Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on March 21st, 2016 | by fileto

0

Μάκης Παπαδόπουλος κατά δημάρχου Καβάλας για το προσφυγικό

Την προηγούμενη εβδομάδα ζήσαμε κυριολεκτικά έναν επιχειρησιακό… τραγέλαφο με τη Δήμαρχο Καβάλας να προτείνει ως τη μόνη επιλογή που υπάρχει για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων τις πρώην εγκαταστάσεις της «Φωνής της Αμερικής» που βρίσκονται στον Δήμο… Νέστου! Πρότεινε δε τη συγκεκριμένη υποδομή χωρίς να την επισκεφθεί επιτόπου για να ελέγξει την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Αποτέλεσμα; Η Δήμαρχος Καβάλας να διαψευστεί δημόσια από τον ίδιο τον Δήμαρχο Νέστου και στελέχη της διοίκησής του και να λάβει την αρνητική απάντηση σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου Νέστου, «εισπράττοντας» μάλιστα ως «αντιπρόταση» τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας στο πρώην Σανατόριο στην πόλη της Καβάλας… Δυστυχώς, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το πρόβλημα, η Δημοτική Αρχή απέφυγε να το αντιμετωπίσει κατάματα για πολλούς μήνες, μέχρι που «έφτασε ο κόμπος στο χτένι». Αφού έστειλε μέσα στη νύχτα τους πρώτους πρόσφυγες στο εμπορικό λιμάνι, ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ μετά να τους στεγάσει στο κλειστό κολυμβητήριο, το οποίο έκλεισε με άγαρμπο τρόπο κάνοντάς τους «έξωση», και στη συνέχεια «βρέθηκε» το Εκθεσιακό Κέντρο με την προειδοποίηση ότι τέλος Μαρτίου όλα τελειώνουν… Ποια όλα όμως τελειώνουν, αφού δεν υπάρχει εκ μέρους της καμία σοβαρή πρόταση στο τραπέζι για το πού θα φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες από δω και στο εξής;

Όλο αυτό το σκηνικό μάς δείχνει καθαρά πόσο ΑΠΡΟΘΥΜΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΑΝΩΡΙΜΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ, μετά από μελέτη των υπηρεσιών και με αποφασιστικότητα, ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ στο πρόβλημα της προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων στην περιοχή μας. Δυστυχώς, δείχνει παράλληλα και με πόση ελαφρότητα αντιμετωπίζει μία ανθρωπιστική κρίση που υπερβαίνει τις δυνατότητες όχι μόνο του Δήμου, αλλά και της χώρας ολόκληρης. ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΕΙΘΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΤΗΣ, έχουμε την αίσθηση ότι αναγκάστηκε να διαχειριστεί το πρόβλημα, όχι από φιλευσπλαχνία και αλληλεγγύη, αλλά λόγω της σοβαρότητας των πιθανών συνεπειών του. Η Δήμαρχος Καβάλας συνεχίζει να αντιμετωπίζει το ζήτημα «σαν να μην είναι δικό της πρόβλημα», παρά τις ολοένα αυξανόμενες προειδοποιήσεις και εισηγήσεις από όλες τις πλευρές να υπάρξει μία εναλλακτική λύση από τον Δήμο Καβάλας, ώστε να μην βρεθούμε ως τοπική κοινωνία προ εκπλήξεων. Το να αποδίδουμε όλες τις ευθύνες στον «ανώτερό» μας (βλ. κυβέρνηση) δεν μας απαλλάσσει από τις δικές μας ευθύνες απέναντι στους πολίτες που θα βιώσουν πρώτοι τις αρνητικές συνέπειες της επιλογής της αδράνειας…

Η Δήμαρχος επιμένει ότι ο Δήμος Καβάλας δεν μπορεί να έχει ευθύνη για τη διαχείριση του προσφυγικού. Κάνει λάθος. ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΣΚΟΥΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ σε Ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο (ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΒΑΛΑΣ) ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί το προσφυγικό ζήτημα. Το ζήτημα είναι Ευρωπαϊκό, όπως και Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ και απαιτεί αυξημένες απαιτήσεις σχεδιασμού, οικονομικών πόρων, συντονισμού, υλοποίησης και παρακολούθησης δράσεων όχι μόνο σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και σε τοπικό. Δεν υπάρχει περιθώριο για κανέναν να «βγάλει την ουρά του απέξω» για μικροπολιτικούς λόγους (ή μήπως ιδεολογικούς;).

Οι εξελίξεις είναι γρήγορες και απαιτούν μεγάλη προσαρμοστικότητα στα νέα δεδομένα που προκύπτουν σχεδόν καθημερινά. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι με τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας ανοίγει πλέον η συζήτηση και για τη μόνιμη πλέον εγκατάσταση προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ελλάδα. Τέλος, χρειάζεται μεγάλη προσοχή, ώστε να μην χαθεί ούτε ευρώ από τα χρήματα του δημοτικού προϋπολογισμού που θα δαπανηθούν για τη φιλοξενία των προσφύγων, όπως επίσης χρειάζεται προσοχή στην αξιοποίηση πόρων που θα διατεθούν από τους έκτακτους μηχανισμούς υποστήριξης είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Ο Δήμος Καβάλας είναι υποχρεωμένος ΝΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΙΘΑΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ με βάση την τελευταία συμφωνία σε επίπεδο Ε.Ε. και να λάβει πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τον διάλογο και την συνεννόηση ανάμεσα στους Δήμους Καβάλας, Παγγαίου και Νέστου.

Το γνωρίζουμε, ήταν και είναι δύσκολο για τη Δήμαρχο Καβάλας να αποδεχθεί την πραγματικότητα της προσφυγικής κρίσης. Η άρνηση όμως του προβλήματος δεν εξαφανίζει το πρόβλημα. ΑΝΤΙΘΕΤΑ, ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΗ.

 

Για τη Δημοτική Κίνηση «Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ»

Ο Επικεφαλής

 

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑