Ειδήσεις

Published on February 26th, 2016 | by fileto

0

Μπλόκο και στη Σαμοθράκη μέσω ΝΑΤΟ για μετανάστες

Περιορισμένη-για την ώρα- και υποστηρικτή η δράση του ΝΑΤΟ που ξεκινά τις επόμενες ώρες στο Αιγαίο. Έως ότου να καθοριστεί πλήρως το επιχειρησιακό σχέδιο, οι δυνάμεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα επαναπροωθούν στην Τουρκία πρόσφυγες και μετανάστες  μόνο σε περιπτώσεις διάσωσης προσφύγων και μεταναστών.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος έδωσε χθες τις λεπτομέρειες του σχεδίου και παρουσίασε αναλυτικά τον τρόπο λειτουργίας των Νατοϊκών πλοίων, που συμπεριλαβάνει πρόσφυγες και μετανάστες υπό τον όρο «any person».

«Όποιο άτομο διασώζεται, είτε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, είτε πριν ξεκινήσει από την Τουρκία – από τα παράλια της Μικράς Ασίας – είτε οπουδήποτε αλλού και έρχεται από την Τουρκία, επιστρέφει στην Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος και εξήγησε ότι, το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει surveillance και monitoring, δηλαδή την επιτήρηση και την πληροφόρηση.

«Τα πλοία του ΝΑΤΟ θα παραταχθούν στη γραμμή μεταξύ των ελληνικών και τουρκικών θαλασσίων συνόρων ή ακόμα και πιο μέσα, ανάλογα με τις θερμικές κάμερες και το που μπορούν να αποδώσουν. Όταν θα ξεκινάει μια βάρκα με πρόσφυγες ή μετανάστες από την ακτή της Μικράς Ασίας θα ειδοποιεί σε ανοιχτό δίαυλο που ακούν όλες οι ακτοφυλακές και η Frontex ότι «αυτή τη στιγμή στη Σμύρνη, στο τάδε GPS point, το πλοίο τάδε της νατοϊκής δύναμης παρατηρεί ότι βάρκα με 25 πρόσωπα ξεκινά για να περάσει προς την ελληνική πλευρά». Θα καλεί πρώτα την τουρκική ακτοφυλακή, που είναι υπεύθυνη για να επιχειρεί στα τουρκικά παράλια, να πάει εκεί και να σταματήσει τον απόπλου του σκάφους.

«Ένα σκάφος λοιπόν, θα ειδοποιείται να σταματάει κατά τον απόπλου και αυτό είναι το βασικό», είπε ο υπουργός και διευκρίνησε, «πείτε λοιπόν ότι αυτό το σκάφος κατά την ώρα του απόπλου δεν έχει σταματήσει. Εν συνεχεία, όσο είναι εντός τουρκικών χωρικών υδάτων – παράλληλα ακούει η Frontex και η ελληνική ακτοφυλακή – την ίδια στιγμή, δίνεται εντολή από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ ότι παρακολουθείται η βάρκα, κινείται σε αυτήν τη ροή και είναι σε αυτήν την απόσταση από τα σύνορα. Εκεί πάλι θα πρέπει να κινηθεί η τουρκική ακτοφυλακή. Αν αυτό το σκάφος περάσει από την πλευρά των ελληνικών χωρικών υδάτων, εκεί η Frontex και το Λιμενικό Σώμα έχουν υποχρέωση να απαγορεύσει τη διέλευση, να τους σταματήσει, να τους περάσει στην απέναντι πλευρά και να τους παραδώσει στις τουρκικές αρχές».

«Στην περίπτωση τώρα αυτό το σκάφος, η απόπειρα παράνομης διέλευσης των συνόρων μετατραπεί σε έρευνα και διάσωση, δηλαδή εάν σκίσουν τη βάρκα και πέσουν στη θάλασσα – προσέξτε το αυτό – τα πλοία του ΝΑΤΟ θα εκτελέσουν την επιχείρηση SOLAS. Δηλαδή, όταν υπάρχει άνθρωπος στη θάλασσα, ο ναυτικός, είτε είναι του Εμπορικού είτε του Πολεμικού Ναυτικού, εκείνη την ώρα επιχειρεί διάσωση. Ανεξάρτητα, λοιπόν, εάν η διάσωση γίνει από την τουρκική ακτοφυλακή, από την ελληνική ακτοφυλακή, από τη Frontex ή από πλοίο του ΝΑΤΟ ή άλλο πολεμικό ή εμπορικό πλοίο, όσοι πλέον θα συλλαμβάνονται θα οδηγούνται στην Τουρκία, είτε είναι μετανάστες είτε είναι πρόσφυγες».

Ο χώρος επιχειρήσεων θα επικεντρώνεται όπου υπάρχουν μεταναστευτικές ροές ήτοι : Λέσβος , Χίος, Σάμος Κως, Λέρος, Λήμνος, Αγαθονήσι, Καστελλόριζο. Όπως σημείωσε ο κ. Καμμένος συμπεριλαμβάνεται όλο το Αιγαίο:

«Είναι η Λέρος, το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, η Σαμιοπούλα, τα Λέβιθα, η Κίναρος. Είναι όλα. Να υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη. Αν θέλετε να σας πώς και τις βραχονησίδες. Είναι και η Λήμνος, η Ίμβρος η Τένεδος είναι και η Σαμοθράκη και είναι και όλο το πέρασμα και όπου υπάρξει ροή. Αν αύριο περνούν με βάρκες από τον Έβρο, θα υπάρξει και στον Έβρο. Είναι όλο το Αιγαίο πέλαγος».

Με πολύ μεγάλη δύναμη  πλοίων θα μετάσχουν οι ΗΠΑ , ενώ στην αποστολή του ΝΑΤΟ θα στείλουν δυνάμεις ο Καναδάς, η Ολλανδία και άλλες χώρες.  Όσον αφορά την τροφοδοσία η Ελλάδα θα προσφέρει υποστήριξη απο τα λιμάνια Χανίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Βόλου και Σούδας αλλά και από όλα τα λιμάνια των νησιών.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑