Άποψη - Γνώμη

Published on June 11th, 2016 | by fileto

0

Το ξυπόλητο τάγμα του Αλέξη Τσίπρα …έγινε εξουσία

Μια νέα εποχή που θα πρέπει η αντιπολίτευση να την ακτινοσκοπήσει ανοίγει στην πολιτική ιστορία της χώρας.

Οι άπειροι υπουργοί και τα κυβερνητικά στελέχη γίνονται παράγοντες της πολιτικής ζωής του τόπου και όπως ανέφερα σε προηγούμενο άρθρο ο Αλέξης Τσίπρας προπονεί την ομάδα του που θα τον οδηγήσει σε μια νέα ανατροπή.

Αφού «ξεφορτώθηκε» τα βαρίδια του ακραίου Συνασπισμού προχωρά πλέον στην δεύτερη εκκαθάριση και με το βλέμμα στραμμένο στον Σεπτέμβρη θα επιχειρήσει έναν δομικό ανασχηματισμό που θα του δώσει αέρα για πιθανές εκλογές την Άνοιξη του 2017.

Το πρόγραμμά του είναι φορτωμένο όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές και μόνο μέλημα του Τσίπρα είναι η βελτίωση της καθημερινότητας να αποτελεί νούμερο ένα στοίχημα για την κυβέρνηση προτού ανοίξει ο φάκελος με τα εργασιακά, τα οποία θα ανατρέψουν το τοπίο και θα κάνουν τον ΣΥΡΙΖΑ ένα καθαρά αστικό κόμμα.

Οι συνεργάτες του εργάζονται αθόρυβα, με τις «κλειστές» συσκέψεις στο Μαξίμου για διάφορα ζητήματα να πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση. Και μπορεί η επικοινωνιακή τακτική να εστιάστηκε στις θεσμικές αλλαγές, ωστόσο από την κυβέρνηση δεν κρύβουν ότι έχουν ξεκινήσει από τώρα τις προετοιμασίες για τον επόμενο σκόπελο που σχετίζεται με τις απαιτήσεις των δανειστών για τις εργασιακές σχέσεις.

«Εμείς θα προσέλθουμε στην επόμενη διαπραγμάτευση με βάση τις βέλτιστες πρακτικές» σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι, διευκρινίζοντας ότι βρίσκονται σε άμεση επαφή και με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) και με την επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου. Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι μια προσπάθεια εξεύρεσης «συμμάχων», ώστε να αποφευχθούν παράλογες απαιτήσεις.

Στους κόλπους του Μαξίμου πάντως, καταγράφεται όλο και πιο έντονα η άποψη ότι πέρα από τις θεσμικές αλλαγές που έχει δρομολογηθεί «προέχει να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών».

«Κυβέρνηση δεν είναι μόνο τα νομοσχέδια», αναφέρουν αρμόδιες πηγές συμπληρώνοντας ότι στην παρούσα φάση το μεγάλο στοίχημα είναι να βελτιωθεί το δημόσιο και η λειτουργία σε νευραλγικούς τομείς όπως είναι η υγεία, η παιδεία κλπ.

Και η κυβερνητική εκπρόσωπος όμως, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό kontra, αφού παραδέχτηκε ότι και η ίδια ακούει στο δρόμο μουρμούρα και κριτική, δήλωσε πως «η καθημερινότητα είναι αμείλικτη», θέτοντας ως στόχο να αντιστραφεί γρήγορα το τοπίο.

Από την άλλη μεγάλη κινητικότητα εμφανίζεται στα ενεργειακά και στις υποδομές που ως φαίνεται είναι στρατηγική των δανειστών που ακόμη δεν έχουν πεισθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του μπορούν να κάνουν περισσότερα από ότι τα κυβερνητικά στελέχη.

Και μπορεί ο Άδωνις να συντονίζει την αγανάκτηση της πλατείας με κατσαρόλες και άλλα μαγειρικά σκεύη, αλλά το Μαξίμου έχει άλλη στρατηγική που μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκαθαρίσει το επικοινωνιακό τοπίο, θα ανακατέψει την τράπουλα και θα δημιουργήσει ένα μπετον αρμέ στην κυβερνητική συνοχή, δίνοντας κομμάτι καλό στον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, ο οποίος έχει αναλάβει και χρέη υπουργού Ανασυγκρότησης, ρίχνοντας δίχτυα στους επιχειρηματίες.

Πάντως η Ελληνική κοινωνία αν και βράζει στο ζουμί της, κάθετε στα αυγά της και δεν έχει όρεξη για αντιδράσεις.

Οι δόσεις της εφορίας, το ΕΝΦΙΑ που έρχεται και όλα τα βάρη που καλείται να πληρώσει ο ελληνικός λαός για πρώτη φορά γίνονται σημείο παραδοχής και πληρώνονται (όσα πληρώνονται) αγόγγυστα και με τάξη.

Οι κάρτες αντιμετώπισης της φτώχειας, η κυβερνητική φιλανθρωπία και τα μέτρα ασπιρίνες ουσιαστικά είναι σταγόνα στον ωκεανό, μια και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει το μεγάλο ξεπούλημα όπως έλεγαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πριν έρθουν στην εξουσία και που τώρα έχουν γίνει ντίλερς των ασημικών.

Η ομάδα του Τσίπρα τα έχει όλα αυτά υπ’ όψη της και πασχίζει μια και έχει αποφύγει τον σκόπελο των εκλογών και της αριστερής παρένθεσης να κρατήσει την εξουσία πάση θυσία και να αναδειχθεί σε πόλο σταθερότητας μιας παγιωμένης αλλά εξ ίσου προβληματικής προς το παρόν κατάστασης.

Τελικά όσο περνάει ο καιρός το ξυπόλητο τάγμα του Αλέξη Τσίπρα …γίνεται εξουσία και αυτό είναι ορατό.

Μένει τώρα να παρθούν οι μεγάλες αποφάσεις και να ξεκινήσει ο αγώνας για τιθάσευση της ανεργίας, για μέτρα προστασίας των αδυνάμων και για ένα φόλοου απ της οικονομίας σε σημείο που να μην γίνει ακόμη πιο φτωχός ο ελληνικός λαός.

Μόνη παραφωνία ο εναγκαλισμός της κυβέρνησης με τον δημόσιο τομέα και η ταξική διάκριση την οποία επιδεικνύει απέναντι σε κοινωνικές ομάδες.

Αν αυτό το μπαλαντζάρει τότε δεν αποκλείεται να βγάλει την 4ετία και να περάσει τις θεσμικές εκείνες αλλαγές σε επίπεδο θεσμών και διαφάνειας.

Αν επίσης του βγει το στοίχημα του τουρισμού με τόσα δυσβάσταχτα μέτρα που πήρε με την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, με απόδοση των έμμεσων φόρων και με τακτοποίηση των δημοσίων εσόδων, τότε μπορεί να μιλάμε για παγίωση της κυβέρνησης συνεργασίας στην συνείδηση του ελληνικού λαού, μια και η επιχειρηματικότητα αναζητά μια μακρά περίοδο σταθερότητας.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑