Βαλκάνια

Published on March 8th, 2016 | by fileto

0

Τούρκικο παζάρι στη Σμύρνη για τους μετανάστες

Την ανάγκη Ελλάδα και Τουρκία να λύσουν από κοινού το πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης υπογράμμισε από τη Σμύρνη, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε μεταξύ άλλων ότι “Ελλάδα και Τουρκία θα συνεχίσουν να προσφέρουν φιλοξενία στους κυνηγημένους” ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι “είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει στη θάλασσα του Αιγαίου”.

Έχουμε την ευκαιρία να δώσουμε ώθηση στις σχέσεις μας σε νέες βάσεις, με μια σειρά σημαντικών διμερών συμφωνιών, με εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας, για να σταματήσουν να πνίγονται αθώοι στο Αιγαίο, και με περισσότερη διεθνή συνεργασία επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου, στην ταραγμένη γειτονιά μας, έγραψε νωρίτερα στον λογαριασμό του στο Twitter ο Πρωθυπουργός.

Το προσφυγικό αλλά και θέματα διμερούς συνεργασίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας, ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβούλιου Συνεργασίας Ελλάδας –Τουρκίας στη Σμύρνη, κάνοντας λόγο για βελτίωση της συνεργασίας των δύο χωρών

Όπως τόνισε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, συζητήθηκε η βελτίωση της θαλάσσιας και αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ πόλεων των δύο χωρών. Αποκάλυψε επίσης ότι σχεδιάζεται αεροπορική σύνδεση Άγκυρας – Αθήνας, αλλά και η κατασκευή υπερταχείας που θα συνδέει την Κωνσταντινούπολη με την Ηγουμενίτσα.

Παράλληλα, στάθηκε στη συνεργασία στον τουριστικό τομέα, ενώ εξήγησε ότι τον επόμενο χρόνο θα πραγματοποιηθεί ανάλογη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε και σε δυνατότητες επενδύσεων.

Ελλάδα και Τουρκία μοιράζονται την προσφυγική κρίση, ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι η Τουρκία έχει υποδεχθεί 2,7 εκατ. Σύρους πρόσφυγες, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να μην υπάρχουν άλλα θύματα στο Αιγαίο.

Παράλληλα, όπως είπε, Αιγαίο και Κυπριακό βρέθηκαν στην ατζέντα των συζητήσεων.

Προ των δηλώσεων των ηγετών Ελλάδας – Τουρκίας, υπεγράφησαν διμερείς συμφωνίες από υπουργούς των δύο χωρών.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑