Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on April 10th, 2016 | by fileto

0

Σε Καβάλα και Κομοτηνή ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων

Οκτώ ακίνητα που πληρούν τις προδιαγραφές έχουν χαρτογραφηθεί και προταθεί για χώροι φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανηλίκων από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Τα ακίνητα ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας και βρίσκονται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα και την Κομοτηνή.

Ως ασυνόδευτοι ανήλικοι νοούνται παιδιά υπήκοοι τρίτης χώρας, κάτω των 18 ετών, τα οποία προσπαθώντας να σωθούν από τον πόλεμο και τη φτώχεια είτε έφτασαν στην Ελλάδα είτε χωρίς συνοδεία από ενήλικο, υπεύθυνο για τη φροντίδα τους, είτε μένουν μόνα μετά την είσοδό τους στη χώρα. Από τα στοιχεία που συγκεντρωθεί για το Δ’ τρίμηνο του 2015 προκύπτει ότι το 89% των ασυνόδευτων παιδιών προέρχεται από ασιατικές χώρες, με πρώτες χώρες προέλευσης τη Συρία (35%), το Αφγανιστάν (27%) και το Πακιστάν (16%). Σε ό,τι αφορά την ηλικία το 94,15% των παιδιών είναι από 14 έως 18 και το 5,85% κάτω των 13 ετών.

Τις προηγούμενες ημέρες υπεγράφη σχετική συμφωνία με τα Παιδικά Χωριά SOS και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ώστε να στεγαστούν και να φιλοξενηθούν περί τα 40 προσφυγόπουλα σε δομές του υπουργείου σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες.

Το υπουργείο και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας θα προσφέρουν τη διαμονή, τη σίτιση και τη νομική κάλυψη για την επανασύνδεση των παιδιών με τις οικογένειές τους. Τα Παιδικά Χωριά SOS, μέσω δωρεάς από τη Διεθνή τους Ένωση, θα προσφέρουν το σύνολο της μισθοδοσίας και των εισφορών του επιστημονικού και ψυχοπαιδαγωγικού προσωπικού που απαιτείται για τη λειτουργία των ξενώνων.

Η άλλη συμφωνία που επίκειται είναι με την International Rescue Committee (IRC). Στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα υπογραφεί συμφωνία βάσει της οποίας ο οργανισμός θα αναλάβει τη στελέχωση και λειτουργία δύο ή τριών νέων ξενώνων που θα περιλαμβάνει 60 έως 90 νέες κλίνες.

Από το υπουργείο έχει εκπονηθεί ολοκληρωμένη πρόταση προς ενδεχόμενους χρηματοδότες, η οποία περιλαμβάνει κοστολόγηση της λειτουργίας, ελάχιστη επιθυμητή στελέχωση και ποιοτικές προδιαγραφές.

Οι υπόλοιποι εν δυνάμει ξενώνες έχουν εντοπιστεί στο Καλαμάκι, την Πεντέλη, τη Νέα Σμύρνη, το Ίλιον, την Καβάλα, τον Αίγειρο Κομοτηνής και τη Βούλα.

Από το υπουργείο έχει μπει ως απαραίτητη προϋπόθεση για τις δομές που φιλοξενούν περισσότερα από 30 άτομα, η υποστήριξη από επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό 14 με 15 άτομα. Το επιστημονικό προσωπικό θα αποτελείται από κοινωνικούς λειτουργούς, παιδοψυχολόγους, διερμηνείς και νομικούς. Το διοικητικό προσωπικό θα περιλαμβάνει εργαζόμενους στη διοικητική υποστήριξη, τη φύλαξη και υπαλλήλους γενικών καθηκόντων.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑