Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on June 9th, 2016 | by fileto

0

Προστασία για τις αμμοθίνες της ΑΜ-Θ

Με το καλοκαίρι προ των πυλών ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας-Ισμαρίδας καλωσορίζει όλους τους επισκέπτες του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και τους υποδέχεται στις μοναδικής ομορφιάς και οικολογικής αξίας ακτές του.

Το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης είναι το μεγαλύτερο υγροτοπικό πάρκο στην Ελλάδα, εκτείνεται στους Νομούς Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης, με ακτογραμμή περίπου 100 χιλιομέτρων.

Φυσικό επακόλουθο είναι κάθε χρόνο κατά τους θερινούς μήνες να δέχεται πλήθος επισκεπτών, παραθεριστών και λουόμενων στις ακτές του. Με την πάροδο του χρόνου σε αρκετά μεγάλο τμήμα της παράκτιας ζώνης δημιουργήθηκαν τουριστικές δομές και αναπτύχθηκαν ψυχαγωγικές δραστηριότητες, με σκοπό να εξυπηρετήσουν την ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση.

Όμως, η αύξηση των τουριστικών ροών συνοδεύεται από έντονες πιέσεις στα παράκτια οικοσυστήματα και κυρίως στις αμμοθίνες.

Οι αμμοθίνες είναι ένας τύπος παράκτιου οικοτόπου που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε ολόκληρο το υγροτοπικό οικοσύστημα.

Λειτουργούν ως φυσικό φίλτρο και αντιπλημμυρικό φράγμα για το αλμυρό νερό εμποδίζοντας την εισροή του στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, απορροφούν την ενέργεια των κυμάτων αποτρέποντας με αυτό τον τρόπο τη διάβρωση της παράκτιας ζώνης και αποτελούν καταφύγιο για την άγρια πανίδα και χλωρίδα.

Τα φυτά που ευδοκιμούν στις αμμουδερές παραλίες είναι προσαρμοσμένα έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν τις αφιλόξενες συνθήκες που συνθέτουν οι ισχυροί άνεμοι και η υψηλή περιεκτικότητα του εδάφους σε αλάτι και άμμο.

Στις αμμώδεις παραλίες πλήθος ειδών πτηνών φωλιάζουν, αναπαράγονται και αναζητούν τροφή, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες. Οι αμμοθίνες, αποτέλεσμα της δράσης της θάλασσας και του ανέμου, είναι ευαίσθητα και δυναμικά οικοσυστήματα.

Το Εθνικό Πάρκο ΑΜΘ φιλοξενεί εκτεταμένο οικοσύστημα θινών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα I της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ και είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000. Οι πιέσεις που δέχονται αυτοί οι οικότοποι , προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις και δραστηριότητες που εντείνονται κατά τους θερινούς μήνες με το ποδοπάτημα των φυτών, τον καθαρισμό των παραλιών με μηχανήματα και την κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων.

Ο Φορέας Διαχείρισης ενημερώνει τους επισκέπτες και τους κατοίκους της περιοχής ότι απαγορεύεται ο καθαρισμός των παράλιων με μηχανήματα, καθώς επίσης και η κίνηση των οχημάτων πάνω στις αμμοθίνες βάσει του νόμου 3937/2011(ΦΕΚ 60Α) «για την Διατήρηση της βιοποικιλότητας», που συγκεκριμένα αναφέρει ότι: «Δεν επιτρέπεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις, όπως ενδεικτικά, μόνιμες ή εποχιακές λίμνες και τέλματα και οι ακτές τους, ο αιγιαλός, οι αμμοθίνες, ποτάμια, ρέματα και ρυάκια, δάση, λιβάδια, βοσκότοποι, οι οικότοποι προτεραιότητας του παραρτήματος I της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, καθώς και σε μονοπάτια που βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑