Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on April 18th, 2016 | by fileto

0

Εκλογικός νόμος από ΣΥΡΙΖΑ αλλά με δικαιοσύνη για τριεδρικές

Μπορεί να μην υπάρχουν εκλογικά σύννεφα στον ορίζοντα, αλλά η εξαγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για αλλαγή του εκλογικού νόμου κάθε άλλο παρά έχει μπει στο ράφι του υπουργείου Εσωτερικών.
Οι συζητήσεις με συνταγματολόγους και εκλογολόγους έχουν προχωρήσει και, σύμφωνα με πληροφορίες από πολύ έγκυρες πηγές του υπουργείου, έχουν κατασταλάξει στους βασικούς άξονες γύρω από τους οποίους θα γίνουν οι αλλαγές. Συγκεκριμένα, όλες οι περιφέρειες στις οποίες εκλέγονται πάνω από 10 βουλευτές θα σπάσουν. Η α’ και η β’ κατανομή θα γίνονται σε επίπεδο νομού για να είναι αναλογικότερη η κατανομή των εδρών και μόνο η γʼ κατανομή θα είναι σε επίπεδο χώρας. Και τούτο για να αποτραπούν φαινόμενα όπως το να παίρνει υποψήφιος 10.000 σταυρούς και την έδρα να την παίρνει άλλο κόμμα και να εκλέγεται βουλευτής με 2.000 σταυρούς, όπως έγινε στις τελευταίες εκλογές στη Ροδόπη και στην Κέρκυρα.

Σε κάθε ψηφοδέλτιο η πρώτη θέση θα είναι με λίστα και οι άλλες με σταυρό. Υπάρχει σκέψη στην περίπτωση που ο υποψήφιος έχει πάρει πολύ μεγάλο αριθμό σταυρών να παίρνει την πρώτη θέση. Κατηγορηματική είναι η θέση να παραμείνει το όριο του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Όχι μόνο έχει αποκλεισθεί η πιθανότητα να κατέβει αλλά έχουν διατυπωθεί και προτάσεις να ανέβει στο 4%, ακόμη και στο 5%.

Το μπόνους θα περιορισθεί στις 30 έδρες και θα δίνεται σε κόμματα που θα συνεργασθούν, για να λειτουργήσει ως κίνητρο για κυβερνήσεις συνεργασίας.

Υπάρχει, τέλος, σκέψη για τη θέσπιση κοινωνικού ελέγχου, κατά τρόπο που να καλύπτεται συνταγματικά, ώστε να λογοδοτεί ο βουλευτής στην κοινωνία του νομού του για το έργο που θα έχει κάνει, για το αν θα έχει τηρήσει τις υποσχέσεις που θα έχει δώσει, βάσει των οποίων θα τον έχουν ψηφίσει οι πολίτες του νομού του.

Το πότε θα πάρουν την τελική μορφή οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο και θα πάνε στη Βουλή είναι άγνωστο και ίσως να μην το ξέρει κανείς από την κυβερνητική παράταξη.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑