ελλάδα της μεγαλύτερης ανεργίας» αναφέρει σε ανακοίνωση ο Γιάννης Μανιάτης Υπεύθυνος του τομέα Υποδομών και Περιβάλλοντος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης  ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

Όταν θριαμβεύουν οι ιδεολογικές εμμονές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τότε παθαίνουν πανωλεθρία η περιφερειακή ανάπτυξη, η απασχόληση και η εθνική οικονομία. Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε ο ορυκτός μας πλούτος, να αποτελέσει βασικό πυλώνα του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας και για να σταματήσει επιτέλους αυτός ο αναπτυξιακός μας κατήφορος.

Δήλωση του προέδρου του ΣΕΒ

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη από επενδύσεις. Το δημόσιο χρήμα δεν επαρκεί και τα δανεικά τελείωσαν. Χρειάζονται ιδιωτικά κεφάλαια», δήλωσε μετραξύ των άλλων ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας μετά από τη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της Eldorado Gold.

Ο πρόεδροςτου ΣΕΒ τόνισε πως «για να έλθουν όμως, πρέπει να εκπέμπουμε σοβαρότητα, σταθερότητα και κυρίως, να καλλιεργούμε εμπιστοσύνη μεταξύ κράτους και επενδυτών. Προπάντων να διασφαλίσουμε ότι δεν θα διώξουμε τους ελάχιστους επενδυτές, που έχουν επιλέξει να βρίσκονται στην Ελλάδα, να παρέχουν θέσεις εργασίας και να συμβάλλουν στην οικονομική της ανάπτυξη.

Καλούμε την Κυβέρνηση να συζητήσει εποικοδομητικά με την  Eldorado Gold και να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον, ώστε να μη χαθεί η επένδυση και να μην ζημιωθούν και άλλο οι εργαζόμενοι, η τοπική κοινωνία και η εθνική οικονομία»


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑