Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on April 21st, 2016 | by fileto

0

Στις 25 Μάϊου εκδικάζονται οι τριεδρικές Ροδόπης, Ξάνθης και Κέρκυρας

Την Τετάρτη 25 Μαΐου εκδικάζεται στο Ανώτατο Εκλογοδικείο η προσφυγή που αφορά στις έδρες που έχασε η ΝΔ στις τριεδρικές Ροδόπης, Ξάνθης και Κέρκυρας, παρά τα όσα …κυκλοφορούν για απόφαση που απομένει μόνο να καθαρογραφεί(!)

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκδίκαση της προσφυγής, βάσει της οποίας στις τρεις τριεδρικές περιφέρειες έπρεπε να εκλεγεί βουλευτής από το δεύτερο κόμμα, δηλαδή από τη ΝΔ, και ότι έγινε αυθαίρετη και λαθεμένη ερμηνεία του εκλογικού νόμου.
Αν η προσφυγή γίνει δεκτή στη Βουλή επιστρέφουν οι Ευριπίδης Στυλιανίδης (Ροδόπης), Αλέξανδρος Κοντός (Ξάνθης) και Στέφανος Γκίκας (Κέρκυρας) ενώ θα προκληθούν καραμπόλες και σε άλλες περιφέρειες, χωρίς φυσικά να αλλάξει ο συσχετισμός των δυνάμεων στη Βουλή.

Οι καραμπόλες
Για την ακρίβεια, η πιθανή δικαίωση των τριών πρώην βουλευτών θα σημάνει την αφαίρεση της βουλευτικής έδρας από τους κ.κ. Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Γρηγόρη Στογιαννίδη σε Ροδόπη και Ξάνθη και του Κώστα Παυλίδη στην Κέρκυρα. Στον αντίποδα η ΝΔ θα χάσει τρεις βουλευτικές έδρες από τις εκλογικές περιφέρειες Α’ Θεσσαλονίκης, Β’ Αθηνών και Υπολοίπου Αττικής, με πιθανά θύματα τους εν ενεργεία «γαλάζιους» βουλευτές, κ.κ. Έλενα Ράπτη, Κατερίνα Παπακώστα και Θανάση Μπούρα. Στην περίπτωση αυτή, ευεργετημένοι θα αποδειχτούν οι τρεις υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι έμειναν οριακά εκτός της ελληνικής βουλής.

Το σκεπτικό
Η προσφυγή στηρίζεται στην ισότητα της ψήφου καθώς ένα ποσοστό το οποίο τελικά δεν συμπεριελήφθη στο αποτέλεσμα και στην αρχή της αναλογικής εκπροσώπησης. Για κάποιους πάντως η συγκεκριμένη ένσταση έχει και έντονο εθνικό στοιχείο, καθώς αυτή την στιγμή στην Ροδόπη υπάρχουν μόνο Μουσουλμάνοι βουλευτές.

Αναστάτωση
Μεγαλύτερη αναστάτωση από αυτήν που έχει προκαλέσει η εξέλιξη στους τρεις εν ενεργεία βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τυχόν αναδιατάξεις, έχει προκληθεί στους τρεις «γαλάζιους» που αντιμετωπίζουν την πιθανότητα να βρεθούν εκτός Βουλής.
Κι ενώ στο ΣΥΡΙΖΑ συμβουλεύονται τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Γιώργο Σωτηρέλη για το θέμα, οι τρεις της ΝΔ δρουν κατά μόνας, προκειμένου να εξετάσουν τα επόμενα βήματά τους.

Οι διαρροές των ενδιαφερόμενων
Εξαιρετικό ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν οι …επιλεκτικές διαρροές που εμφανίζουν το Εκλογοδικείο να έχει ήδη συνεδριάσει, να έχει λάβει απόφαση υπέρ των προσφυγών και να απομένει η καθαρογραφή της σχετικής απόφασης. Ευσεβείς πόθοι ή άγνοια, γεγονός είναι ότι όλα θα κριθούν στις 25 Μαΐου


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑