Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on June 1st, 2016 | by fileto

0

Οι αστυνομικοί της ΑΜ-Θ ενημέρωσαν τους ηλικιωμένους για το έγκλημα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, κατά το διήμερο 30 και 31-5-2016, ενημερωτική δράση κοινωνικού χαρακτήρα της Ελληνικής Αστυνομίας στην Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη, με θέμα την προστασία των ηλικιωμένων από εγκληματικές συμπεριφορές.

Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για την ενημέρωση των ηλικιωμένων πολιτών της περιφέρειας μας, σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν ώστε να προστατεύονται από τους επιτήδειους.

Ειδικότερα, 34 καταρτισμένοι αστυνομικοί των Διευθύνσεων Αστυνομίας της Περιφέρειας μας (Ορεστιάδας, Αλεξανδρούπολης, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας), μετέβησαν σε 35 χώρους που συγκεντρώνονται ηλικιωμένοι (Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων και Πολιτιστικά Κέντρα), σε ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη, όπου πραγματοποίησαν ενημερωτικές διαλέξεις – παρουσιάσεις, τις οποίες παρακολούθησαν περισσότεροι από 1.700 ηλικιωμένοι.

Στις εν λόγω διαλέξεις – παρουσιάσεις, οι αστυνομικοί ενημέρωσαν τους ηλικιωμένους σχετικά με τον τρόπο δράσης των επιτηδείων, ενώ τους συμβούλεψαν για το τι πρέπει να προσέχουν και τα μέτρα τα οποία πρέπει να λαμβάνουν προκειμένου να προστατεύονται από απάτες, κλοπές και ληστείες σε βάρος τους.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ανάπτυξη συμβουλών για την πρόληψη και την αποτροπή περιστατικών εξαπάτησης ηλικιωμένων από επιτήδειους, ενός φαινομένου το οποίο παρατηρείται συχνά τον τελευταίο χρόνο σε ολόκληρη τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αστυνομικοί ενημέρωσαν τους ηλικιωμένους σχετικά με την μεθοδολογία (modus operandi) που χρησιμοποιούν οι δράστες, η οποία αποτυπώνεται ως ακολούθως:

  • Οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε αυτούς, προσποιούμενοι άλλοτε νοσοκομειακούς γιατρούς, άλλοτε δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως το παιδί τους) έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού.
  • Επιπλέον, ισχυρίζονται ότι για να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτείται η καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων διαφοροποιείται σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των υποψήφιων θυμάτων.
  • Για να γίνουν πιο πειστικοί, άλλοι συνεργάτες τους παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία και προσποιούνται το συγγενικό τους πρόσωπο, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα.
  • Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πεισθεί, είτε εμφανίζονται στο σπίτι τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο, κοντά στο σπίτι.

Μετά το τέλος των διαλέξεων ακολούθησε διαλογική συζήτηση με τους ηλικιωμένους, ενώ οι αστυνομικοί μοίρασαν φυλλάδια με διάφορες συμβουλές.

Η Αστυνομία στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα συνεχίσει να είναι αρωγός και να πραγματοποιεί παρόμοιες δράσεις, συνεργαζόμενη με όλους τους Φορείς της περιοχής, για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης.

 


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑