Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on January 29th, 2016 | by fileto

0

Επιστολή Μανούση για τον ρόλο της SAOS FERRIES

Αξιότιμοι Κύριοι/ες,

ΗSAOS FERRIES είναι η μοναδική εταιρεία που εξυπηρετεί μέχρι και σήμερα ακτοπλοϊκά τη Σαμοθράκη, ένα μικρό ακριτικό νησί – στολίδι του Ανατολικού Αιγαίου. Η έδρα της εταιρείας έχει διατηρηθεί στο ίδιο το νησί, όπως εξάλλου και το σύνολο των δραστηριοτήτων του Ομίλου όπου και ανήκει.
Καθίσταται προφανές πως η παρουσία και η ανάπτυξη της εταιρείας SAOS FERRIES  είναι σε ένα μεγάλο βαθμό αλληλένδετη με την ανάπτυξη του νησιού.
Σε μια εποχή οικονομικών αντιξοοτήτων και σε πλήρη αντίθεση με την παρατηρούμενη επενδυτική απραξία, τόσο ο Όμιλος όσο και η SAOS FERRIES έχουν προγραμματίσει και προβαίνουν σε μια σειρά επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που συμβάλλουν αποφασιστικά στην πραγματική οικονομία του νησιού της Σαμοθράκης.
Σαφώς και δεν είναι επί του παρόντος ούτε αναγκαίο να αναφερθούμε στο σύνολό τους καθώς  μόνο κακόβουλα δεν μπορεί κάποιος να τις αναγνωρίσει και να τις αξιολογήσει.
Όσον αφορά όμως την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης καθίσταται επιτακτικό να αναφέρουμε τα κάτωθι :
  1. Ο ελλιμενισμός του E/Γ – Ο/Γ ΣΑΟΣ ΙΙ στο λιμάνι της Καμαριώτισσας γίνεται με αποκλειστική ευθύνη της πλοιοκτήτριας εταιρείας μας καθώς οι λιμενικές υποδομές (βάθη, προσκρουστήρες κ.λ.π.) είναι προβληματικές και επί σειρά δεκαετιών ασυντήρητες. Σε καθημερινή βάση λοιπόν είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ενός απευχόμενου έκτακτου συμβάντος βλάβης και αναγκαστικής προσωρινής ακινησίας του E/Γ – Ο/Γ ΣΑΟΣ ΙΙ.
  2. Στα τέλη του Μαρτίου και συγκεκριμένα μετά την 29η Μαρτίου 2016, το Ε/Γ – Ο/Γ ΣΑΟΣ ΙΙ θα πραγματοποιήσει τον υποχρεωτικό ετήσιο δεξαμενισμό του, οπότε και οφείλει να υποβληθεί σε εκτεταμένη συντήρηση, κάτι που επί σειρά ετών αποφεύγεται προκειμένου να μην μείνει το νησί της Σαμοθράκης χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση. Είναι βέβαιο πως για μία ακόμη χρονιά, το νησί της Σαμοθράκης θα μείνει χωρίς πλοίο για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα.
  3. Η επικείμενη προκήρυξη διαγωνισμού εκ μέρους του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής  για την δρομολογιακή γραμμή Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη – Λήμνος – Λαύριο κατά τη διάρκεια των τριών θερινών μηνών επετεύχθη με την συνδρομή και συντονισμό των Βουλευτών του Νομού Έβρου, του Περιφερειάρχη Έβρου, των Δημοτικών Αρχών Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, και του Επιμελητηρίου Έβρου.
Όλοι όμως γνωρίζουν πως η εν λόγω επιτυχία στηρίχθηκε και στην δική μας διαβεβαίωση και δέσμευση ότι η SAOS FERRIES  θα ανταποκριθεί με το πλοίο ΣΑΟΣ ΙΙ και επομένως ο δημόσιος διαγωνισμός δεν θα καταστεί άγονος.
Ο Όμιλος στον οποίο ανήκει ηSAOS FERRIES, παρά τις προαναφερθείσες αντιξοότητες, ανταποκρινόμενος στην ανάγκη βελτιστοποίησης της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης, επένδυσε στην απόκτηση και την προετοιμασία ενός δεύτερου Ε/Γ – Ο/Γ πλοίου, του ΣΑΟΝΗΣΟΣ με αποκλειστικό σκοπό την δρομολόγησή του στην ακτοπλοϊκή γραμμή Σαμοθράκης – Αλεξανδρούπολης.
Επί προσφάτων δημοσιευμάτων, ποικίλων ανακοινώσεων και κυκλοφορούντων σχολίων – διαδόσεων σχετικά με το  Ε/Γ – Ο/Γ ΣΑΟΝΗΣΟΣ η SAOS FERRIES  σας βεβαιώνει για τα παρακάτω :
  1. Το Ε/Γ – Ο/Γ ΣΑΟΝΗΣΟΣ θα δρομολογηθεί στην ακτοπλοϊκή γραμμή Σαμοθράκης – Αλεξανδρούπολης προκειμένου να συμπληρώνει και όχι για να υποκαθιστά τις υποχρεώσεις του Ε/Γ – Ο/Γ ΣΑΟΣ ΙΙ.
  2. Με την δρομολόγηση του Ε/Γ – Ο/Γ ΣΑΟΝΗΣΟΣ θα δοθεί η δυνατότητα αύξησης του μεταφορικού έργου (επιβάτες, οχήματα) προς και από την Σαμοθράκη.
  3. Το Ε/Γ – Ο/Γ ΣΑΟΝΗΣΟΣ θα καλύπτει κάθε κενό που μπορεί να δημιουργηθεί από τις υποχρεώσεις του Ε/Γ – Ο/Γ  ΣΑΟΣ ΙΙ (βλ. ένα εβδομαδιαίο θερινό δρομολόγιο προς / από Λαύριο) ώστε η γραμμή Σαμοθράκη – Αλεξανδρούπολη να εξυπηρετείται αδιάλειπτα.
Το πλοίο ΣΑΟΝΗΣΟΣ  αφίχθηκε στο λιμάνι της ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ ανήμερα των Χριστουγέννων. Για την δυνατότητα της δρομολόγησής του υπολείπονται ελάχιστες εργασίες, (παρατηρήσεις – επισκευές)  καθώς και οι απαραίτητες δοκιμές και τελικές επιθεωρήσεις. Εξάλλου οι βασικότερες , οι πλέον ειδικές και δαπανηρές, ήδη έχουν ολοκληρωθεί κατά τον πρόσφατο δεξαμενισμό του πλοίου στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά.
Η ολοκλήρωση των ανωτέρω στον Πειραιά, είχε καταστεί πλέον ασύμφορη από οικονομικής πλευράς και χρονοβόρα από πλευράς γραφειοκρατίας. Αδυνατώντας να ανταπεξέλθουμε στο κόστος περεταίρω παραμονής του πλοίου στον Πειραιά (η παραμονή μας τον τελευταίο μήνα είχε χαρακτηριστεί αυθαίρετη) υποχρεωθήκαμε να μεταφέρουμε το ΣΑΟΝΗΣΟΣ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να πραγματοποιηθούν μικρής έκτασης επισκευές, κάτι που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία. Εξάλλου πιστεύουμε αδιάσειστα ότι στην Αλεξανδρούπολη αλλά και την ευρύτερη περιοχή του Νομού Έβρου υπάρχει το κατάλληλο, καταρτισμένο και ειδικευμένο επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό που δύναται να φέρει εις πέρας τις ανωτέρω επισκευαστικές εργασίες. Παράλληλα με τα ανωτέρω ενισχύεται και η τοπική οικονομία της περιοχής με τη προσφορά θέσεων εργασίας.
Όπως επανειλημμένα έχουμε ενημερώσει τις τοπικές Αρχές και τους Φορείς, η επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος ανοίγει ενδεχομένως ορίζοντες παρόμοιων ναυπηγοεπισκευαστικών δραστηριοτήτων και συνεπώς μία ευκαιρία για την οικονομική εκμετάλλευση των τεράστιων χώρων και μεγάλου μήκους κρηπιδωμάτων του Λιμένα Αλεξανδρούπολης, όπου μέχρι σήμερα κυριαρχεί η απραξία ειδικά κατά την χειμερινή περίοδο.
Δυστυχώς οι αναγκαίες επισκευές ώστε να πραγματοποιηθούν εν συνεχεία οι τελικές δοκιμές και επιθεωρήσεις του πλοίου ΣΑΟΝΗΣΟΣ και ως εκ τούτου να καταστεί εφικτή η δρομολόγησή του έρχεται αντιμέτωπη μέχρι και σήμερα με την πανταχού παρούσα γραφειοκρατική κωλυσιεργία.
Πιο συγκεκριμένα ενώ το πλοίο βρίσκεται εδώ και ένα μήνα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, παραμένει σε εκκρεμότητα η χορήγηση της απαιτούμενης άδειας επισκευών περιορισμένης έκτασης και διάρκειας.

Ο ως άνω  προγραμματισμός της SAOS FERRIES , αφενός μεν για την αναβάθμιση και απρόσκοπτη ακτοπλοϊκή σύνδεση Σαμοθράκης – Αλεξανδρούπολης, αφετέρου δε οι δεσμεύσεις μας προς τις Αρχές και κυρίως προς την ακριτική τοπική κοινωνία για την υποστήριξη της υλοποίησης της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης με το Λαύριο κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, στηρίζεται κατά κύριο και αποκλειστικό λόγο στην δρομολόγηση του Ε/Γ – Ο/Γ ΣΑΟΝΗΣΟΣ ως δεύτερου πλοίου στη γραμμή.

Παρά το μεγάλο ύψος της επένδυσης που έχει υλοποιηθεί εκ μέρους της εταιρείας μας έως και σήμερα για την δρομολόγηση του Ε/Γ – Ο/Γ ΣΑΟΝΗΣΟΣ, ο προαναφερθείς  προγραμματισμός κινδυνεύει να ανατραπεί χωρίς δική μας υπαιτιότητα, αλλά για γραφειοκρατικούς  και άνευ ουσιαστικής ουσίας λόγους.
Στην περίπτωση αυτή δεν θα φταίει και πάλι η SAOS FERRIES.  Όσοι πραγματικά νοιάζονται ας ενεργήσουν…

 

Για την Saos Ferries,

 

Φώτης Μανούσης
Προς: 1. κ. Γεώργιο Καϊσά, Βουλευτή Ν. Έβρου
2. κα. Νατάσα Γκαρά, Βουλευτή Ν. Έβρου
3. κ. Δημήτριο Ρίζο, Βουλευτή Ν. Έβρου
4. κ. Αναστάσιο Δημοσχάκη, Βουλευτή Ν. Έβρου
5. κ. Γεώργιο Παυλίδη, Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης
6. κ. Δημήτριο Πέτροβιτς,Αντιπεριφερειάρχη Ν. Έβρου
7. κ. Ευάγγελο Λαμπάκη,Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης
8. κ. Αθανάσιο Βίτσα, Δήμαρχο Σαμοθράκης
9. κ. Χριστόδουλο Τοψίδη,Πρόεδρο Επιμελητήριου  Έβρου
10. κ. Χρήστο Δούκα, Πρόεδρο & Δ/ντα Σύμβουλο Ο.Λ.Α. Α.Ε.
11. Πλωτάρχη Λ.Σ. κ. Δημήτριο Συμεωνίδη, Κεντρικό Λιμενάρχη Αλεξ/πολης
Κοιν:Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑