Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on April 27th, 2016 | by fileto

0

Οι Εβρίτες δεν θέλουν ούτε το γραφείο ασύλου προσφύγων στην πόλη τους

Επιστολή προς το υπουργείο Εσωτερικών, με αίτημα την άμεση απομάκρυνση εκτός της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης του γραφείου χορήγησης ασύλου που λειτουργεί στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, συνυπέγραψαν και απέστειλαν σήμερα ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Πέτροβιτς τόνισε πως το εν λόγω γραφείο είναι το δεύτερο που λειτουργεί στον Έβρο, τη στιγμή που σε όλη τη χώρα αντίστοιχα γραφεία, μέχρι σήμερα, υπάρχουν μόνο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Εξήγησε ότι το επίμαχο γραφείο χορήγησης ασύλου στη Χιλή Αλεξανδρούπολης λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2014 και δημιουργήθηκε για τους εισερχομένους από τα ελληνοτουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα του ακριτικού νομού, και ενώ υπήρχε ήδη αντίστοιχη υπηρεσία στο Φυλάκιο της Ορεστιάδας που εξυπηρετεί τα αιτήματα χορήγησης ασύλου των προσφύγων που μεταφέρονται στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής του Φυλακίου. «Ωστόσο τους τελευταίους μήνες, μετά και την συγκέντρωση σημαντικού αριθμού προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας σε Ειδομένη, Θεσσαλονίκη, Αθήνα κ.ά. ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ατόμων αιτούμενων ασύλου προσέρχονται στην Αλεξανδρούπολη, με την προσδοκία διεκπεραίωσης τής αίτησής τους σε μικρότερο χρονικό διάστημα από το προβλεπόμενο στα γραφεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης», σημειώνει.

Η εικόνα που παρουσιάζει καθημερινά η περιοχή στην οποία βρίσκεται το γραφείο ασύλου, το οποίο γειτνιάζει με τη σχολή Επιστημών Αγωγής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και κατοικίες, έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια των περιοίκων. Οι κάτοικοι της Χιλής έχουν εκφράσει επανειλημμένα ανησυχία για την εν δυνάμει απειλή για τη δημόσια υγείας που ελλοχεύει εξαιτίας της έλλειψης βασικών δομών υγιεινής στην περιοχή όπου καθημερινά κατασκηνώνουν δεκάδες πρόσφυγες, τόσο έξω από το γραφείο ασύλου όσο και στις πυλωτές των κατοικιών.

Ο Έβρος δεν μπορεί να έχει δύο γραφεία χορήγησης ασύλου, και μάλιστα ένα γραφείο που βρίσκεται δίπλα σε ένα παραθεριστικό θέρετρο, στην καρδιά της Αλεξανδρούπολης.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑